0

Πριν από ακριβώς 13 χρόνια και μέσα σε μια φαντασμαγορική όσο και συγκινησιακή βραδιά, ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού Φραγκίσκος Αλβέρτης αποχαιρετούσε επίσημα την ενεργό δράση! Τότε που το νούμερο «4» βρέθηκε για πάντα στην οροφή του ΟΑΚΑ!

Νύχτα μαγική, νύχτα ονειρεμένη… Οι 20.000 φίλοι του Παναθηναϊκού είχαν κατακλύσει το κλειστό του ΟΑΚΑ προκειμένου να πουν το δικό τους «αντίο» στον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Στον άνθρωπο συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας. Ο εμβληματικός αρχηγός. Το «τοτέμ» του συλλόγου. Μέχρι τότε μετρούσε 19 σερί χρόνια ως παίκτης της ομάδας, ενώ μέχρι και πέρυσι τον Απρίλιο είχε φτάσει αισίως στα 32 χρόνια «υπηρεσίας» στον σύλλογο.

«Αιώνια πιστός, δεν γίνεται αλλιώς, εσύ θα είσαι για πάντα αρχηγός…» τραγουδούσαν συνέχεια οι φίλαθλοι των «πρασίνων» για περισσότερο από δυόμιση ώρες το απόγευμα της 11ης Οκτωβρίου 2009. Ήταν η στιγμή που η φανέλα με το νούμερο «4» έμπαινε για τελευταία φορά στο παρκέ πριν αποσυρθεί για πάντα στην οροφή του γηπέδου. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης έριχνε και επίσημα τους τίτλους τέλους μιας σπουδαίας και μοναδικής καριέρας. Ήταν η στιγμή που θα παρέδιδε τη σκυτάλη στον Δημήτρη Διαμαντίδη

Στην οικογένεια του Παναθηναϊκού μέτρησε 25 τίτλους ως παίκτης των «πρασίνων» και άλλους 18 ως προπονητής, team manager, general manager και γενικός διευθυντής. Πριν από 13 χρόνια, λοιπόν, είχε γραφτεί το τελευταίο «αντίο» του Φράγκι, ο οποίος είχε γνωρίσει μοναδική αποθέωση από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Είχαν περάσει έξι μήνες μετά την κατάκτηση της EuroLeague στο Βερολίνο και καλεσμένη των «πρασίνων» ήταν η ομάδα που είχε νικήσει στον τελικό της EuroLeague προκειμένου να «ράψει» το 5ο -τότε- αστέρι στη φανέλα. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Ο Παναθηναϊκός είχε νικήσει με 82-69 αλλά το τελικό σκορ δεν είχε καμία σημασία. Άλλωστε δεν είχαν ασχοληθεί και πολλοί με το αγωνιστικό κομμάτι, παρά μόνο όταν «πατούσε» στο παρκέ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης για το κύκνειο άσμα του.

Άλλωστε όλοι περίμεναν τη στιγμή που η φανέλα με το «4» θα αποσύρονταν για πάντα στην οροφή του ΟΑΚΑ. Κι όντως. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τον αποσύρει για τελευταία φορά στον πάγκο της ομάδας. Ήταν 4:39 πριν από το τέλος της 3ης περιόδου, όταν το κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων πήρε φωτιά!

«Μακάρι η κόρνα της λήξης να μην ηχήσει και ο αρχηγός μας να μην σταματήσει» έγραφε ένα πανό αλλά ο Φράγκι έλεγε για πάντα το «αντίο» από την ενεργό δράση. Σε ένα μοναδικό και ασταμάτητο standing ovation ο Φραγκίσκος Αλβέρτης χαιρετούσε συγκινημένος τον κόσμο. Ήταν όλοι εκεί για να τον τιμήσουν. Πρώτοι και καλύτεροι; Οι αείμνηστοι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προσφορά του Αλβέρτη μας. Θερμά συγχαρητήρια για το ήθος του και την αθλητική του απόδοση» ήταν το σχόλιο του τεράστιου Παύλου Γιαννακόπουλου από το μικρόφωνο, ενώ ο πάντα αυθόρμητος και παρορμητικός Θανάσης, έλεγε: «Σας μιλάει ο Θανάσης. Ο δικός σας άνθρωπος. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να πω δυο λόγια για τον μεγαλύτερο αθλητή, μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού μας. Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου τον ευχαριστώ για ό,τι έδωσε στον Παναθηναϊκό. Και να θυμάται ότι όλοι οι Παναθηναϊκοί, σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδος κι αν βρισκόμαστε, τον αγαπάμε, θα τον έχουμε στην καρδιά μας και θα τον θυμόμαστε για πάντα».

Τον λόγο είχε πάρει και ο βουρκωμένος και συγκινημένος Αλβέρτης, ο οποίος κλείνοντας τη ομιλία του έμελλε να πει μια ατάκα η οποία μνημονεύεται έως και σήμερα: «Σας ευχαριστώ για όλα και να θυμάστε… Και στις χαρές και στις λύπες μαζί…» ενώ νωρίτερα είχε αναφέρει: «Όλα αυτά τα χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποιος αθλητής μπορεί να νιώσει τέτοια συναισθήματα, τέτοιες συγκινήσεις και να γνωρίσει κόσμο σαν και εσάς. Τώρα να σας πω ότι νιώθω συγκινημένος και σας ευχαριστώ, δεν έχει νόημα. Ξέρετε πολύ καλά τι αισθάνομαι για εσάς, για την ομάδα και πως όλοι μαζί πονάμε και χαιρόμαστε όλα αυτά τα χρόνια. Απλά θέλω να σας πω και να είστε σίγουροι, αν μπορούσα να ξεκινήσω από την αρχή, να σας ανταποδώσω ό,τι μου έχετε δώσει, θα το έκανα αυτή τη στιγμή. Να είστε πάντα καλά.»

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με ένα triple crown… Αν μη τι άλλο ήταν «γεμάτος» και «χορτασμένος» από τίτλους: «Το άξιζε ο Φράγκι γι’ όλα αυτά που έκανε στα 19 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Κατέκτησε 25 τρόπαια! Από κάθε άποψη είναι εύκολο να αναγνωριστεί η αξία του. Πιστεύω ότι πιο σημαντική ήταν η προσωπικότητά του» ήταν τα λόγια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του αγώνα και κατέληγε: «Μακριά από τα φώτα, ήταν πάντα έτοιμος να μας βοηθήσει. Ήμουν πολύ χαρούμενος που δούλεψα μαζί του αυτά τα δέκα χρόνια. Ήταν αφιερωμένος στο να βοηθάει τους πάντες, σε κάθε προπόνηση. Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσει σε μας από άλλο πόστο και του εύχομαι να είναι στον Παναθηναϊκό για ακόμα 19 χρόνια. Όσο θέλει να μείνει, για να βοηθάει τον Παναθηναϊκό.»

 

 

Πετρούσεφ: «Αν και δεν έχει κάνει νίκες, ο Παναθηναϊκός παίζει σκληρά»

Previous article

Νέντοβιτς: Νοκ άουτ και από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.