0

Το Μουντιάλ του Κατάρ θα διεξαχθεί σε γήπεδα βγαλμένα από τον… 22ο αιώνα, για τα οποία όμως – σύμφωνα με έρευνα του «The Guardian» – έχασαν τη ζωή τους πάνω από 6.000 εργάτες στα εργοτάξια!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι το πρώτο που διεξάγεται στον αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και σε μια μουσουλμανική χώρα. Είναι, επίσης, το πιο ακριβό Μουντιάλ όλων των εποχών. Για να υποδεχθεί τους αγώνες χτίστηκαν επτά νέα γήπεδα και έγιναν και πάρα πολλά άλλα έργα για να εκσυγχρονιστεί.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλί Σάρεφ Εμάντι, υποστήριξε το 2017 πως θα δοθούν περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου η χώρα να ετοιμαστεί για τη διοργάνωση.

Tο ανθρώπινο κόστος

Πέραν, όμως, του χρηματικού κόστους υπήρξε και το ανθρώπινο κόστος. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian» περισσότεροι από έξι χιλιάδες εργαζόμενοι, στην πλειονότητά τους μετανάστες από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, έχασαν τη ζωή τους στα εργοτάξια του Μουντιάλ.

Την στιγμή που κατέθεσε την υποψηφιότητά του το 2009 «δεν διέθετε τις κατάλληλες υποδομές. Δεν υπήρχαν πολλά ξενοδοχεία για να υποδεχθούν τους φιλάθλους και τις ομάδες, τα γήπεδα έπρεπε να φτιαχτούν από το μηδέν», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟ της Χιλής, Χάρολντ Μέιν-Νίκολς που εξέτασε την υποψηφιότητα του κράτους του Περσικού Κόλπου για λογαριασμό της FIFA.

«Πολλά από τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA (σ.σ. 17 από τα 22 καταδικάστηκαν, κατηγορήθηκαν ή αποπέμφθηκαν) είμαι σίγουρος πως καν δεν διάβασαν την αναφορά. Τους λέγαμε πως δεν θα μπορούσαν να γίνουν ματς το καλοκαίρι. Λέτε να ενδιαφέρθηκαν για τις συνθήκες εργασίας;», πρόσθεσε ο Χιλιανός παράγοντας.

«Το Κατάρ είναι πολύ μικρό και το ποδόσφαιρο και το Παγκόσμιο Κύπελλο πολύ μεγάλα…», δήλωσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, που χαρακτήρισε την επιλογή της χώρας λάθος και ανέλαβε την ευθύνη.

Τα γήπεδα

Το Μουντιάλ θα φιλοξενηθεί σε πέντε πόλεις: την Ντόχα, την Αλ Ουάκρα, την Αλ Ραγιάν, την Λουσάιλ και την Αλ Χορ και σε οκτώ γήπεδα: το Iconic, το Al Bayt, το 974, το Al Thumama, το Khalifa International, το Education, το Ahmad bin Ali και το Al Janoub. Επτά από αυτά είναι καινούρια. Δόθηκαν περί τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ για να χτιστούν.

Al Bayt Stadium

Το Al Bayt στη Αλ Χορ θα φιλοξενήσει το εναρκτήριο ματς Κατάρ-Ισημερινός. Εγκαινιάστηκε τον Νοέμβριο του 2021. Έχει συρόμενη σκεπή που μπορεί να ανοίξει και να κλείσει σε 20 λεπτά. Χωρητικότητα: 60.000 θεατές.

Khalifa International Stadium

Το Khalifa International στην Αλ Ραγιάν είναι το παλιότερο γήπεδο του Κατάρ. Άνοιξε το 1976. Το 2014 έγιναν σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του προκειμένου να γίνει ένα μοντέρνο γήπεδο σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FIFA. Χωρητικότητα: 45.416 θεατές.

Al Janoub Stadium

Το Al Janoub στην Αλ Ουάκρα εγκαινιάστηκε το 2019 και θα φιλοξενήσει πέντε ματς της φάσης των ομίλων κι άλλο ένα για τους «16». Το εντυπωσιακό του κέλυφος είναι εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά ψαράδικα του Κατάρ. Χωρητικότητα: 40.000 θεατές.

Education City Stadium

Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με σκοπό να δημιουργεί την εντύπωση πως πρόκειται για ένα διαμάντι στην έρημο. Το Education City βρίσκεται στην Αλ Ραγιάν. Ήταν το ένα από τα δύο γήπεδα που χρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2020. Χωρητικότητα: 45.350 θεατές.

Stadium 974

Ακόμη ένα νεόκτιστο γήπεδο με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο. Το 974 βρίσκεται στην Ντόχα. Θα φιλοξενήσει πέντε ματς της φάσης των ομίλων κι ένα για τους «16». Μετά το Μουντιάλ θα αποσυναρμολογηθεί. Στο περίβλημά του υπάρχουν 974 κοντέινερ πλοίων. Χωρητικότητα: 40.000 θεατές.

Lusail Iconic Stadium

Το γήπεδο του τελικού είναι και το πιο εντυπωσιακό από όλα που κατασκευάστηκαν. Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από την τέχνη του αραβικού κόσμου για να το σχεδιάσουν. Θα φιλοξενήσει έξι ματς στους ομίλους κι ένα σε κάθε νοκ άουτ φάση. Χωρητικότητα: 80.000 θεατές.

Ahmad bin Ali Stadium

Εγκαινιάστηκε το 2020 και θα φιλοξενήσει πέντε παιχνίδια στη φάση των ομίλων κι ένα για τους «16». Οι δημιουργοί του εμπνεύστηκαν από τους αμμόλοφους της ερήμου που βρίσκεται κοντά στην Αλ Ραγιάν για το περίβλημά του. Μετά το τέλος του Μουντιάλ θα αποσυναρμολογηθεί μέρος του για να μειωθεί η χωρητικότητά του. Χωρητικότητα: 44.700 θεατές.

Al Thumama Stadium

Βρίσκεται στην Ντόχα και το περίβλημα του θυμίζει την gahfiya, το πλεκτό καπέλο που φορούν κυρίως άνδρες στη Μέση Ανατολή. Θα φιλοξενήσει συνολικά έξι παιχνίδια στο Μουντιάλ. Χωρητικότητα: 40.000 θεατές.

Οι επενδύσεις

Σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ, το Μουντιάλ είναι μια ευκαιρία για αλλαγές στη χώρα. Αφότου έγιναν οι καταγγελίες για τους θανάτους των εργαζομένων, αλλά και για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπήρξαν μεταρρυθμίσεις που πέρασε η μοναρχία. Βέβαια, διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Αμνηστία αναφέρουν πως θα περάσει καιρός ως ότου να φανούν στην πράξη οι αλλαγές.

Το Κατάρ ενώ παραδέχεται πως οι συνθήκες εργασίας δεν ήταν ιδανικές το 2009 έκτοτε έχουν γίνει βήματα προόδου. Παράλληλα, αρνείται κατηγορηματικά τους αριθμούς των θανάτων στα εργοτάξια.

Το Μουντιάλ ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου πλάνου για να αλλάξει ο κόσμος άποψη για τη χώρα. Γι’ αυτό και ετησίας δόθηκαν περισσότερα από 18 δισ. ευρώ προκειμένου να γίνει κέντρο του αθλητισμού – πιθανώς του καλύτερου οχήματος για την αλλαγή άποψης για μια χώρα.

Ουσιαστικά όλα τα κορυφαία αθλήματα επισκέφθηκαν τη χώρα – από το Μουντιάλ Συλλόγων, υψηλού επιπέδου τουρνουά τένις, Formula 1, Moto GP, στίβος, μέχρι την ποδηλασία και άλλα. Η επένδυση των 200 δισ. είναι πενταπλάσια από εκείνη που έδωσαν όλες οι διοργανώτριες χώρες από το 1990 ως το 2018. Το Κατάρ περιμένει να φιλοξενήσει 1,3 με 1,5 εκατομμύρια επισκέπτες στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Κάποιος άλλος προπονητής θα εκμεταλλευόταν τη διάθεση του Αλαφούζου

Previous article

Τσέριν πασάρει και Σπόραρ σκοράρει και για την Εθνική τους! (Vid)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.