0

Ακόμα και τα «στραβά μάτια» γύρισαν και εστίασαν.

Όλοι έχουμε κάνει λάθη στο παρελθόν, στο ποδοσφαιρικό ταξίδι της ζωής μας. Το ποδόσφαιρο, στην σύγχρονη μορφή του, «βρωμάει» μια ντουζίνα χρόνια και βάλε. Και ήμασταν μέρος αυτού του μαφιόζικου κόσμου. Ήμασταν και είμαστε. Από το ν’ ακολουθούμε ταπεινά την ομάδα μας, μέχρι ν’ ανοίγουμε την τιβί για να δούμε μια παγκόσμια διοργάνωση.
Εφέτος τα λάθη τα δικά μας και της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας μας οδήγησαν μπροστά στην μουντιαλική «παρωδία» του Κατάρ. Δεν θα είναι η πρώτη, το μόνο σίγουρο είναι αυτό. Αυτή τη φορά όμως οι συνισταμένες έχουν αλλάξει ριζικά για μερικούς από μας. Ακόμα και τα «στραβά μάτια» γύρισαν και εστίασαν. Μιλάμε για χιλιάδες θανάτους. Εργασία στα όρια της δουλείας. Αποδεδειγμένο κύκλωμα δωροδοκιών. Υψηλόβαθμα στελέχη βουτηγμένα στα σκάνδαλα. Ένα στυγνά δικτατορικό καθεστώς να επιβάλλει σεξιστικούς και ομοφοβικούς νόμους. Μια διοργάνωση γεμάτη εγκλήματα, ξεδιάντροπες δηλώσεις μίσους, «βολικές αλλαγές», εμπορική υπερεκμετάλλευση και «ξέπλυμα» από φορείς, παλαίμαχους, κανάλια και μεγαλοδημοσιογράφους.
Όλα αυτά σε μια παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου. Έναν παγκόσμιο θεσμό δισεκατομμυρίων οπαδών. Όσο γραφικό και ν’ ακούγεται. Οι The Football Romantics ονειρεύονται ένα παγκόσμιο άθλημα που στην αγκαλιά του χωράνε όλοι. Και όταν λέμε όλοι, ΟΛΟΙ.
Πολλοί ρωτάνε: “Τώρα ξυπνήσατε;” Ποτέ δεν είναι αργά για συνειδητοποίηση. Ποτέ δεν είναι αργά για ευαισθητοποίηση. Και φυσικά, ποτέ δεν είναι αργά για αντίδραση. Η παθητικότητα, η συμβιβαστική συμπεριφορά, η υιοθέτηση του ρόλου του «ανθρωπάκου», η μιζέρια, απλά βοηθάει ΑΥΤΟΥΣ.
Αυτή η αντίδραση, που μαζεύει όλο και περισσότερο παγκόσμια πυγμή, ας είναι η αρχή. Όσο αφελής και ας φαίνεται σε πολλούς. Αλλά για μας, που έστω και λιγάκι προλάβαμε ένα πιο αγνό και καθαρό ποδόσφαιρο, για μας που βλέπουμε την μπάλα μας να βάλλεται με ανεξέλεγκτο ρυθμό, είναι σημαντική. Μας δίνει μια μικρή πρώτη ελπίδα για διεκδίκηση και αλλαγή. Και άμα καταφέρουμε όλοι εμείς να αλλάξουμε την… «ποδοσφαιροθεωρία» έστω ενός οπαδού δίπλα μας, θα είναι μια μικρή νίκη. Και ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή του ποδοσφαίρου σε κάτι δικό μας.
Όχι Ινφαντίνο. Δεν θα σκάσουμε και απλώς θα παρακολουθήσουμε. Θα ορίσουμε ξανά το τι εστι ποδόσφαιρο, το τι εστί «άθλημα του λαού».
Οπότε σεβαστείτε αυτή μας την απόφαση και αυτή μας τη θέση. Προβληματιστείτε και διαφωνείστε, φυσικά, μαζί μας. Απλά ζητάμε σεβασμό και διαύγεια.
Θα κλείσουμε με κάτι που έγραψε ο αείμνηστος Εντουάρντο Γκαλεάνο:
«Το ποδόσφαιρο έχει γίνει μία από τις πιο επικερδείς αγορές στον πλανήτη, οργανωμένη έτσι ώστε όχι να βοηθήσει το παιχνίδι αλλά περισσότερο να το εμποδίσει. Ευτυχώς, στο χορτάρι μπορείς ακόμα να δεις κάποιον αθώο πιτσιρικά, ο οποίος αφήνει στην άκρη τις ντιρεκτίβες και κάνει το χοντρό λάθος να ντριμπλάρει όλη την αντίπαλη ομάδα, ακόμα και τον διαιτητή, ακόμα και τους φιλάθλους στις εξέδρες, με μοναδικό σκοπό να νιώσει τη σαρκική ευχαρίστηση του να αγκαλιάσει την απαγορευμένη περιπέτεια της ελευθερίας»
πηγή: The Football Romantics

Τσέριν: Ένα… μηχανάκι στο κέντρο του Τριφυλλιού

Previous article

Αξιολογεί μεταγραφικούς στόχους ο Γιοβάνοβιτς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.