0

Η πρώτη συνάντηση των δυο στην Ευρωλίγκα μετά απο 20 χρόνια και τον αξέχαστο τελικό της 5ης Μαΐου 2002 που έραψε το 3ο από τα 6 αστέρια του ΠΑΟ.

Η ιστορική συνάντηση 22 χρόνια μετά.

Η Βίρτους μπορεί να μην είναι το μεγαθήριο που ήταν κάποτε. Είναι δεύτερη σε τίτλους στην Ιταλία, πίσω από την Ολίμπια Μιλάνο. Έχει κατακτήσει 16 πρωταθλήματα Ιταλίας. Είναι και μία από τις πιο επιτυχημένες ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας κατακτήσει 2 EuroLeagues, 1 EuroCup, 1 FIBA Saporta Cup, 1 EuroChallenge και 1 Basketball Champions League.

Fun Fact: Ο Τεόντοσιτς βρίσκεται στην όγδοη θέση όλων των εποχών με 1.156 ασίστ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι έβδομος με 1.255 ασίστ.

Οι Ιταλοί επέστρεψαν στην Euroleague 20 χρόνια αργότερα. Μετά απο μια δύσκολη περίοδο, όπου υποβιβάστηκαν 2 φορές και έφτασαν στα όρια της χρεοκοπίας, επέστρεψαν στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι στιγμής μετρούν 4 νίκες σε 8 παιχνίδια βρισκόμενοι στην 9η θέση της διοργάνωσης. Μεγάλο τους όπλο φαίνεται να είναι η άμυνα (3η καλύτερη) δεχόμενοι 74,6 πόντους. Η επίθεσή τους από την άλλη δεν “τρομάζει” καθώς βρίσκεται στην 14η θέση της λίγκας με μόλις 73,3 πόντους ανα παιχνίδι. Προέρχεται από 2 συνεχόμενες νίκες επί των Μιλάνο (59-64) και Βαλένθια (89-59).

Πήρε το αίμα του πίσω στον ημιτελικό

Οι περισσότεροι θεωρούσαν τον Εξάστερο ως το αουτσάιντερ της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός τους διέψευσε όλους και έφτασε μέχρι την Μπολόνια. Εκεί κατέκτησε το τρίτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επικρατώντας ,την Κυριακή του Πάσχα, επί της “γηπεδούχου” Κίντερ Μπολόνια. Προπονητής της σπουδαίας ομάδας των Ιταλών ήταν ο Έτορε Μεσίνα ενώ το ρόστερ της το αποτελούσαν παικτες σαν τους Τζινόμπιλι, Μπετσίροβιτς, Ριγκοντό, Σμόντις και Γιάριτς.

Πριν φτάσει στον τελικό ο Παναθηναϊκός θα πάρει την “εκδίκησή” του από την πανίσχυρη Μακάμπι Τελ Αβίβ στον ημιτελικό. Οι Πράσινοι την προηγούμενη χρονιά είχα ηττηθεί στον τελικό της SuproLeague από τους Ισραηλινούς.

Με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τιμόνι ο Εξάστερος θα πάρει το εισιτήριο για τον τελικό του Final Four, αφού επικράτησε με 83-75 της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Τελικός “εκτός έδρας” με το φαβορί

Οι πράσινοι ήξεραν πως ο τελικός μέσα στο  “Παλαμαγκούτι” δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση με την Bologna να… παίζει ουσιαστικά εντός έδρας. Οι Ιταλοί είχαν 4 συνεχόμενες εμφανίσεις σε Final Four (97-98,98-99,00-01 και 01-02) και 2 κατακτήσεις τις σεζον 1997-98 και 2000-01 και ήταν το απόλυτο φαβορί, τουλάχιστον στα χαρτιά.

Η ελληνική ομάδα έδειξε τρομερό χαρακτήρα και το απέδειξε όταν επέστρεψε στο παρκέ μετά το ημίχρονο και έβαλε πολλή ψυχή στο παιχνίδι της. Στο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν πίσω με οκτώ πόντους, αλλά στα αποδυτήρια όλοι μιλούσαν για τη νίκη, ήταν το μόνο που είχαν στο μυαλό τους.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ενώ οι αδιαμφισβήτητοι ηγέτες των “πρασίνων” Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Ιμπραήμ Κουτλουάι έδειχναν το δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου. Και τα κατάφεραν… όλοι μαζί! Τα δεδομένα ανατράπηκαν στο ματς, το “Παλαμαγκούτι” σίγησε!  Στο φινάλε ο πρωταθλητής πια Παναθηναϊκός το ανάγκασε να τον χειροκροτήσει την ώρα που σήκωνε το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, πανηγύρισε το τρίτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα θα ψηφιστεί MVP του Final Four και μέλος της πρώτης ομάδας του All-Euroleague Final Four.

Kinder Bologna – Παναθηναϊκός 83-89 (48-40)

Kinder Bologna (Μεσίνα): Γκινομπίλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φροζίνι, Άντερσεν 3, Ριγκουντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11

Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς) :Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεζ

πηγή: paopantou.gr

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

 

Να ξεκινήσει με νίκη το φετινό ταξίδι στο Challenge Cup θέλει ο Παναθηναϊκός

Previous article

ΠΑΟ Β΄: Χτίζει χαρακτήρα και σωστή νοοτροπία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.