0

Ο Παναθηναϊκός κέρδισε την Βίρτους σε έναν αγώνα εξαιρετικά δύσκολο από όλες τις απόψεις. Μια εβδομάδα μετά την συντριβή στην Πόλη, οι «Πράσινοι» έπρεπε να βγάλουν οπωσδήποτε αντίδραση για να διώξουν τα μαύρα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από το ΟΑΚΑ. Η πίεση για το αποτέλεσμα μαζί με την εικόνα της ομάδας, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που οι παίκτες και οι προπονητές έπρεπε να διαχειριστούν, απέναντι σε μια ομάδα που βρίσκεται στα όρια της οκτάδας.

Κακό ξεκίνημα και η ένταση στην πίεση

Έχει γίνει συνήθεια πλέον στους αγώνες στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός να μπαίνει «κοιμισμένος» στο παρκέ, να χάνει στο σκορ από τους αντιπάλους του και μετά να αναγκάζεται να κυνηγάει. Απέναντι του είχε μια ομάδα που παίζει σε λίγες κατοχές, κρατάει αυστηρά έναν αργό ρυθμό και θέλει να πηγαίνει στα παιχνίδια στο 5 εναντίον 5. Η Βίρτους είναι μια ομάδα που έχει καλή άμυνα, μέτρια επίθεση που όμως έχει μια ροπή στα λάθη. Οι Ιταλοί είναι 2οι στην διοργάνωση σε ποσοστό λαθών (tov%) έχοντας κάτι παραπάνω από 20, σε 100 κατοχές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ευάλωτοι στην πίεση, δεν μπορούν να την διαχειριστούν, χάνουν το μυαλό τους και τα λάθη τους, δίνουν πόντους για τον αντίπαλο στο transition.

Ο Παναθηναϊκός άργησε να καταλάβει ότι χωρίς πίεση στην μπάλα στους χειριστές των Ιταλών θα έχει ένα δύσκολο βράδυ, αλλά ευτυχώς το έκανε πριν ξεφύγει το σκορ. Ο κόουτς Ράντονιτς βλέποντας τον Μπέικον να είναι σε κακή μέρα, έκανε την κίνηση ματ και έπαιξε με τρία γκαρντ. Το σχήμα με Γουόλτερς-Λι-Πονίτκα, ήταν αυτό που έδωσε τις λύσεις στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Ειδικά για τον Γουόλτερς, μπορεί να καταλάβει κανείς την τρομερή επιρροή που έχει στο παιχνίδι της ομάδας του, όταν αποσύρεται στον πάγκο και φαίνεται σαν κάποιος να κατεβάζει τους διακόπτες λειτουργίας. Το σχήμα αυτό πίεσε την Βίρτους, έδωσε ενέργεια στην ομάδα, η εξέδρα μπήκε στην εξίσωση και οι «Πράσινοι» έγιναν το αφεντικό του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι με αυτήν την τριάδα στα γκαρντ, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε για περίπου 18 λεπτά και ο δείκτης +/- έδειξε το απίστευτο νούμερο του +15. Λέμε απίστευτο, γιατί είναι ένα παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση, με ένα τελευταίο σουτ, οπότε το να κερδίζει 15 πόντους από ένα σχήμα, είναι τεράστιο και δείχνει πόσο μεγάλη διαφορά έκανε. Είναι παράσημο για τους «Πράσινους» ότι σε ένα τέτοιο παιχνίδι έκαναν μόλις 7 λάθη και προκάλεσαν 14 στους Ιταλούς.

Ο κόουτς Ράντονιτς πολύ σωστά έβαλε στο σημάδι τον Τεόντοσιτς στην άμυνα, που πλέον αποτελεί μαύρη τρύπα και έκανε κακό στην Βίρτους όσο αγωνιζόταν, με τον Σκαριόλο να καθυστερεί χαρακτηριστικά να τον τραβήξει στον πάγκο. Οι «Πράσινοι» θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει την υπόθεση νίκη από την κανονική διάρκεια, αλλά οι επιλογές τους στο τέλος δεν ήταν καλές, ενώ θα μπορούσαν να είχαν χάσει κιόλας αν έμπαινε το πανεύκολο τελείωμα του Τζαϊτέ στο 74-76.

Εκπληκτικός Γουίλιαμς

Ο Ντέρικ Γουίλιαμς είναι η αλήθεια ότι κάνει πολύ καλή σεζόν, ειδικά επιθετικά και αποτελεί τον πιο αξιόπιστο σκόρερ του Παναθηναϊκού. Εχθές ήταν αυτός που άναψε την σπίθα και αυτός που σφράγισε την νίκη με το τρίποντο στην παράταση. Παρακάτω βλέπετε το άψογο shot chart του.

Ο Γουίλιαμς ένα στοιχείο που έχει δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι του φέτος είναι η αποτελεσματικότητα του από τα 6.75. Στα χρόνια που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα δεν είχε καταφέρει ποτέ να σουτάρει με πάνω από 37.8% (2021-22), ενώ φέτος εκτελεί με 45.5% παίρνοντας τις πιο πολλές προσπάθειες (4.9) της καριέρας του. Στον χθεσινό αγώνα υπήρχε ποικιλία στους τρόπους που σκόραρε, πιστοποιώντας ότι επιθετικά έχει άπλετο ταλέντο.

-12 πόντους από catch n shoot καταστάσεις σε 7 κατοχές
-7 πόντους από transition σε 3 κατοχές
-4 πόντους από κοψίματα μακριά από την μπάλα σε 2 κατοχές
-3 πόντους από επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι σε 1 κατοχή

Η ενέργεια που έδωσε στην ομάδα και ο ηλεκτρισμός που μεταφέρθηκε στην εξέδρα, αποτέλεσαν καύσιμο για την επικράτηση του Παναθηναϊκού. Αν μπορούσε να έχει και εξίσου καλή αμυντική εικόνα θα ήταν ένας ιδανικός παίκτης, αλλά αν τα έκανε όλα αυτά μαζί, δεν θα είχε έρθει ποτέ στην Ευρώπη.

Μπερδεμένος Μπέικον

Στα αρνητικά της βραδιάς η κακή εμφάνιση του Μπέικον, όχι τόσο επειδή ήταν άστοχος, όσο γιατί το shot selection του ήταν ιδιαίτερα κακό, με προσπάθειες τραβηγμένες από τα μαλλιά. Μπορεί να έβαλε το καλάθι και φάουλ για το 83-83, όμως μέχρι στιγμής κάνει underperform με την φανέλα του Παναθηναϊκού. Θα πει κάποιος ναι, αλλά έχει 16.8 πόντους μέσο όρο και σε κάθε ματς σχεδόν είναι πρώτος σκόρερ. Η απάντηση είναι ότι δεν έχει σημασία. Η ποιότητα του Μπέικον είναι τέτοια που με το που πατάει στο παρκέ για ζέσταμα, το κοντέρ να γράφει +15. Το θέμα είναι να μπορέσει να τον εκμεταλλευτεί καλύτερα η ομάδα, να τον βγάλει στα spots που τον βολεύουν στην επίθεση και να μην χαραμίζεται σε ηρωικές ενέργειες, χωρίς πλάνο. Φυσικά, το ότι όλη η ομάδα με την τελική της μορφή κάνει προπονήσεις μαζί μόλις τις τελευταίες 3 εβδομάδες είναι ένα σημαντικό στοιχείο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αρχίσει να δείχνει βελτίωση από εδώ και στο εξής στην διάρκεια της απόδοσης του. Να αποκτήσει μια ταυτότητα και να καταλαβαίνει όποιος βλέπει από έξω, ότι θέλει να κάνει 1-2 συγκεκριμένα πράγματα στο γήπεδο. Πρέπει να βελτιώσει τις αποστάσεις του, τις αμυντικές του συνεργασίες και να βρει καλύτερο ρυθμό επιθετικά σε μεγαλύτερα διαστήματα ενός αγώνα. Ο αγώνας της Παρασκευής με την Άσβελ, είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει 2η συνεχόμενη νίκη, να ανασάνει και να παρουσιάσει εξέλιξη. Πλέον έχει φτάσει σχεδόν Δεκέμβριος και όλες οι ομάδες αρχίζουν και καταλήγουν σε αυτά που ψάχνουν μέσα στο γήπεδο, το ίδιο θα πρέπει να κάνει και ο Παναθηναϊκός.

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ανάλυση: Ο Γιοβάνοβιτς προπονεί το μυαλό με positional play

Previous article

ΠΑΟ Β: Ο εντυπωσιακός αριθμός τερμάτων

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.