0

Το «τριφύλλι» προχώρησε σε ένα… ολικό rebuild το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας τη σκυτάλη στον Ντέγιαν Ράντονιτς, ο οποίος μαζί με τον Αργύρη Πεδουλάκη «έχτισε» ένα ρόστερ που διαθέτει ποιότητα και εμπειρία από το επίπεδο της Euroleague. Ανορθογραφίες στον αρχικό σχεδιασμό ίσως υπήρξαν, ωστόσο μέρα με την μέρα η ομάδα που παρουσιάζεται με τα «πράσινα» δείχνει σημάδια βελτίωσης και ανάκαμψης.

Ως γνωστόν, ο Μαυροβούνιος τεχνικός δεν είχε στη διάθεσή του παίκτες – κλειδιά του ρόστερ του στην προετοιμασία και τις πρώτες επίσημες υποχρεώσεις της χρονιάς. Ο Γιώργος Παπαγιάννης ταλαιπωρήθηκε από έναν σοβαρό τραυματισμό, που «κουβάλησε» στο ΟΑΚΑ μετά την πορεία της Εθνικής στο EuroBasket, ο Μάριους Γκριγκόνις επέστρεψε στην Αθήνα με έναν ελαφρύ τραυματισμό και έχασε κάποιες προπονήσεις και ο Ματέους Πονίτκα αποκτήθηκε μετά την εξαιρετική πορεία της Πολωνίας στην “Mercedes Benz Arena” του Βερολίνου. Επιπλέον, ο βασικός πλέι μέικερ της ομάδας, Νέιτ Ουόλτερς, χρειάστηκε σχεδόν δυο μήνες στα «πιτς» για μια θλάση που τον ταλαιπώρησε και ο Νο. 1 σκόρερ του «τριφυλλιού» Ντουέιν Μπέικον, αποκτήθηκε μετά το «χαστούκι» με την Άλμπα Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, μετά τη βαριά ήττα από τους Γερμανούς (94-65) και με ρεκόρ 1-2 οι «πράσινοι» πήραν την απόφαση να κάνουν μια οικονομική υπέρβαση με τον πρώην παίκτη της Μονακό, ο οποίος έκανε ντεμπούτο στο ματς της 6ης αγωνιστικής απέναντι στην Παρτιζάν (1-4 ρεκόρ τότε ο Παναθηναϊκός). Με τον πρώην NBAer να μετράει 18,4 πόντους, 3,2 ριμπάουντ και 1,8 ασίστ ανά παιχνίδι το σύνολο του Ράντονιτς «έγραψε» τρεις νίκες σε πέντε ματς και βελτίωσε το ρεκόρ του σε 4-6, ύστερα από δέκα «στροφές» στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Όπως δήλωσε και ο συνεργάτης του κόουτς Ράντονιτς, Θανάσης Γιαπλές, οι «πράσινοι» είναι μια άλλη ομάδα πλέον και σιγά – σιγά δικαιώνονται για τις επιλογές τους. «Είναι σαν να μιλάμε για μια καινούργια ομάδα. Όταν ο βασικός σου σέντερ είναι τραυματίας δυο μήνες, μπαίνει στην Εθνική, δεν κάνει την προετοιμασία που πρέπει, είναι άλλος παίκτης. Όταν ο Ουόλτερς και δεν συμμετέχει σε κρίσιμα παιχνίδια στην αρχή όπως το Super Xup, είναι και αυτός άλλος παίκτης, καινούργιος παίκτης. Και ο Μπέικον καινούργιος. Έχει το ταλέντο του και έχει αυτό που χρειαζόμαστε. Καινούργια ομάδα. Για αυτό λέγαμε και λέμε “υπομονή”. Νομίζω ότι δικαιωνόμαστε σιγά – σιγά», τόνισε ο Έλληνας προπονητής με τον Ουόλτερς να συμπληρώνει: «Μπήκαν πολλοί παίκτες φέτος, υπήρχαν τραυματισμοί και απουσίες από την αρχή της χρονιάς. Είμαστε μια νέα ομάδα που προσαρμόζεται ακόμα. Είναι καλό που είμαστε όλοι μαζί πλέον και παίζουμε καλύτερα τώρα και θέλουμε να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Αυτό, λοιπόν, που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η σύγκριση σε σχέση με το τι είχε κάνει ο Παναθηναϊκός στις πρώτες δέκα αγωνιστικές της περσινής Euroleague. Η τότε ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, που -δεδομένα- είχε μικρότερο μπάτζετ και λιγότερες ποιοτικές επιλογές είχε αρχίσει τη σεζόν 2021-2022 με 2-8. Αντιθέτως, εκείνη του Ράντονιτς βρίσκεται στο 4-6, ανακάμπτει και είναι πια σε… απόσταση αναπνοής από την οκτάδα.

Ως γνωστόν και όπως συνηθίζουν να λένε οι προπονητές σε μια… αγαπημένη κλισέ ατάκα: «Η Euroleague είναι μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ». Γι’ αυτό και είναι δύσκολο να βγουν συμπεράσματα από ένα μικρό δείγμα αγώνων, πριν καλά – καλά συμπληρωθεί το 1/3 της regular season. Όμως, το… fact της υπόθεσης είναι πως οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης έχουν στο φετινό τους ξεκίνημα +2 νίκες, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός είναι η 3η ομάδα με το πιο βελτιωμένο ρεκόρ σε σχέση με πέρυσι μαζί με την Μονακό (+2 νίκες), η οποία έχει κάνει μια σπουδαία επένδυση με ξεκάθαρο στόχο το Final Four.

Βελτιωμένη εικόνα στην αντίστοιχη σύγκριση των ρεκόρ μεταξύ της περσινής και της φετινής σεζόν παρουσιάζουν και οι Πειραιώτες. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, που ισοβαθμεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα και την Μονακό, έχει ρεκόρ 7-3 και πάει… φουλ για το πλεονέκτημα έδρας.

Φυσικά, στο «ερυθρόλευκο στρατόπεδο» υπάρχουν πλατιά χαμόγελα για τα τεράστια διπλά στη Βαρκελώνη και στην Μαδρίτη, καθώς και για τις εκτός έδρας νίκες στη Βιτόρια και το Μόναχο. Επί της ουσίας, η μοναδική ήττα που «πληγώνει» τους «ερυθρόλευκους» είναι εκείνη της 6ης αγωνιστικής στο ΣΕΦ από τη Βαλένθια (82-83). Οι άλλες δύο ήταν από την εξίσου ισχυρή Μονακό (76-81) και από την Μακάμπι στο Τελ Αβίβ (90-84).

Τι σημαίνει αυτό το 7-3; Για τον κόουτς Μπαρτζώκα μπορεί να μην… λέει πολλά, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο ξεκίνημα της σεζόν, όμως γεγονός είναι πως ο Ολυμπιακός έχει ήδη +1 νίκη από το αντίστοιχο ρεκόρ του την περασμένη σεζόν (6-4). Παράλληλα, αν συνυπολογίσει κανείς ως δεδομένο πως ο βασικός σούτινγκ γκαρντ της ομάδας, Αϊζάια Κάνααν, δεν έχει βρει τα πατήματά του και ότι οι Άλεκ Πίτερς – Τζοέλ Μπολομπόι ψάχνουν αγωνιστική συνέπεια, το παραπάνω ρεκόρ αποκτά μεγαλύτερη αξία.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας παίρνουν το μάξιμουμ από τον πιο φορμαρισμένο παίκτη της διοργάνωσης, τον Σάσα Βεζένκοφ, που έχει 20,1 πόντους και 8,7 ριμπάουντ ανά παιχνίδι, αλλά και από έναν εκ των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης, τον Κώστα Σλούκα, που μετράει 13,5 πόντους και 6,9 ασίστ κάτα μέσο όρο. Ταυτόχρονα, θεωρούν «σταθερές» τους Κώστα Παπανικολάου, Τόμας Ουόκαπ και Μουσταφά Φαλ, ενώ επωφελούνται και από το step up του Γιαννούλη Λαρεντζάκη (9,3π. ανά ματς).

Στη σχετική λίστα η ομάδα που έχει την πιο βελτιωμένη πορεία είναι… by far η Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη με +6 νίκες. Από το 3-7, που είχαν οι Τούρκοι με τον Σάσα Τζόρζεβιτς στο «τιμόνι» τους, μετρούν πλέον 9-1 και είναι μόνοι πρώτοι στη βαθμολογία της λίγκας. Μεταξύ άλλων στο ξέφρενο ξεκίνημά της η «Φενέρ» έχει σημειώσει 82+ πόντους σε 7/10 παιχνίδια της, έχει κάνει διπλά στο Μόναχο, στο Μονακό, στο Μιλάνο (με ανατροπή από το -16) και έχει νικήσει εκτός έδρας και την back-to-back πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Εφές. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως στο ματς με την Αρμάνι ο κόουτς Ιτούδης έφτασε τα 200 θετικά αποτελέσματα ως head coach στην Euroleague με 75,5% ποσοστό νικών.

Η 2η ομάδα αυτής της σύγκρισης, που βρίσκεται πίσω από τους πρωταθλητές Τουρκίας και πάνω από τον Παναθηναϊκό και την Μονακό είναι η Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι Λιθουανοί προχώρησαν σε πολλές αλλαγές το καλοκαίρι, έδωσαν τα ηνία τους στον ομοσπονδιακό προπονητή, Κάζις Μακσβίτις και από το 1-9 ανέβηκαν στο 6-4 (+5 νίκες). Με «κορμιά» και στις δύο πλευρές του παρκέ, περιφερειακό σουτ, ριμπάουντ και συγκεκριμένο πλάνο πάνω στο παρκέ, η Ζαλγκίρις «κέρδισε» στις πρώτες δέκα αγωνιστικές κάτι πολύ βασικό: να μην τη θεωρεί κανείς… σάκο του μποξ, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε την περσινή σεζόν.

Όπως είναι λογικό, το… χρυσό βατόμουρο -μέχρι στιγμής- πηγαίνει στην Αρμάνι Μιλάνο, μια ομάδα που ενισχύθηκε το καλοκαίρι με σταρ από το «πάνω ράφι» (Κέβιν Πάνγκος, Μπράντον Ντέιβις) αλλά προς το παρόν βρίσκεται πολύ χαμηλά στη βαθμολογία (3-7 ρεκόρ). Οι Ιταλοί πέρυσι είχαν αρχίσει την περσινή αγωνιστική χρονιά με 8-2 και αναμενόμενα αυτό το -5 στις νίκες τους προκαλεί ανησυχία. Με έξι σερί ήττες και τις τέσσερις από αυτές να είναι εντός έδρας τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει δυνατά για το σύνολο του Ετόρε Μεσίνα…

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Η βαθμολογία της Ευρωλίγκα: Όλο και πιο κοντά στην οκτάδα ο Παναθηναϊκός (Pic)

Previous article

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Όλα τα φώτα στραμμένα στο ντέρμπι «αιωνίων»!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.