0

Η αλλαγή ρόλου τον έκανε τον καλύτερο Έλληνα δεξιό μπακ.

Το καλοκαίρι του 2013, ο Πεπ Γκουαρντιόλα αναλαμβάνει την Μπάγερν Μονάχου. Στον ένα χρόνο αποχής του από το ποδόσφαιρο που προηγήθηκε, ο Καταλανός coach σκέφτεται, μελετάει και αποφασίζει να “αλλάξει” το άθλημα. Οι καινοτόμες τακτικές επιλογές του, “αφήνουν” με ανοιχτό το στόμα την παγκόσμια ποδοσφαιρική “πιάτσα”. Στην 4-1-4-1 διάταξη που παρουσιάζει, οι δύο του ακραίοι μπακ Αλάμπα και Ραφίνια ή Λαμ… δεν είναι μπακ! Τουλάχιστον όπως τους ξέραμε…

Inverted Wing Back

Βασικός κανόνας στο positional play, είναι ο έλεγχος των half spaces. Ο Γκουαρντιόλα, θέλοντας να “ανοίξει” τις αντίπαλες άμυνες τοποθετεί τους Ρόμπεν και Ριμπερί πάνω στις γραμμές του πλαγίου άουτ και “φέρνει” τα δύο του κεντρικά χαφ κοντά στον Λεβαντόφσκι. Τον χώρο στον κεντρικό άξονα δεξιά και αριστερά (half spaces), αναλαμβάνουν να καλύψουν οι δύο του μπακ οι οποίοι μετατρέπονται σε… χαφ. Ο νέος ρόλος δημιουργείται και ονομάζεται από τους αναλυτές σε Inverted Wing Back (αντεστραμμένος μπακ).

Γιάννης Κώτσιρας – full back

Μία από τις πρώτες μεταγραφές του coach Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό, είναι ο πρώην ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης. Η προσθήκη του Έλληνα ακραίου μπακ περνάει στα “ψιλά”, το όνομά του δεν προκαλεί “γκελ” στον κόσμο του Παναθηναϊκού, όμως η διαδρομή του στους “πράσινους” είναι διαρκώς ανοδική.

Παίρνει φανέλα βασικού από την αρχή της περσυνής σεζόν, όμως στα πρώτα του ματς φαίνεται “τρακαρισμένος”. Αγωνίζεται ως κλασικός δεξιός μπακ, κοντά στην πλάγια γραμμή με συχνές προωθήσεις.

Το πρόβλημα μετφοράς μπάλας που παρουσιάζει ο Παναθηναϊκός από την άμυνα στους χαφ, φέρνει αρκετές εκτός έδρας ήττες αλλά και μεγάλες σε έκταση νίκες στη Λεωφόρο. Για να διορθώσει το πρόβλημα, ο coach Γιοβάνοβιτς αλλάζει το build up και καθιερώνει τον Βιγιαφάνιες στην ενδεκάδα. Αργότερα, η παρουσία του Γκατσίνοβιτς θα “κλειδώσει” την τελική μορφή της τακτικής του Γιοβάνοβιτς που βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Πλέον ο Κώτσιρας αλλάζει ρόλο για να “υποστηρίξει” την νέα δομή.

Γιάννης Κώτσιρας – inverted wing back

Πλέον, για την ομαλή κυκλοφορία της μπάλας, ο δεξιός μπακ στα πλάνα του Γιοβάνοβιτς δεν πρέπει να παίζει στην γραμμή. Η φιλοσοφία του positional play “θέλει” έναν παίκτη σε κάθε πλευρά να δίνει πλάτος και ο Παλάσιος έχει τον ρόλο αυτόν στα δεξιά. Ο Γκατσίνοβιτς κινείται στο δεξί half space σε ψηλά μέτρα και για να καλυφθούν οι αποστάσεις, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς τοποθετεί τον Κώτσιρα ανάμεσά τους και χαμηλά στο γήπεδο. Αναλαμβάνει να συγκροτεί μαζί με Βέλεθ, Σένκεφελντ και Πέρεθ την πρώτη φάση του build up, να κινείται εσωτερικά κοντά στον κεντρικό άξονα και να είναι σχεδόν πάντα πίσω από το “ύψος” της μπάλας για να έχει η ομάδα του αμυντική ασφάλεια. Στην τελευταία φάση επίθεσης, μπορεί να κάνει overlap ή underlap, ανάλογα με την θέση του Παλάσιος στον αγωνιστικό χώρο.

Ο καλύτερος Έλληνας δεξιός μπακ

Ο Κώτσιρας στον νέο του ρόλο “μεταμορφώνεται” καθώς η σωματοδομή του, η εκρηκτικότητά του και η ικανότητά του να ντριμπλάρει στον κεντρικό άξονα βοηθάει τον Παναθηναϊκό να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου την περασμένη σεζόν. Η κλήση στην Εθνική ομάδα έρχεται φέτος, ένας τραυματισμός όμως του στερεί την δυνατότητα να αγωνιστεί με το εθνόσημο. Πλέον έχει επανέλθει στην ενδεκάδα του Γιοβάνοβιτς, στον γνώριμο πλέον ρόλο του inverted wing back και είναι σαν να μην έλλειψε ούτε μέρα. Στα 30 του χρόνια πιά, έχει την ευκαιρία να διεκδικεί τίτλους, ενώ η νέα του κλήση στην Εθνική πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Για όλα αυτά, έχει βάλει και το χεράκι του ποιος άλλος, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

πηγή: paopantou.gr

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Βόμβα: Ο Μέσι πάει MLS

Previous article

Περισσότερο τακτική και λιγότερο τρέξιμο στις προπονήσεις

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.