0

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι… άχαστος απέναντι στον Ολυμπιακό και καταγράφουμε τις επιδόσεις στα ντέρμπι του Σέρβου προπονητή του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα μπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» απόψε!

Άπαντες στον Παναθηναϊκό… πίνουν νερό στο όνομα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Διοίκηση, ποδοσφαιριστές, οπαδοί, γενικώς όλοι όσοι ασχολούνται στην καθημερινότητά τους με το «τριφύλλι», έχουν να λένε μόνο τα καλύτερα για τον Σέρβο κόουτς.

Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, αφού, με την δουλειά του από τις 14 Ιουνίου του 2021 μέχρι και σήμερα, ο Γιοβάνοβιτς έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων;

Δεν είναι μόνο η αδιαμφισβήτητη πρόοδος σε κάθε τομέα του ποδοσφαίρου την οποία δείχνει ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του. Ούτε η επιστροφή της ομάδας στην «κανονικότητα» και την κατάκτηση ενός τίτλου, πέρυσι του Κυπέλλου. Τουλάχιστον, όχι μόνο αυτά…

Ο 60χρονος τεχνικός πρεσβεύει τις αξίες και την ηθική που επιζητάει ο μέσος φίλος των «πράσινων» από τον εκάστοτε προπονητή της ομάδας του. Είναι ένα ακόμα μεγάλο «παράσημο» που φέρει και του αναγνωρίζουν φίλοι και «εχθροί».

Επιστρέφοντας, ωστόσο στα αμιγώς αγωνιστικά ζητήματα και με αφορμή το επικείμενο ντέρμπι των «αιώνιων», διαπιστώνει κανείς και κάτι ακόμα. Εξίσου… θελκτικό για τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Το αήττητο σερί των πέντε διαδοχικών αγώνων απέναντι στον Ολυμπιακό, έχει καταγραφεί με εκείνον στον πάγκο της ομάδας! Ο Γιοβάνοβιτς φαίνεται πως έχει καταφέρει να… βρει το κουμπί των «ερυθρόλευκων», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έκβαση και του αποψινού ντέρμπι στο Φάληρο…

Βγήκε αλώβητος παρά τα προβλήματα…

Στις 3 Οκτώβρη του 2021 ο Παναθηναϊκός πηγαίνει στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για την 5η αγωνιστική της Super League με πολλές απουσίες βασικών παικτών. Φραν Βέλεθ, Φώτης Ιωαννίδης, Σωκράτης Διούδης και Γιάννης Κώτσιρας έχουν τεθεί νοκ άουτ, για διάφορους λόγους, βλέπετε.

Ωστόσο, οι «πράσινοι» δείχνουν το απαιτούμενο πάθος, βγάζουν ψυχή στον αγωνιστικό χώρο του φαληρικού σταδίου και φεύγουν αλώβητοι από την έδρα του Ολυμπιακού.

Έχουν τις στιγμές τους για να σκοράρουν στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κυρίως χάρη στην εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία τους, κρατούν το μηδέν στην άμυνα και δείχνουν για πρώτη φορά όσα θα… ακολουθήσουν στα «αιώνια» ντέρμπι!

Μεγάλο μερίδιο, προφανώς, ανήκει και στον Γιοβάνοβιτς ο οποίος… μακιγιάρει με το πλάνο του τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει. Παρατάσσοντας την ομάδα του με 4-4-2 και τον Σεμπάστιαν Παλάσιος να πλαισιώνει τον Καρλίτος, έχοντας πιο ελεύθερο ρόλο, καταφέρνει να «κλειδώσει» τον άξονα με κορυφαίο τον Ρούμπεν Πέρεθ και να πάρει το 0-0 «σβηστά».

Κυριάρχησε αλλά ήταν «άσφαιρος»

Στις 16 Ιανουαρίου του 2022 ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο στο 131ο ντέρμπι σε επίπεδο Α’ Εθνικής/Super League, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0.

Αποτέλεσμα μάλλον… πλασματικό, ωστόσο, καθώς το παιχνίδι αποτέλεσε μονόλογο των γηπεδούχων οι οποίοι κυριάρχησαν ολοκληρωτικά στο γήπεδο.

Ήταν σαφώς ανώτεροι απ’ τους αντίπαλούς τους, αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν το γκολ που θα τους χάριζε και την… πολυπόθητη για αυτούς νίκη!

Την ίδια ώρα που οι Πειραιώτες όχι μόνο είχαν παθητικό ρόλο στην αναμέτρηση, καθώς δεν πάτησαν… ποτέ στην αντίπαλη περιοχή, αλλά έδειξαν εκ των προτέρων μάλιστα και εμφανή διάθεση να αμυνθούν…

Καθώς αγωνίστηκαν με τρία στόπερ, προσάρμοσαν το παιχνίδι τους στον αντίπαλο και εν τέλει κατάφεραν, παίζοντας μαζική άμυνα, να αποφύγουν με κάθε τρόπο την ήττα.

Αϊτόρ και Λεωφόρος τον έβαλαν σε τροχιά Ευρώπης!

Στις 18 Απριλίου του 2022 οι δύο σημερινοί αντίπαλοι συναντιούνται εκ νέου στο κατάμεστο και… φλεγόμενο «Απόστολος Νικολαΐδης» στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των play-offs.

Οι ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έδειξαν χαρακτήρα απέναντι στον Ολυμπιακό, τον οποίο κράτησαν για τρίτο συνεχόμενο μεταξύ τους ντέρμπι μακριά απ’ το γκολ.

Παράλληλα, είχαν εξαιρετική τακτική προσέγγιση, ήταν «διαβασμένοι» και κατάλληλα προετοιμασμένοι από τον προπονητή τους -που μπλόκαρε όλα τα ατού του αντιπάλου- αλλά και η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο!

Κάπως έτσι, λοιπόν, έφτασαν στη μεγάλη νίκη με 1-0 χάρη στο καταπληκτικό γκολ του Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα, που προήλθε από έναν μαγικό συνδυασμό του Ισπανού εξτρέμ με τους Γιάννη Κώτσιρα – Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και το γύρισμα του Σέρβου μέσου στην περιοχή στο 42’.

Συνεχίζοντας ταυτόχρονα την πολύ καλή πορεία τους στο μίνι πρωτάθλημα, στο οποίο ο Παναθηναϊκός ήταν αήττητος, αλλά και κόντρα στους «ερυθρόλευκους», έχοντας πλέον μία νίκη και δύο ισοπαλίες.

Παρέμεινε… άχαστος απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο

Στις 11 Μαΐου του 2022 ο Παναθηναϊκός παίρνει μια σπουδαία νίκη, αυτή την φορά στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», νικώντας με 2-1 τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής των play-offs της Super League 1.

Χωρίς να αποτελεί… είδηση, σε ένα ακόμα παιχνίδι με τον Γιοβάνοβιτς στο «τιμόνι» του, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλά στημένος τακτικά απέναντι στον Πέδρο Μαρτίνς, που παράταξε σχεδόν όλους τους βασικούς του και δη ξεκούραστους αλλά… δεν.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο 60χρονος τεχνικός κατέβασε την ομάδα του με σύστημα 3-4-3 και τους Κουρμπέλη, Σένκεφελντ και Σάρλια στα μετόπισθεν, «καθαρίζοντας» κάθε υποψία φάσης στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα!

Το «τριφύλλι» είδε τον Παλάσιος να ανοίγει το σκορ στο 10’, με ένα φοβερό σε εκτέλεση γκολ και να φτάνει τα 11 στο πρωτάθλημα, ενώ ο Σένκεφελντ σκόραρε με κεφαλιά για δεύτερη φορά στο μίνι πρωτάθλημα, στο 54ο λεπτό.

Οι «ερυθρόλευκοι» μείωσαν το σκορ με γκολ του Τικίνιο -που είχε μπει αλλαγή- στο 71’ αλλά δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την δεύτερη φετινή τους ήττα από τον «αιώνιο» αντίπαλο, τον οποίο μάλιστα δεν κέρδισαν σε κανένα από τα τέσσερα ματς που τον αντιμετώπισαν!

Επτάψυχος και αήττητος!

Στις 6 Νοεμβρίου του 2022 καταγράφεται το τελευταίο χρονικά… συναπάντημα των «πράσινων» με τους «ερυθρόλευκους», στη Λεωφόρο, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Εκεί όπου, βάσει του τελικού 1-1 και κυρίως του τρόπου με τον οποίο αυτό ήρθε, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά αποτελέσματος η μενταλιτέ που έχει εμφυσήσει ο Γιοβάνοβιτς στους παίκτες του.

Παρότι ο Παναθηναϊκός κινδύνευσε με την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα, κατάφερε να παλέψει μέχρι τέλους, προσπαθώντας με ορθολογικό ποδόσφαιρο και… απειροελάχιστες «γιόμες» -λόγω του ότι τις απεχθάνεται ο προπονητής του- να μην χάσει.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 84’, μετά από ωραία ενέργεια του Γιουσούφ Ελ Αραμπί και το τρίτο τέρμα του Πεπ Μπιέλ στο πρωτάθλημα, δείχνοντας πως θα καταφέρουν να βάλουν τέλος στο σερί του αντιπάλου.

Ωστόσο, ένα ανόητο πέναλτι του Πίπα Άβιλα στον Ιωαννίδη στο φινάλε και η εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Άντραζ Σπόραρ, έφεραν το τελικό αποτέλεσμα και μαζί του την… έκρηξη συναισθημάτων στο γήπεδο!

Με τον Παναθηναϊκό να παραμένει αήττητος για 11ο σερί ματς στο πρωτάθλημα, διατηρώντας την τότε διαφορά απ’ τους διώκτες τους.

Γίνεται… εξηντάρης και ανεβαίνει όγδοος!

Το επερχόμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό έχει, ωστόσο, την ιδική του ξεχωριστή σημασία για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και για έναν ακόμα λόγο.

Καθώς θα μπει σε ένα «κλειστό κλαμπ» σε ό,τι αφορά στους συναδέλφους του στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» από καταβολής ιδρύσεως του Συλλόγου…

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Αήττητο με τη σφραγίδα Γιοβάνοβιτς

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 61 προπονητών που έχουν βρεθεί στον πάγκο του Παναθηναϊκού όλα αυτά τα χρόνια από καταβολής Α’ Εθνικής, μόλις 12 εξ αυτών έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν πάνω από 60 αγώνες!

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν θα γίνει απόψε ο 13ος που το πραγματοποιεί, ενώ μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν θα αναρριχηθεί ακόμα περισσότερο και στην εν λόγω λίστα…

Καθώς, με δεδομένο ότι απομένουν άλλα δύο ματς στην κανονική περίοδο, συν τα 10 των play-offs, θα φτάσει τα 72 αθροιστικά και θα προσπεράσει τον νυν όγδοο Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Δείτε την σχετική λίστα:

Θέση Προπονητής Αγώνες Νίκες Ισοπαλίες Ήττες

1. Βασίλης Δανιήλ 161 108/23/30
2. Στέφαν Μπόμπεκ 150 95/37/18
3. Λάκης Πετρόπουλος 143 86/36/21
4. Φέρεντς Πούσκας 136 89/29/18
5. Χουάν Ραμόν Ρότσα 97 70/16/11
6. Χάρι Γκέιμ 91 55/18/7
7. Γιάννης Αναστασίου 88 52/17/19
8. Ζεσουάλδο Φερέιρα 71 42/14/15
9. Κάζιμιρ Γκόρσκι 66 40/15/11
10. Γιώργος Δώνης 66 28/21/17
11. Ίβιτσα Όσιμ 62 41/10/11
12. Γιάτσεκ Γκμοχ 61 37/17/7
13. Ιβάν Γιοβάνοβιτς 59 35/10/14

“Διπλό” στο Φάληρο για ισχυρό μήνυμα τίτλου!

Previous article

Αυτόν τον κόουτς θέλει ο Γιαννακόπουλος!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.