0

Το όνομα του Γιόνας Κόλκα ξυπνά ευχάριστες αναμνήσεις στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, αφού στα δύο χρόνια που αγωνίστηκε στους «πράσινους» (2001-2003) μπορεί να μην κατέκτησε το πρωτάθλημα, ωστόσο έκανε αισθητή την παρουσία του στο «τριφύλλι».

Ο παλαίμαχος Φινλανδός άσος διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο στις πετυχημένες πορείες του Παναθηναϊκού στο Champions League (2001/02) όπου έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, ενώ την επόμενη σεζόν συνετέλεσε στην παρουσία των “πρασίνων” μέχρι τα προημιτελικά του Europa League όπου αποκλείστηκαν από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Γιόνας Κόλκα, μιλώντας αποκλειστικά στο SDNA εμφανίστηκε ενήμερος για την φετινή πορεία του Παναθηναϊκού, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον του συλλόγου, θυμήθηκε το κλίμα που επικρατούσε στη Ριζούπολη, ενώ χαρακτήρισε ως ξεχωριστό το γκολ που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό χαρίζοντας τη νίκη στους «πράσινους» με 3-2 στο ντέρμπι της Λεωφόρου πριν από 20 χρόνια (12/1/2003).

 

– Γιόνας Τι θυμάσαι από τα ντέρμπι που αγωνίστηκες κόντρα στον Ολυμπιακό;

«Κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει εάν δεν παίξει σε αυτά τα ντέρμπι. Μπορείς να νιώσεις τον παλμό κάποιες φορές, αρκετές εβδομάδες πριν από την έναρξη τους, όπου ο κόσμος μιλάει γι’ αυτά.
Παντού άκουγες να σου λένε ‘νικήστε τους, παίξτε καλά’. Όλοι με αυτό ασχολούνταν. Τα media, o κόσμος, οι παίκτες. Καταλάβαινες πως οι μέρες περνούσαν και έφτανε η ώρα του ντέρμπι»

– Παρακολουθείς τα νέα του Παναθηναϊκού;

«Δυστυχώς δεν έχω την δυνατότητα να δω τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, αλλά πάντα τσεκάρω τα αποτελέσματα, την θέση στη βαθμολογία και τα νέα της ομάδας. Ασφαλώς είμαι χαρούμενος που βρίσκεται η ομάδα στην κορυφή της βαθμολογίας γι’ αυτό και παρακολουθώ περισσότερο τις εξελίξεις στην ομάδα. Ίσως να μην υπάρχει η ίδια μαγεία με την ομάδα της δικής μου εποχής και αυτό οφείλεται διότι λείπουν πλέον οι ευρωπαϊκές επιτυχίες. Μεγάλο ρόλο βεβαίως στο ποδόσφαιρο παίζουν τα χρήματα. Εάν δεν έχεις λεφτά και πηγές εσόδων δεν μπορεί να φτιάξεις τόσο εύκολα μια ισχυρή ομάδα που θα αγωνίζεται σε επίπεδο Champions League.

Ελπίζω όμως πως ο Παναθηναϊκός σιγά-σιγά θα χτίσει μια καλή ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, αλλά και γιατί όχι και στην Ευρώπη. Είναι κάτι που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού περιμένουν εδώ και χρόνια».

–  Θεωρείς πως ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να κατακτήσει τον τίτλο;

«Θα είναι δύσκολο, γιατί η ΑΕΚ είναι καλή, ο Ολυμπιακός συνέρχεται και ο ΠΑΟΚ είναι ισχυρός τα τελευταία χρόνια. Επί της ουσίας οι Big 4 είναι πολύ κοντά μεταξύ τους. Ο Παναθηναϊκός έχασε κάποιους εύκολους βαθμούς και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός από εδώ και πέρα γιατί όσο πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν θα υπάρχει έξτρα πίεση. Θα είναι δύσκολο λοιπόν, αλλά ο Παναθηναϊκός θα έχει τις ευκαιρίες του. Η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή και όλοι θέλουν να την κερδίσουν. Εάν όμως θέλεις να κατακτήσεις το πρωτάθλημα δεν θα πρέπει να ασχολείσαι με το τι κάνουν οι άλλοι. Εάν τα καταφέρει ο Παναθηναϊκός ελπίζω να εισρεύσουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία και να έρθουν περισσότεροι χορηγοί για να ισχυροποιηθεί».

– Τι σημαίνει για σένα το γκολ που είχες πετύχει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακός πριν από 20 χρόνια; 

«Είναι μια ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα μου το γκολ που πέτυχα κόντρα στον Ολυμπιακό. Τότε ίσως να μην το είχα αντιληφθεί, όμως όταν έληξε ο αγώνας όλοι μιλούσαν για αυτό. Με το δικό μου τέρμα ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο ντέρμπι. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με αποθέωσαν. Ήταν κάτι απίστευτο».

– Στα δύο χρόνια που έμεινες στον Παναθηναϊκό κάνετε εκπληκτική πορεία σε Champions League και Κύπελλο UEFA, αλλά δεν καταφέρατε να κατακτήσετε το πρωτάθλημα. Που οφείλεται πιστεύεις αυτό;

«Στην πρώτη μου χρονιά κάναμε μια εκπληκτική πορεία μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Νομίζω πως το μεγάλο πρόβλημα ήταν αυτό. Έπρεπε παράλληλα να έχουμε το μυαλό μας στο Champions League με συνέπεια να πετάξουμε κάποιους εύκολους βαθμούς. Δώσαμε λίγο περισσότερη προσοχή απ’ ότι έπρεπε στο Champions League. Ήμασταν τόσο κοντά, αλλά στο τέλος χάσαμε τον τίτλο. Στην επόμενη σεζόν ήμασταν ακόμη πιο κοντά, όμως χάσαμε το καθοριστικό ματς στη Ριζούπολη. Δεν έχω να πω και πολλά πράγματα για το παιχνίδι στη Ριζούπολη. Είχαμε την δυνατότητα κατά την διάρκεια της σεζόν να κατακτήσουμε κάποιους έξτρα βαθμούς, αλλά δεν τα καταφέραμε και είναι κρίμα».

– Πως θυμάσαι το περιβόητο ντέρμπι της Ριζούπολης;

«Όποιος ήταν τότε εκεί στη Ριζούπολη καταλαβαίνει πως εκείνο το ματς δεν έπρεπε να γίνει. Δεν μπορέσαμε καν να κάνουμε προθέρμανση. Μας εκφόβιζαν και μας πετούσαν μπουκάλια. Δεν μπορούσες να βγεις στο γήπεδο για προθέρμανση δίχως αστυνομική συνοδεία. Δεν μπορούσαμε να επιστρέψουμε στα αποδυτήρια εάν δεν μας κάλυπταν με τα σώματα τους οι παίκτες του Ολυμπιακού. 

Τέτοιου είδους καταστάσεις δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο. Αυτά τα πράγματα συνέβαιναν τότε στην Ελλάδα. Νομίζω πως χάσαμε την αυτοσυγκέντρωση, αλλά και την αυτοπεποίθηση μας πριν καν ξεκινήσει ο αγώνας. Έπρεπε μετά από δύο λεπτά να μπούμε στον αγωνιστικό χώρο και να νικήσουμε τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός διέθετε πολύ ισχυρή ομάδα και αν δεν ήσουν 100% συγκεντρωμένος ήξερες πως τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα».

– Η Ριζούπολη ήταν ένας από τους λόγους που αποχώρησες από τον Παναθηναϊκό με προορισμό την Γκλάντμπαχ;

«Πέρασα όμορφα στην Ελλάδα αγωνιζόμενος σε μια μεγάλη ομάδα, όμως είχα πρόταση από την Bundesliga. Ήταν μια καλή ευκαιρία για μένα, αλλά ένας από τους λόγους που αποχώρησα από τον Παναθηναϊκό ήταν και η Ριζούπολη, Σκέφτηκα πως ήταν καιρός να δοκιμάσω κάτι άλλο στην καριέρα μου».

– Θεωρείς πως και η διαιτησία έπαιξε ρόλο εις βάρος του Παναθηναϊκού;

«Είναι δύσκολο να το πω αυτό, γιατί εκείνη την εποχή αισθανόμασταν πως όλοι ήταν εναντίον μας. Δεν είμαι βέβαιος γιατί δεν μπορώ να το αποδείξω. Έτσι δεν μπορώ να πω ναι ήταν έτσι ή όχι».

– Τι σκορ προβλέπεις στο ντέρμπι του Σαββάτου;

«Στα ντέρμπι γίνονται πολλά και είναι δύσκολο να κάνεις ασφαλείς προβλέψεις για το ποιος θα επικρατήσει. Και δύο διαθέτουν σπουδαίες ομάδες, αλλά ελπίζω πως ο Παναθηναϊκός θα νικήσει 1-0. Μπορεί να έρθει και 3-3, αλλά ελπίζω πως ο Παναθηναϊκός θα κάνει μια καλή εμφάνιση και θα κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, ενώ παράλληλα ευελπιστώ πως θα σκοράρει».

 

Ο Παναθηναϊκός κατεβαίνει στο Φάληρο με αυτοπεποίθηση και ξεκάθαρο πλάνο για να κυνηγήσει το διπλό

Previous article

Παναθηναϊκός – Πρωτέας Βούλας 86-56: Νίκη με επιθετική πολυφωνία

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.