0

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό και κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του Μαυροβούνιου στον πράσινο πάγκο.

Ήλθε στον Παναθηναϊκό ως ένας σπουδαίος αμυντικός προπονητής, ως εκείνος που εξελίχτηκε στον κορυφαίο τεχνικό του Ερυθρού Αστέρα και κατέκτησε συνολικά 15 τίτλους με τους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου (πέντε πρωταθλήματα Σερβίας, πέντε Κύπελλα, πέντε Αδριατικές Λίγκες).

Επί ημερών του οι Σέρβοι καθιερώθηκαν στην EuroLeague, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Παρτίζαν και «φτιάχνοντας» παίκτες όπως ο Νίκολα Κάλινιτς και ο Μάρκο Γκούντουριτς. Πέρσι μάλιστα ο Ράντονιτς πανηγύρισε δυο τίτλους κόντρα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, κατακτώντας την ABA Liga και το Κύπελλο Σερβίας απέναντι στην Παρτίζαν του Ζοτς.

Οι επιτυχίες με τον Αστέρα ήταν το διαβατήριο για τον Μαυροβούνιο προπονητή ώστε να υπογράψει διετές συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό, δοκιμάζοντας ξανά τις δυνάμεις του εκτός συνόρων μετά το προηγούμενο πέρασμά του από την Μπάγερν. Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν ο οργανισμός του Παναθηναϊκού, οι φίλαθλοι του «τριφυλλιού» και ο ίδιος ο Ράντονιτς, ο οποίος δεν κατάφερε να… μακροημερεύσει στο ΟΑΚΑ, κλείνοντας τον κύκλο του στον πάγκο των «πράσινων».

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ανέλαβε επισήμως τις τύχες του Παναθηναϊκού στις 30 Ιουνίου, υπογράφοντας το συμβόλαιό του με το «τριφύλλι», έχοντας στο πλευρό του τον εκπρόσωπό του, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, με τον οποίο αφίχθη στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά είμαι βέβαιος ότι μαζί θα κάνουμε σπουδαία πράγματα τα οποία αρμόζουν στον Παναθηναϊκό» εξήγησε στις προγραμματικές δηλώσεις του, αναλαμβάνοντας μαζί με τον τεχνικό διευθυντή Αργύρη Πεδουλάκη να χτίσουν μια καινούργια ομάδα, με δεδομένο ότι ο (αρχηγός πια) Γιώργος Παπαγιάννης και ο Λευτέρης Μποχωρίδης ήταν οι κοινοί παρονομαστές σε σχέση με πέρσι.

Ουσιαστικά, λοιπόν ο Μαυροβούνιος κόουτς κλήθηκε να φτιάξει από την αρχή ένα ανταγωνιστικό σύνολο (μαζί με τον Πεδουλάκη) που αρχικώς θα έδειχνε καλύτερο πρόσωπο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι τραυματισμοί και ο Μπέικον

Το ζήτημα, λοιπόν που προέκυψε το πρώτο διάστημα είχε να κάνει με τους τραυματισμούς παικτών και την επιβάρυνση των διεθνών που δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να βρει ρυθμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νέιτ Γουόλτερς που αποκτήθηκε ως βασικός κουμανταδόρος, έμεινε εκτός δράσης για αρκετές εβδομάδες λόγω θλάσης, στερώντας μεταξύ άλλων τη συμμετοχή του από το Super Cup. Σε ό,τι αφορά τον Μάριους Γκριγκόνις, ταλαιπωρήθηκε από οσφυαλγία για μερικές εβδομάδες, πριν φτάσει στο σημείο να παραγκωνιστεί.

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός έχασε το Super Cup από τον Ολυμπιακό, δίχως να καταφέρε να σταματήσει το σερί που τρέχουν από πέρσι οι Πειραιώτες και πλέον έχει φτάσει στο 11-0 σε όλες τις διοργανώσεις.

Το 69-65 από τον Άρη στην πρεμιέρα της Basket League δυσκόλεψε από πολύ νωρίς τη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας ενώ με εξαίρεση το «διπλό» στο Βελιγράδι και τους εντός έδρας αγώνες με τη Ρεάλ, τη Μονακό και την Παρτίζαν, ο Παναθηναϊκός γνώριζε την ήττα με κάτω τα χέρια στην EuroLeague.

Η ήττα από την Άλμπα Βερολίνου στις 19/10 έφερε τα πρώτα σύννεφα όσον αφορά την παρουσία του Ράντονιτς στον Παναθηναϊκό. Στη Mercedes Benz Arena, ο Παναθηναϊκός απογοήτευσε περισσότερο από κάθε άλλο φετινό παιχνίδι ως εκείνο το σημείο της σεζόν με αποτέλεσμα να γνωρίσει τη συντριβή με 94-65.

Λίγες μέρες νωρίτερα, για την ακρίβεια στις 16/10 ο Ντέγιαν Ράντονιτς ξεκαθάρισε με κάθε τρόπο πως «θέλουμε έναν παίκτη ο οποίος να αγωνίζεται στο “4”. Ο Μπέικον έχει διαφορετικό στιλ από αυτό που χρειαζόμαστε. Την ίδια ώρα δεν γνωρίζω για ποιον λόγο είναι ακόμα ελεύθερος». Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός… ανακοίνωσε τον Αμερικανό στις 21/10, παρά τις εξηγήσεις του Ράντονιτς περί του αντιθέτου.

Όλο και χειρότερος αντί να βελτιώνεται

Η μεγάλη εικόνα σε ό,τι αφορά την παρουσία του Ράντονιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού είχε να κάνει ακριβώς με το ότι οι «πράσινοι» γίνονταν όλο και χειρότεροι αντί να βελτιώνονται. Παίκτες top επιπέδου δεν θύμιζαν σε τίποτα τον καλό εαυτό τους με αποκορύφωμα τον Γκριγκόνις που παρεμπιπτόντως, αποτελεί το πιο ακριβό συμβόλαιο του Παναθηναϊκού, κλειστό διετές ενώ δόθηκαν και χρήματα στην ΤΣΣΚΑ για το buyout.

Οι τέσσερις συνεχόμενες νίκες στην EuroLeague απέναντι στη Βίρτους, τη Βιλερμπάν, τη Ζάλγκιρις και την Αρμάνι Μιλάνο το διάστημα 23 Νοεμβρίου – 8 Δεκεμβρίου ήταν η μοναδική φωτεινή εξαίρεση για τον Παναθηναϊκό που αύξησε μεν το μπάτζετ του κι έδωσε τα κλειδιά σε έναν έμπειρο προπονητή που όμως αποδείχτηκε ότι δεν κατάφερε ποτέ να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο όνομα.

Ο Ράντονιτς δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός εκ των μεγαλύτερων συλλόγων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ενώ η δυσκολία συνεννόησης λόγω των αγγλικών έκανε ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Ο 53χρονος προπονητής παρέμεινε στη θέση του ακόμα και μετά τη βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο κατάμεστο ΟΑΚΑ στις 30 Δεκεμβρίου.

Ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος επωμίστηκε το βάρος της ευθύνης για την επιλογή του Ράντονιτς αποχώρησε από τη θέση του τεχνικού διευθυντή, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να δηλώνει τη στήριξή του στον Μαυροβούνιο για αλλαγές και… ελεύθερο μπάτζετ. Εν τέλει, η μεταγραφική ενίσχυση πραγματοποιήθηκε έπειτα από σχεδόν ένα μήνα με τις προσθήκες των Ματ Τόμας και Δημήτρη Αγραβάνη.

Η εμπιστοσύνη που χάθηκε

Ο Ράντονιτς αποχωρεί από τον Παναθηναϊκό δίχως να εμπνεύσει τους παίκτες του. Μέσα σε μια εβδομάδα οι «πράσινοι» νίκησαν τη Μακάμπι χάρη στο τρίποντο του Ντέρικ Γουίλιαμς στο φινάλε ενώ έχασαν δικό τους παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε στην παράταση, έχοντας πάντως λόγους να φωνάζουν για τη διαιτησία στο συγκεκριμένο ματς.

Ένα σύνολο που… φοβόταν να νικήσει μολονότι έφτιαχνε τις συνθήκες να το κάνει, όπως συνέβη για παράδειγμα στο ματς με το Περιστέρι bwin. Τότε που ο Παναθηναϊκός κέρδισε με τη ψυχή στο στόμα και αποδοκιμασίες, γλιτώνοντας το κάζο στο φινάλε χάρη στο άστοχο τρίποντο του Ντένμον.

Στο τέλος της ημέρας, ο Ντέγιαν Ράντονιτς αποχωρεί σαν αποτυχημένος από τον Παναθηναϊκό, δίχως αυτό να αναιρεί τις ευθύνες και των παικτών. Ο Μαυροβούνιος έχασε από νωρίς την εμπιστοσύνη των παικτών του, η εικόνα της ομάδας δεν κατάφερε ποτέ να παρουσιάσει βελτίωση ενώ η περίπτωση του Άντριου Άντριους που δεν υπολογίζεται τους τελευταίους μήνες όμως… συνεχίζει να πληρώνεται αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα των λαθών στον σχεδιασμό.

 

Η «καρδιά κάθε πρωταθλητή» θα περνάει πλέον ΚΑΙ από τη ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ του VAR!

Previous article

Μπρινιόλι: “Έχουμε πολλή εμπιστοσύνη στον Γιοβάνοβιτς”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.