0

Τα 2+1 plays του coach και η μεταγραφή Αράο.

Ήταν από τους πρωταγωνιστές του τρομερού δεύτερου γύρου την σεζόν 21/22. Ο Σεμπαστιάν Παλάσιος μετά το πρώτο χρονικό διάστημα της προσαρμογής του, μαζί με τον Αϊτόρ πήραν τον Παναθηναϊκό από το χέρι και τον οδήγησαν στα επικά play offs της Ελληνικής Superleague, μέχρι και την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η επόμενη χρονιά ξεκίνησε πολύ άσχημα για τον Αργεντινό με την αποβολή του στο πρώτο ημίχρονο των κρίσιμων αναμετρήσεων με την Σλάβια. Η σεζόν 22/23 ήταν μέτρια προς κακή για τον Παλάσιος καθώς σίγουρα ο προπονητής του περίμενε περισσότερα.

Οι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού τον πρώτο χρόνο που ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δούλεψε στο “τριφύλλι”, τον αντιμετώπιζαν πιο επιθετικά. Ανέβαζαν τις γραμμές τους ψηλά, πίεζαν περισσότερο στο αντίπαλο μισό. Όλοι τότε πίστευαν ότι μπορούσαν να κερδίσουν τον Παναθηναϊκό και έπαιζαν τακτικά ως “ίσος προς ίσο”. Στο δεύτερο εξάμηνο της σεζόν 21/22 ο Παλάσιος κάνει θραύση ακριβώς γι’αυτό. Βρίσκει χώρους απέναντι στις “ανοιχτές” άμυνες, παίρνει ψυχολογία και πραγματοποιεί φοβερό finish.

Την περασμένη σεζόν η αντιμετώπιση των αντιπάλων άλλαξε. Ο Παναθηναϊκός είναι πραγματικός διεκδικητής, παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατοχής και αναγκάζει τους coach των αντιπάλων να αλλάξουν τακτική προσέγγιση. Κατεβάζουν τις γραμμές τους, “συμπυκνώνουν” το πλάτος της άμυνάς τους και οι χώροι περιορίζονται. Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύεται να φτιάξει αρκετές τελικές και ο Παλάσιος μοιραία μένει μακριά από τα γκολ.

Η αρχική θέση του Παλάσιος στην τακτική του coach Γιοβάνοβιτς

Ο ρόλος του winger που του έχει αναθέσει ο coach Γιοβάνοβιτς δείχνει να καλύπτει τον Σέρβο. Πολυτάλαντος τακτικά ο «Τούκου», αγαπημένος του Κοουτς σε αυτόν τον τομέα… Ο Παλάσιος είναι εσωτερικός επιθετικός, ενδέχεται να απέδιδε, ακόμη, ο ρόλος που έχει αναθέσει ο coach στον Βέρμπιτς, ως εσωτερικός επιθετικός από το πλάι. Ο Παλάσιος (και) είναι off ball παίκτης, ικανός να βρίσκει τα κενά στις άμυνες και να πηγαίνει σε τελικές. Ως τέτοιος αποκτήθηκε ως προς την φιλοσοφία. Ως winger που χρησιμοποιείτε τώρα, δεν έχει το ένας με έναν τον αντίπαλό του. Είναι όμως εξαιρετικός στο αμυντικό – τακτικό κομμάτι και δίνει ενέργεια στην ομάδα όπως με την Μαρσειγ. Ο Γιοβάνοβιτς σίγουρα ευελπιστεί να δει τον Παλάσιος της πρώτης σεζόν! Αν το πετύχει φέτος και τον επαναφέρει σε εκείνα τα στάνταρ , ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει ξανά μια τοπ εσωτερική μεταγραφή.

False winger o Τζούριτσιτς, στην περιοχή ο Παλάσιος ένα κλικ πιο γρήγορα

Ο coach Γιοβάνοβιτς κάνει την πρώτη απόπειρα “επαναφοράς” του Παλάσιος με το play “Τζούριτσιτς false winger”. Η αρχική θέση του Σέρβου στην “ασσυμετρία των χαφ”, τον φέρνει στο δεξί half space, θέση στην οποία μπορεί εύκολα και γρήγορα να μετατοπιστεί στα δεξιά στο μικρό rotation με τον Παλάσιος. Αυτό το play, δίνει την δυνατότητα στον Παλάσιος να “μεταφερθεί” σε πρώτο χρόνο ανάμεσα στον αντίπαλο stopper και full back, ρόλο τον οποίο ο Αργεντινός γνωρίζει και αισθάνεται καλύτερα. Έτσι, ο coach Γιοβάνοβιτς θέλει να “κρύψει” τις οποίες on – ball αδυναμίες, να τον τονώσει και μαζί με τα αγωνιστικά ατού του παίκτη, να πετύχει την ολική επαναφορά του.

Ta late runs του Βαγιαννίδη καταλήγουν σε underlap

Δεύτερο plan “επαναφοράς” του Παλάσιος, τα late runs του Βαγιαννίδη. Με τον Κότσιρα επιθετικά να μην μπορεί να δώσει υψηλό βαθμό υποστήριξης, ο Βαγιαννίδης ανεβαίνει στην ιεραρχία λόγω της τεχνικής του ικανότητας και της αντοχής του που του επιτρέπει να κάνε συνεχόμενα runs. Ο Βαγιαννίδης κινείται στους χώρυς ανάμεσα στον Τζούριτσιτς και τον Παλάσιος προσφέροντας επιλογή πάσας. Επίσης αναγκάζει τον αριστερό αμυντικό του αντιπάλου να έχει την προσοχή του στραμμένη στον μικρό, μη μπορώντας να τον αφήσει αμαρκάριστο. Στις διαγώνιες κινήσεις του Παλάσιος με την μπάλα στα πόδια, απενεργοποιείτε λοιπόν ο αριστερός μπακ που μαρκάρει τον Βαγιαννίδη.

Ο Half Back Αράο θα μεταθέσει τον Βαγιαννίδη στη γραμμή και τον Αργεντινό σε inside forward

Το τρίτο και τελευταίο πλάνο που υπήρχε ως σκέψη στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ήταν η απόκτηση Half Back. Βλέποντας ο coach τον Βαγιαννίδη να ανταπεξέρχεται σε ικανοποιητικό βαθμό στοναρχικό του ρόλο, θέλει να “πάρει” από αυτόν το μέγιστο που μπορεί. Σίγουρα, αυτό δεν είναι ο σημερινός του ρόλος. Είναι σαφές πως ο Βαγιαννίδης είναι ένα επιθετικό όπλο, με στοιχεία winger από την θέση wing back. Η μεταγραφή του Αράο όμως θα αποτελέσει ντόμινο εξελίξεων στην δεξιά πλευρά του Παναθηναικού. Με τον Βαγιαννίδη σε πρώτη φάση επίθεσης στο “ύψος” του Χουάνκαρ, ο Παλάσιος θα εγκαταλείψει την αρχική του θέση στην πλαϊνή γραμμή και θα έρθει εσωτερικά σε ελεύθερο ρόλο. Οι κινήσεις του στην περιοχή θα είναι περισσότερες, οι επαφές του με την μπάλα λιγότερες. Δεν θα αναγκάζεται να πηγαίνει στο ένας με έναν ούτε να επιχειρεί σέντρες, καθώς αυτό το βάρος θα το επωμιστεί ο Βαγιαννίδης.

O coach Γιοβάνοβιτς και το τακτικό του flexibility, τον κάνουν ικανό, συνεχώς να αναζητά μικρές αλλαγές που θα κουμπώνουν καλύτερα πάνω στα χαρακτηριστικά των παικτών. Ο Παναθηναικός στην παρούσα φάση, διαθέτει τον καλύτερο tactician manager στην Ελλάδα, έναν προπονητή που αρέσκεται στο positional play και το ποδόσφαιρο κατοχής.

 

Νικολογιάννης: «Πιο δεμένη από Μαρσέιγ, αλλά με κενά πίσω η Μπράγκα – Ενεργοποιεί Αϊτόρ ο Ιβάν»

Previous article

Με Αράο και Σένκεφελντ η αποστολή για Μπράγκα – Θλάση ο Κλεϊνχέισλερ χάνει και τα δύο ματς

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.