0

Οι Παναθηναϊκοί αισθάνονται στεναχωρημένοι απ’ τον αποκλεισμό της ομάδας τους κόντρα στην Μπράγκα. Χαμένη ευκαιρία για επιστροφή στο Champions League μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Το αρνητικό αυτό αίσθημα, έρχεται να καλύψει μια πραγματικότητα όμως. Η οποία όσο αποχωρεί η στεναχώρια, θα φαίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρη.

Αυτή η παρουσία των Πράσινων στα προκριματικά του Champions League και η ελπίδα μέχρι το 83ο λεπτό της ρεβάνς με την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ, έδωσε πολλούς λόγους για να αισθανθούν οι Παναθηναϊκοί ξανά την… κανονικότητα του ποδοσφαιρικού συναισθήματος που πρέπει να συντροφεύει την ομάδα τους. Γιατί τα προηγούμενα χρόνια θεωρούσαν «υπέρβαση» το να «σβήσει» η ποινή της UEFA, το να έρχονται νίκες με αντιπάλους όπως ο Αστέρας Τρίπολης και η Ξάνθη, μέχρι που τελικά εξασφαλιζόταν η ευρωπαϊκή έξοδος απ’ το πρωτάθλημα. Τα αυτονόητα λοιπόν, τα οποία και φανέρωναν το χαμήλωμα του στάτους.

Η επαναφορά του στάτους, είναι η επιβολή της… ποδοσφαιρικής κανονικότητας για τον Παναθηναϊκό. Ας δούμε τους δέκα λόγους που το αποδεικνύουν, παρά τον αποκλεισμό απ’ την Μπράγκα:

-Τέλη Αυγούστου μαζεύτηκαν πάνω από 65.000 άνθρωποι πιστεύοντας στον Παναθηναϊκό. Την ίδια ομάδα δηλαδή που πριν 3 χρόνια έπαιζε με τον Άρη και δεν περνούσε τη σέντρα.

-Ακόμη κι εκεί που έφτασαν οι Πράσινοι, υπέρβαση για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι. Μην ξεχνάμε πως ο πρωταθλητής Ολυμπιακός πριν ένα χρόνο δέχτηκε 4 γκολ στην έδρα του απ’ τη Μακάμπι Χάιφα κι αποκλείστηκε ντροπιαστικά, όντας μοναδικός εκπρόσωπος στο Champions League και στους ισχυρούς στην κλήρωση. Ο Παναθηναϊκός στους ανίσχυρους, στο δύσκολο δρόμο των λιγκών κι όχι των πρωταθλητών, έκανε δύο προκρίσεις και έφτασε μέχρι τα playoffs.

-Η στεναχώρια είναι τεράστια, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από την 3η ομάδα ενός σαφώς ανώτερου πρωταθλήματος όπως το Πορτογαλικό. Ως Παναθηναϊκός… κανονικός, σήκωσε το βλέμμα ψηλότερα και κοίταξε στα μάτια την Μπράγκα. Θεωρώντας τον εαυτό του σχεδόν «αποτυχημένο» που δεν κατάφερε να την αποκλείσει κιόλας.

-Παίκτες όπως ο Βαγιαννίδης, ο Ιωαννίδης, αποτελούν κεφάλαιο για τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο συνολικά. Μόνο κέρδη έχουν αυτά τα παιδιά απ’ τις συμμετοχές, την εμπειρία και φυσικά το σθένος και την ικανότητα που επέδειξαν στο χορτάρι.

-Έχοντας αποκλείσει τη Μαρσέιγ, παίξει στα ίσα με την Μπράγκα, είναι προφανές πως ο Παναθηναϊκός έχει κερδίσει αυτοπεποίθηση η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά στο Europa League, μπορεί να φέρει εκπλήξεις που θα κάνουν χαρούμενους τους Παναθηναϊκούς και το ελληνικό ποδόσφαιρο φυσικά. Το τονίζουμε γιατί λόγω της απουσίας απ’ την Ευρώπη οι Πράσινοι θα είναι στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας και μάλιστα απ’ τις τελευταίες ομάδες σε ranking.

-Το χαμένο στάτους του Παναθηναϊκού, σιγά-σιγά επανέρχεται. Συζητήθηκε έντονα η ομάδα με τις προκρίσεις και κυρίως κόντρα στη Μαρσέιγ. Συζητήθηκε έντονα για τον παλμό και την προσέλευση στο ΟΑΚΑ. Συν την άνοδο στο ranking, κάτι απαραίτητο για τις επόμενες σεζόν και τις εκεί κληρώσεις των Πράσινων. Γιατί είναι προφανές πως δε γίνεται κάθε καλοκαίρι να παίζει μια ελληνική ομάδα με τον 2ο της Ουκρανίας, την Μαρσέιγ και τον 3ο της Πορτογαλίας, ελπίζοντας πως θα προχωρήσει μακριά.

-Παρά τον αποκλεισμό, η αγωνιστική εικόνα της ομάδας δεν διώχνει την συσπείρωση και την πίστη του κόσμου προς την ομάδα του. Οπότε το γεμάτο OAKA είναι μάλλον εικόνα που θα ξαναδούμε αυτή τη σεζόν. Μιλάμε για τον ίδιο Παναθηναϊκό που πριν λίγα χρόνια επέλεγε να παίξει κεκλεισμένων των θυρών φιλικά, για να μην τον αποδοκιμάσει ο κόσμος του.

-Καλά τα λόγια και το «ξέρω που παίζω» των παικτών. Όμως η απουσία πολλών ετών απ’ την Ευρώπη, στα μάτια πολλών υποβάθμισε στον Παναθηναϊκό. Βραδιές όπως αυτές που έζησε μέσα στον Αύγουστο το Τριφύλλι, «δείχνουν» πρώτα απ’ όλα στους ποδοσφαιριστές του (ξένους) το ποια φανέλα φορούν, ποιες απαιτήσεις υπάρχουν. «Ψήθηκε» το Τριφύλλι με λίγα λόγια. Όπως είχε «ψηθεί» σε μια μεγάλη απογοήτευση το 1999-00. Σε εκείνο το επικό ματς με τη Λα Κορούνια στο ΟΑΚΑ, όταν η ομάδα του Κυράστα αποκλείστηκε τελικά. Ακολούθησε μακράν η κορυφαία τριετία στην Ευρώπη από ελληνική ομάδα για τον 21ο αιώνα. Και μία απ’ τις κορυφαίες όλων των εποχών.

-Ακόμη και σε επίπεδο αντιμετώπισης αντιπάλων, είναι ένα είδους… κανονικότητα. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι πλέον η ομάδα που της χτυπούν την πλάτη «φιλικά» για να την παρηγορήσουν που δεν παίζει Ευρώπη. Έγινε ξανά η ομάδα που τους αναγκάζει να καθίσουν να παρακολουθήσουν ματς αγχωμένα και να πανηγυρίζουν αποκλεισμό του, όπως αυτός ήρθε, όπως συνέβαινε τις «χρυσές» μέρες του Τριφυλλιού.

-Εν κατακλείδι ο Παναθηναϊκός… μύρισε ξανά ευρωπαϊκό «αίμα». Θυμήθηκε πως είναι όχι απλά να προσπαθεί να βρεθεί εκεί, αλλά να συμμετέχει, να έχει στόχο, να επιτυγχάνει και να γεύεται στο τέλος του καλοκαιριού την «πικρή» γεύση επειδή δεν βρέθηκε σε όμιλο Champions League κι όχι επειδή αποκλείστηκε απ’ την Ευρώπη, όπου θα συνεχίσει με μίνιμουμ έξι ματς. Έχοντας και πάλι στόχο, κίνητρο και θέληση, όχι απλά μένοντας στη χαρά της συμμετοχής.

Ευχήθηκε στον Λέτο η ΠΑΕ Παναθηναϊκός (Pic)

Previous article

Νικολογιάννης: «Στεναχώρια γιατί ο Παναθηναϊκός έδειξε πως μπορούσε να αποκλείσει την Μπράγκα»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.