0

Που είναι σήμερα τα διαμάντια που έβγαιναν από την Παιανία και γιατί δεν έκαναν καριέρα;

“Το μοναστήρι να είναι καλά” έλεγε στωικά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης την δεκαετία του 90′, όταν ο Παναθηναϊκός μεσουρανούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το κύριο χαρτί του “τριφυλλιού”, όπως και σήμερα, ήταν και είναι οι ακαδημίες του. Το προπονητικό κέντρο της Παιανίας υπήρξε από τα ποιοτικότερα της εποχής του. Στο απόγειο του, πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ προετοιμάζονταν στην Παιανία πριν από κρίσιμα παιχνίδια.

Μεγάλα ταλέντα του ελληνικού ποδοσφαίρου, διαμαντάκια για την ακρίβεια, βγήκαν από την Παιανία και απασχόλησαν τα ΜΜΕ ανα τα χρόνια. Αρκετοί πέτυχαν, είτε με τον Παναθηναϊκό είτε στο εξωτερικό. Όμως, αν και πολλά από αυτά τα νέα ταλέντα έλαμψαν, έστω για λίγο, εντούτοις εξαφανίστηκαν. Σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν το τι απέγιναν. Που βρίσκονται τα χαμένα ταλέντα του Παναθηναϊκού;

Σωτήρης Νίνης

Σωτήρης Νίνης Παναθηναϊκός
Σωτήρης Νίνης Παναθηναϊκός

Ξεκινάμε με τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”. Ο Σωτήρης Νίνης ήρθε στην Παιανία το 2002 ως φέρελπί αριστερό μπακ. Στην συνέχεια άλλαξε θέση, έγινε δεκάρι κάνοντας φοβερές εμφανίσεις με τις εθνικές ομάδες U15 & U19, όπου έφτασε στον τελικό του Euro 2007. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελτικό συμβόλαιό στις 21 Δεκεμβρίου του 2006. Στις 5 Ιανουαρίου 2007 έκανε το ντεμπούτο του απέναντι στο Αιγάλεω για το πρωτάθλημα. Ήταν ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική κατηγορία, σε ηλικία μόλις 16 ετών, 9 μηνών και τεσσάρων ημερών.

Ο Βίκτωρ Μουνιόθ, πρώτος του προπονητής, τον εμπιστεύτηκε πλήρως. Τον αγαπούσε και του έδωσε πολλές ευκαιρίες κάτι που ο μικρός ανταπέδωσε. Έμεινε στην ομάδα 6 χρόνια, κατέκτησε το νταμπλ του 2010. Τράβηξε όλα τα βλέμματα των μεγάλων της Ευρώπης πάνω του. Έπαιξε στο Champions League και στο Europa League, στον καλύτερό του αγώνα με την Ρόμα το 2010.

Το 2012 πήρε μεταγραφή στην Ιταλική Πάρμα. Ο Νίνης έφτασε στην Ιταλία την στιγμή που τα οικονομικά προβλήματα διέλυσαν την νέα του ομάδα. Το 2014 πηγαίνει στον ΠΑΟΚ και έναν χρόνο μετά, επιστρέφει στον Παναθηναϊκό. Αγωνίστηκε συνολικά σε 126 αγώνες και σκόραρε 17 γκολ. Μένει 1.5 χρόνο και ξαναφεύγει για την Ισραηλινή Χάποελ Ασκελόν. Αισίως, γύρισε στην Ελλάδα για τον Βόλο και πλέον με την Κηφισιά. Σήμερα είναι 33 ετών.

Χάρης Μαυρίας

Χάρης Μαυρίας 2010
Χάρης Μαυρίας 2010

Η πολυμετοχικοτητα το 2010, έφερε τον Παναθηναϊκό ξανά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος. Την ίδια περίοδο στην Παιανία, ο Νίκος Νιόπλιας ξετρύπωσε ένα ακόμη ταλέντο των ακαδημιών, τον 16χρονο Χάρη Μαυρία. Ο μικρός Χάρης, ανήκε στις ακαδημίες από το 2007 και ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2010, υπογράφοντας συμβόλαιο τριών ετών. Ο Νιόπλιας του έδωσε την ευκαιρία να παίξει και στο Champions League, απέναντι στην Ρούμπιν Καζάν. Με την έλευση του Ζ. Φερέιρα μπήκε ως αλλαγή και με την Μπαρτσελόνα.

Έγινε έτσι ο νεότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται σε Κύπελλο Ευρώπης όχι απλώς με τον Παναθηναϊκό, αλλά και οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Ήταν 16 ετών και 8 μηνών. Το 2011 πήρε περισσότερες ευκαιρίες και έγινε βασικός. Στις 9 Δεκεμβρίου του 2012 πέτυχε γκολ απέναντι στον Ολυμπιακό στο 16ο λεπτό και έγινε ο νεότερος σκόρερ σε ντέρμπι αιωνίων.

Δυστυχώς, αν και είχε πολλά ακόμα να δώσει, η ανάγκη για χρήμα τον ώθησε στην πόρτα της εξόδου από το “τριφύλλι”. Η Αγγλική Σάντερλαντ έβγαλε απ’ τα ταμία της 3 εκατομμύρια ευρώ και τον έκανε δικό της το 2013. Έπαιξε μόλις 3 φορές στην Premier League, σκοράροντας μια φορά, πριν γυρίσει ως δανεικός στον Παναθηναϊκό το 2015.

Ύστερα φόρεσε τα χρώματα των Φουρτούνα Ντίσελντορφ, Καρλσρούη, Ριέκα και Χιμπερινιάν. Από το 2019 βρίσκεται στην Κύπρο, όπου φαίνεται να έχει βρει ξανά τα πατήματά του με την Ομόνοια και τον Απόλλων Λεμεσού, ενώ είναι ακόμα 29 ετών. Τι θα συνέβαινε αν δεν έφευγε το 2013 ;

Σωτήρης Λεοντίου

Σωτήρης Λεοντίου
Σωτήρης Λεοντίου

Ο Γιαννιώτης χαφ έφτασε στην Παιανία το 2003. Νωρίτερα, ο Γιάννης Πετράκης ως υπεύθυνος των ακαδημιών του ΟΦΗ, τον κάλεσε στην Κρήτη να περάσει δοκιμαστικά, παρά το ενδιαφέρον του ΠΑΣ και του Ηρακλή. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, συγκεκριμένα ο Τάσος Σιούλας, είδαν αμέσως ένα ακατέργαστο διαμάντι. Γρήγορα έγινε ο ηγέτης της ομάδας νέων και το 2005 υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο. Έκανε ονειρικό ντεμπούτο στην επική πρόκριση με την Βίσλα Κρακοβίας με 4-1, ως αλλαγή του Ιγκόρ Μπίσκαν.

Τον Οκτώβριο του 2005 ντεμπουτάρισε και στο πρωτάθλημα, ως αλλαγή, ενάντιά στον Ακράτητο στο 80ο λεπτό. Εως το 2007 είχε ανοδική πορεία με 57 εμφανίσεις και 8 ασίστ. Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2007, ξεκίνησε βασικός απέναντι στον Ολυμπιακό. Στο 80 λεπτό ο Λεοντίου συγκρούεται στον αέρα με τον Λούα Λούα, προσγειώνεται στο αριστερό πόδι το οποίο λυγίζει. Χρειάστηκε τη συνδρομή φορείου για να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. Το ιατρικό ανακοινωθέν αφήνει τους πάντες έκπληκτους. Ρήξη οπίσθιου χιαστού, ρήξη έξω πλαγίου συνδέσμου, ρήξη έσω και έξω μηνίσκου, ρήξη υγνιακού τένοντα και απουσία περίπου 8 μηνών.

Ο Λεοντίου επέστρεψε στα γήπεδα ως δανεικός και χωρίς πόνους, όμως δεν ήταν πλέον ο παλιός εαυτός του. Παρότι ο Παναθηναϊκός του επέκτεινε το συμβόλαιο, αποχώρησε το καλοκαίρι του 2012 και δεν αγωνίστηκε ποτέ ξανά με τα “πράσινα”. Έπαιξε στον Φωστήρα, στον Θεσπρωτό και στο Αιγάλεω μέχρι το 2016. Εως το 2022 αγωνιζόταν στον ΠΟΨ, με 118 συμμετοχές και 32 γκολ. Σήμερα έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο και είναι 39 ετών.

Λάζαρος Λάμπρου

Λάζαρος Λάμπρου
Λάζαρος Λάμπρου

Μια πιο γνώριμη ιστορία. Ήρθε στην Παιανία το 2011 κάνοντας καλές εμφανίσεις με την K14, πέρα από αυτό έγινε και διεθνής με την Κ17. Το 2014 υπέγραψε, μαζί με εννιά ακόμη συμπαίκτες του, επαγγελματικό συμβόλαιο με την πρώτη ομάδα. Την ίδια χρονιά, ήταν ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που συμμετείχε σε μια λίστα με τίτλο «TOP 40 νεαρά ταλέντα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – γεννημένοι το 1997» της Guardian. Με τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο ο νεαρός χαφ δεν πήρε ευκαιρίες και έφυγε.

Ο Λάμπρου αποφάσισε να πάει στον Ηρακλή και μετά στον ΠΑΟΚ και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η ανοδική πορεία. Με τους “θεσσαλονικείς” έπαιξε 10 φορές και πέτυχε 1 γκολ, ενώ με τα “ασπρόμαυρα” 19 φορές σκοράροντας δυο. Βρήκε τα πατήματά του στον Πανιώνιο και από εκεί στον ΌΦΗ. Υπό τις οδηγίες του Νίκου Νιόπλια σκόραρε 5 γκολ σε 29 παιχνίδια και φέτος πήρε μεταγραφή για την ολλανδική Εξέλσιορ. Είναι μόλις 25 ετών.

Σπύρος Φουρλάνος

Σπύρος Φουρλάνος
Σπύρος Φουρλάνος

Περασμένα μεγαλεία. Ο Σπύρος Φουρλάνος απετέλεσε ένα μεγάλο προτζεκτ των “πράσινων” ακαδημιών πίσω στο 2009. Ψηλός, με ύψος 1.85, καλός με την μπάλα στα πόδια και γρήγορος δεν άργησε να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Έκανε ντεμπούτο ως αλλαγή με τον ΟΦΗ το 2011. Μολονότι η σεζόν 2012-13 ήταν καταστροφική, ωστόσο ο Φουρλάνος κέρδισε τις εντυπώσεις όποτε αγωνίστηκε (5 φορές). Αποφασίζει να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του τον Γενάρη του 2014 και να φύγει ως ελεύθερος.

Ύστερα αποχώρησε για την βελγική Μπριζ, όπου δεν έπαιξε ποτέ. Γύρισε στην Ελλάδα το 2014 για αρκετές ομάδες, εως ότου καταστάλαξε στον ΑΟ Χανιά το 2016. Μέχρι σήμερα παίζει σταθερά σε μικρομεσαίους συλλόγους, όπως η Παναχαϊκή, ο Ιωνικός και ο Αστέρας Βλαχιώτη. Φέτος αγωνίζεται στο Αιγάλεω. Είναι 30 χρονών.

Παντελής Χατζηδιάκος

Ο Έλληνας στόπερ με μεγάλη καριέρα στην Ολλανδία και την ΑΖΕΤ, βασικός με την εθνική ομάδα σε πάνω από 20 παιχνίδια και που πλέον αξίζει 4 εκατομμύρια ευρώ είχε ξεκινήσει από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Το 2009 ο Χατζηδιάκος ήταν μέλος της Κ14, με δυνατές προοπτικές. Οι άνθρωποι του συλλόγου ήθελαν να τον κρατήσουν στο δυναμικό τους. Ο νεαρός έφτασε ως την Κ17, όμως η “φυγή” του ήταν οικογενειακή υπόθεση.

Το 2011 οι γονείς του, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον, μετανάστευσαν στην Ολλανδία παίρνοντας τον Χατζηδιάκο μαζί τους. Εκεί έγινε μέλος των ακαδημιών της Άλκμααρ. Ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, έγινε διεθνής και φέτος η Κάλιαρι ξόδεψε 4 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει.

πηγή: paopantou.gr

Τα 8 παιχνίδια-φωτιά του Παναθηναϊκού μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος

Previous article

Ενδιαφέρον από Κροατία για Τσόκαϊ

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.