0

Λένε ότι όλες οι νίκες δίνουν τρεις βαθμούς, ωστόσο στην οικονομία ενός πρωταθλήματος, ορισμένες είναι πολύ πιο σημαντικές από άλλες.

Μία τέτοια πέτυχε το Σάββατο το βράδυ ο Παναθηναϊκός στο “Αθανάσιος Διάκος” κόντρα στη Λαμία, την καλύτερη επαρχιακή ομάδα της φετινής σεζόν στη Super League, μαζί με τον ΟΦΗ.

Ο περσινός Παναθηναϊκός σε ανάλογες συνθήκες με αυτές του χθεσινού παιχνιδιού, το πιθανότερο είναι πως θα άφηνε πολύτιμους βαθμούς στη Φθιώτιδα και μπορεί να κινδύνευε και με ανατροπή, μετά την ανύπαρκτη αποβολή του Αράο, με δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Μανούχο.

Ο φετινός όμως Παναθηναϊκός έχει στόφα πρωταθλητή και απέδειξε ότι μπορεί να κερδίζει παιχνίδια και όταν το πράγμα στραβώνει τελείως. Σε ένα βράδυ όπου η ομάδα είχε μέτρια απόδοση, κάτι που παραδέχθηκε και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στις δηλώσεις του στο συνδρομητικό κανάλι μετά το τέλος του ματς, οι πράσινοι κατάφερα να βρουν γκολ νίκης στο 90′ με τον Σπόραρ, παίζοντας μάλιστα με παίκτη λιγότερο από το 83′.

Ο τρόπος που κέρδισε ο Παναθηναϊκός στη Λαμία αποδεικνύει περίτρανα πόσο αποφασισμένη και διψασμένη είναι η ομάδα του Γιοβάνοβιτς φέτος για τον τίτλο. Και πέρυσι οι πράσινοι έφτασαν κοντά στην πηγή, όμως σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν υπήρχε σταθερά η αίσθηση ότι στο τέλος η μπίλια θα κάτσει στην ΑΕΚ, καθώς οι κιτρινόμαυροι κατά γενική ομολογία έπαιξαν καλύτερο ποδόσφαιρο.

Τα δεδομένα φέτος όμως είναι πολύ διαφορετικά. Το ρόστερ έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάθος, ο Γιοβάνοβιτς έχει σαφώς περισσότερες επιλογές και μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεμβαίνει καθοριστικά από τον πάγκο. Για παράδειγμα, στη Λαμία πέρασε ως αλλαγή τους Παλάσιος, Μπερνάρ, Σπόραρ, Αϊτόρ και Κώτσιρα και δύο εξ αυτών συνεργάστηκαν για να έρθει το 2-1: Ασίστ Μπερνάρ, γκολ ο Σπόραρ, ο οποίος παρεμπιπτόντως έφτασε τα 8 και ξεπέρασε τον Ιωαννίδη (7), παρότι πλέον βασικός είναι ο Έλληνας διεθνής.

Εξαιρετικός ήταν και ο Παλάσιος, που κέρδισε πέναλτι, ενώ για πρώτη φορά μετά τον σοβαρό τραυματισμό του έδειξε να έχει γερά πατήματα και αυτοπεποίθηση και ο Αϊτόρ.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιοβάνοβιτς έχει μεταδώσει πλέον στην ομάδα του νοοτροπία νικητή. Φάνηκε αυτό και στην Ευρώπη, όπου ο Παναθηναϊκός, ειδικά εντός έδρας, έχει παίξει στα ίσα ομάδες από πολύ πιο προηγμένα πρωταθλήματα, όπως η Βιγιαρεάλ, η Μαρσέιγ, η Μπράγκα και η Ρεν.

Ξεχάστε τα περσινά με το μισό μηδέν και τις νίκες με την ψυχή στο στόμα, οι οποίες βασίζονταν κυρίως στη σταθερή αμυντική λειτουργία. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει πολύ πιο επιθετική φιλοσοφία, αισθάνεται πολύ πιο ισχυρός και πλήρης και αυτό φαίνεται και στο γήπεδο, όπου έχει εκτοξεύσει τα επιθετικά του νούμερα και τη δημιουργία του.

Το τριφύλλι έχει πλέον τη δυνατότητα να σκοράρει με δεκάδες τρόπους, επιχειρεί να παίξει συνδυαστικό ποδόσφαιρο, βγάζει παίκτες από τις πίσω γραμμές και δεν βασίζεται τόσο στις στατικές φάσεις, όπως συνέβαινε την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρη την περσινή regular season ο Παναθηναϊκός είχε 38 γκολ, ενώ φέτος έχει βάλει ήδη 31 σε 10 ματς!

Εν ολίγοις, οι πράσινοι σκοράρουν 3,1 γκολ ανά παιχνίδι στη Super League, όταν πέρυσι είχαν 1,46. Η διαφορά είναι χαοτική και επιβεβαιώνει την τεράστια αλλαγή στο αγωνιστικό στιλ του Παναθηναϊκού, που είναι ασφαλώς έργο Γιοβάνοβιτς.

«Χτύπημα» DPG για τις γυναίκες… του μπάσκετ

Previous article

Η μαγική πεντάδα του Παναθηναϊκού που πετάει… φωτιές με ποσοστό 75% στα γκολ στη Superleague!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.