0

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου η Αθήνα θα πλημμυρίσει από δρομείς που θα τρέξουν τα 42.195 μέτρα του Αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας.

Πως προέκυψε όμως η απόσταση να είναι 42.195 μέτρα ακριβώς και από πού περνούν οι δρομείς, μέχρι να φτάσουν στο Καλλιμάρμαρο στάδιο;

Η μεγαλύτερη κούρσα των Ολυμπιακών Αγώνων, με την περίεργα συγκεκριμένη απόσταση των 42.195 μέτρων, που φέρει όνομα ελληνικό και -βέβαια- ιστορία ελληνική. Ο μαραθώνιος όσο δύσκολο και επίπονο αγώνισμα κι αν είναι παραμένει πόλος έλξης και μία μεγάλη πρόκληση για πλήθος δρομέων και απλών αθλούμενων. Η Αυθεντική διαδρομή της Αθήνας, μάλιστα, αποτελεί μία από τις δυσκολότερες του κόσμου όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο στο πλάνο πολλών να την τρέξουν.

Κανείς θα απορήσει γιατί η διαδρομή είναι 42.195 μέτρα ακριβώς και όχι 42χλμ ή 43χλμ; Η απάντηση βρίσκεται στην ιστορία του αγωνίσματος, στα γεγονότα που την έκαναν σήμερα να είναι τόσο εντυπωσιακή και που κάνει όποιον την τερματίζει περήφανο.

Όπως μαρτυρά και το όνομα του αγωνίσματος, ο μαραθώνιος προέκυψε από την ελληνική ιστορία και από τη στιγμή που ο Φειδιππίδης φεύγει από τη μάχη του Μαραθώνα, μετά τη νίκη των Ελλήνων επί των Περσών, τρέχει γυμνός ως τη Βουλή της Αθήνας για να φέρει την είδηση της νίκης με την ιστορική κουβέντα «Νενικήκαμεν» και αφού μεταφέρει την είδηση, ξεψυχά μπροστά στο συμβούλιο. Η διαδρομή που διέσχισε ο Φειδιππίδης ήταν γύρω στα 41 χιλιόμετρα και η πιο προφανής διαδρομή που ακολούθησε ταιριάζει με τη σημερινή.

Στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς στην Αθήνα το 1896, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο μαραθώνιος ως Ολυμπιακό αγώνισμα και τότε οι δρομείς (μόνο άνδρες) είχαν τρέξει τη διαδρομή που κατά πάσα πιθανότητα είχε τρέξει και ο Φειδιππίδης το 490π.Χ.. Ο Σπύρος Λούης είχε τερματίσει πρώτος σε 2:58:50.

Έως και τους Ολυμπιακούς του 1908, όμως, η απόσταση του μαραθωνίου δεν ήταν συγκεκριμένη (μεταξύ 40 και 42 χιλιομέτρων) και ποίκιλε ανάλογα με τη διοργάνωση. Στο Λονδίνο το 1908, η Βασίλισσα Αλεξάνδρα ζήτησε συγκεκριμένα ο μαραθώνιος να ξεκινήσει από το Κάστρο του Ουίνσδορ, ώστε τα νεαρά μέλη της βασιλικής οικογένειας να μπορέσουν να παρακολουθήσουν την εκκίνηση, και να τερματίσει ακριβώς μπροστά από το θεωρείο των Επισήμων (της Βασιλικής οικογένειας) στο White City Stadium. Αυτή η απόσταση ήταν ακριβώς 42.195 μέτρα και η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε αργότερα πως αυτή η απόσταση ακριβώς θα είναι η ίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Έτσι, προέκυψε αυτός ο παράδοξος αλλά διάσημος αριθμός.

Ο Μπερνάρ για την κόκκινη στον Αράο: «Ο διαιτητής του είπε πως έκανε λάθος»

Previous article

Η πιθανή ενδεκάδα για τον “τελικό” με Ρεν

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.