0

Οι ισχυρισμοί πως ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε κατά σύμπτωση στον τελικό του Κυπέλλου δεν έχουν καμία βάση. Ο ημιτελικός είχε δύο αγώνες και όχι έναν, με τον ΠΑΟΚ να είναι στην πραγματικότητα ο τυχερός που είχε κάτι να διεκδικήσει στην Αθήνα…

Πέρασαν οι μέρες, έπεσαν οι παλμοί, ηρεμήσαμε όλοι από την ένταση που ζήσαμε το βράδυ της Τετάρτης στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Νικητές και ηττημένοι του δευτέρου ημιτελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Γιατί όποια και αν ήταν η κατάληξη της ρεβάνς, αναμφίβολα θα είχε επιρροή στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ.

Ασφαλώς, για τον κάθε οργανισμό το ζητούμενο είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας. Της επιτυχίας για τον Παναθηναϊκό και της αποτυχίας για τον ΠΑΟΚ. Διότι με την ψυχρή οπτική, ο ένας προκρίθηκε στον τελικό και θα διεκδικήσει το τρόπαιο και ο άλλος αποκλείστηκε. Το ίδιο θα ίσχυε στο αντίστροφο σενάριο: οι «πράσινοι» θα αποτύγχαναν και οι «ασπρόμαυροι» θα πετύχαιναν.

Στο Τριφύλλι δικαίως πανηγύρισαν, χάρηκαν και νιώθουν ανταμοιβή για τους κόπους τους. Από την άλλη, ο Φατίχ Τερίμ και το επιτελείο είναι υποχρεωμένοι να δουν τα λάθη και να τα διορθώσουν. Γιατί επίσης με την ψυχρή οπτική, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε ανέτοιμος και απροετοίμαστος για ένα κρίσιμο ραντεβού, στην έδρα του με τη συμπαράσταση των οπαδών του.

Με παρόμοιες εμφανίσεις, ο σύλλογος δύσκολα θα στεφθεί πρωταθλητής. Για να μιλάμε με ρεαλισμό και όχι με φρούδες ελπίδες. Προφανώς, ο Τερίμ έχει παρουσιάσει και την άλλη όψη: έναν Παναθηναϊκό που κυριάρχησε στην Τούμπα και στη Νέα Φιλαδέλφεια και που έχει πάρει τον αέρα του Ολυμπιακού στα ντέρμπι των αιωνίων.

Μάλιστα, η επικοινωνιακή αντιμετώπιση από τη Θεσσαλονίκη επέβαλλε μία εικονική πραγματικότητα. Πως ο Παναθηναϊκός ήταν ο τυχερός του ζευγαριού και ο ΠΑΟΚ ο άτυχος. Σαν μην έχει προηγηθεί ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου, σαν να έχει διαγραφεί από τη συλλογική μνήμη. Εκεί που ο Παναθηναϊκός νίκησε μόλις 1-0, ενώ άξιζε διπλό με μεγαλύτερο σκορ που θα είχε εξασφαλίσει την πρόκριση.

Επειδή, λοιπόν, ο νικητής αναδεικνύεται από δύο αγώνες και όχι έναν, ο Παναθηναϊκός άξια προκρίθηκε στον τελικό. Είχε περισσότερες ευκαιρίες και πριν το 0-1 από τον Ζίβκοβιτς στο 71’ στη ρεβάνς, είχε απειληθεί μόλις μία φορά. Και αντίστοιχα, είχε απειλήσει και ο ίδιος. Δεν χρειάζεται ο κόσμος του Τριφυλλιού να… πέφτει σε μία τεχνητή λούπα και να νιώθει ένοχος επειδή γιόρτασε μία επιτυχία, που συνοδεύτηκε από έντονα συναισθήματα και απίστευτες εναλλαγές από τον… παράδεισο στην κόλαση.

Στο μεταξύ, επιχειρείται μία εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Γιάννη Αλαφούζου και του Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι δύο άνδρες μίλησαν μετά τη ρεβάνς και έδωσαν εκατέρωθεν εξηγήσεις και ίσως για αυτό να μην ακούσαμε περίεργες δηλώσεις από τον προπονητή του ΠΑΟΚ. Το ότι ο Γερμανός διαιτητής Σίμπερτ δεν έτυχε σε δύσκολες φάσεις δεν σημαίνει κάτι, γιατί έτσι και αλλιώς, ο Λουτσέσκου διαμαρτύρεται για σφυρίγματα που έχει αδικηθεί στη φαντασία του και πουθενά αλλού.

Επίσης καταβάλλεται προσπάθεια να ανακληθεί από τον Αλαφούζο, το εξώδικο που έστειλε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Λουτσέσκου για τις συκοφαντίες και τις προσβολές του. Κατά την άποψη του γράφοντος, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα είναι πρόωρο.

Καταρχάς, η διοίκηση του Παναθηναϊκού επιβάλλεται να παρέχει άψογη φιλοξενία σε κάθε ομάδα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και να συμπεριφέρεται με τις αρχές που διέπουν τον σύλλογο από την ίδρυση του. Αντιστοίχως, όπου δεν συντρέχει λόγος για διαμάχες και εντάσεις, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται. Από την άλλη, ένας άνθρωπος ο οποίος καταφέρεται διαρκώς κατά του συλλόγου, έχει σημασία να λογοδοτήσει. Τα επιχειρήματα τύπου «το εξώδικο δεν οδηγεί πουθενά» δεν είναι ισχυρά. Γιατί με το εξώδικο, ο Λουτσέσκου αντιλήφθηκε πως ισχυρισμοί όπως «η Κυβέρνηση ευνοεί τον Παναθηναϊκό», θα χρειαστεί να τους αποδείξει. Μπορεί; Μάλλον όχι.

Για να μην θυμηθούμε τι συνέβη το 2017, όταν μία κοινή προσπάθεια για την εξυγίανση της ΕΠΟ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, κατέληξε στο… «χειρουργείο» του Κύζα, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να πάρει ένα Κύπελλο. Οπότε, ας μην αιθεροβατούμε. Η εμπιστοσύνη προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει χαθεί προ πολλού και τα πρόσωπα έχουν δώσει δείγματα γραφής σε μία πορεία δεκαετίας.

Κατά την άποψη του υπογράφοντος, ορθώς ο Αλαφούζος εργάζεται για τον κατευνασμό του κλίματος, σε μία επικίνδυνη χρονική συγκυρία στην Ελλάδα. Ωστόσο, ας μην ανακαλέσει καμία νομική κίνηση εκ μέρους της ΠΑΕ, προτού διαπιστώσει στην πράξη την αλλαγή συμπεριφοράς. Ακριβώς γιατί το παρελθόν, δεν έχουμε δει συνέπεια λόγων και έργων από αυτή την πλευρά.

Υ.Γ.: Το σκίτσο που δημοσιεύτηκε στα social media του Παναθηναϊκού με το σκουφί του Λουτσέσκου ήταν έξυπνο για τρολάρισμα και εξαιρετική έμπνευση. Ούτε ατυχής ιδέα, ούτε υποτιμητική. Με τέτοιο τρόπο πειράζονται οι ομάδες στο εξωτερικό και κανένας δεν παρεξηγείται. Για να μην ξεχάσουμε την κοινή λογική, δεν πυροδοτεί ένα σκίτσο την ένταση: οι συμπεριφορές που είχε ο Λουτσέσκου και ορισμένοι συνεργάτες του την πυροδοτούσαν.

Τα social media του Παναθηναϊκού κάνουν εξαιρετική δουλειά, με μεγάλο σεβασμό στον σύλλογο και στους αντιπάλους του και λειτουργούν με τα πιο επαγγελματικά πρότυπα. Δεν πρέπει να κατέβουν επίπεδο στο Τριφύλλι, ας ανεβάσουν οι υπόλοιποι το δικό τους.

Υ.Γ.2: Η ποινής μιας αγωνιστικής από τη ΔΕΑΒ στον ΠΑΟΚ είναι υπερβολική. Δεν μπορεί οι ομάδες να κινδυνεύουν στα Play Offs να παίζουν κεκλεισμένων των θυρών για μία κροτίδα που δεν είχε την παραμικρή επιρροή στο ματς. Δεν υπήρξε τραυματισμός αθλητή ή αξιωματούχου, δεν έγινε διακοπή. Ας εντοπίσουν οι αρχές τον υπαίτιο και ας τον συλλάβουν και ας μην τιμωρούν τόσο αυστηρά και με τόση άνεση τις ομάδες.

 

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα κάνει καλό στον ΠΑΟ η πρόκριση στον τελικό!»

Previous article

Πάτησε χορτάρι ο Μάγκνουσον – Ελπίδες να προλάβει το τέλος της φετινής σεζόν!

Next article

You may also like