0

Mία εβδομάδα έχει περάσει από το μεγάλο διπλό του Παναθηναϊκού στο Φάληρο και τη νίκη με 1-3 επί του Ολυμπιακού και την Πέμπτη το βράδυ όλοι κατάλαβαν την μεγάλη αξία αυτής της νίκης. Ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε έναν κακό Ολυμπιακό, δεν βρήκε έναν Ολυμπιακό εκτός φόρμας, βρήκε έναν Ολυμπιακό, που την Πέμπτη το βράδυ πήγε και έκανε το εντυπωσιακό 1-6 επί της Μακάμπι στην Σερβία. Και έναν Ολυμπιακό που έχει έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Μεντιλίμπαρ. Πάντα, όταν κερδίζεις τον αιώνιο αντίπαλο είναι πολύ σημαντικό. Είναι άλλο, όμως , να κερδίζεις τον Ολυμπιακό στα κάτω του, έναν Ολυμπιακό, που ψάχνεται και άλλο να κερδίζεις στο σπίτι του έναν Ολυμπιακό, που πάει για πρωτάθλημα και μετά από 25 χρόνια κατάφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του να πάει στους 8 μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Και όχι μόνο αυτό, πήγες και κέρδισες χωρίς ο αντίπαλος να μπορεί να πει το παραμικρό. Εβαλες τρεις γκολάρες, νίκησες με ανατροπή και με διαιτησία σε βάρος σου. Και με εξαίρεση το γκολ και μία φάση του Ναβάρο, δεν άφησες τον Ολυμπιακό να σου κάνει φάση (του Ελ Κααμπί ξεκινάει από χέρι και δεν θα μέτραγε αν σκόραρε), λίγες ημέρες πριν πάει στην Σερβία και βάλει έξι γκολ. Η αξία αυτού του 1-3 είναι μεγάλη, λοιπόν και αποδείχθηκε και από την Πέμπτη το βράδυ, ότι εσύ σαν Παναθηναϊκός δεν άφησες τον Ολυμπιακό να πάρει ανάσα μέσα στο σπίτι του και με 33.000 κόσμο στο πλευρό του. Η Μακάμπι δεν τα κατάφερε και έφαγε έξι. Βέβαια από την Μακάμπι μου έκανε εντύπωση ότι κάποιοι παίκτες της… περπάταγαν, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Η πρόκριση του Ολυμπιακού, λοιπόν, δίνει μεγαλύτερη αξία στο 1-3 του Παναθηναϊκού, μία νίκη με την οποία τον ξεπέρασε στην βαθμολογία και είναι στο -3 από την κορυφή. Τώρα μετά τις προκρίσεις ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού στην Ευρώπη σίγουρα δημιουργούνται νέα δεδομένα στο πρωτάθλημα. Είναι σίγουρο, ότι και οι δύο ομάδες θα δώσουν μεγάλη βάση στα παιχνίδια με την Μπριζ και με την Φενέρ, αφού τους παρουσιάζεται μία χρυσή ευκαιρία να φθάσουν στα ημιτελικά μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, Μπορεί το μεταξύ τους παιχνίδι στις 14 Απριλίου να αναβλήθηκε σωστά (όχι όπως δεν αναβλήθηκε του Παναθηναϊκού όταν έπαιζε προημιτελικά με την Πόρτο και ο Ολυμπιακός είχε πει τότε όχι), αλλά και φθορά θα υπάρχει και κούραση θα υπάρχει από τα συνεχόμενα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Και είναι και το άλλο. Ότι και να πουν οι προπονητές στο μυαλό των παικτών πάνω από τα ευρωπαϊκά παιχνίδια δεν μπαίνει τίποτα.

Οπότε αυτή την στιγμή και μετά τις προκρίσεις των δύο ομάδων πιστεύω, ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα δώσουν την μάχη για το φετινό πρωτάθλημα. Και βλέπω τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό να μένουν πιο πίσω. Απόλυτα λογικό, όταν παίζεις προημιτελικά στην Ευρώπη.

Πάμε τώρα και στην Ευρώπη, που μόνο ο κόσμος του Παναθηναϊκού μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει να παίζεις στα προημιτελικά, στα ημιτελικά και στον τελικό μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτό, όμως, που δεν ξεχνάω είναι ότι για πολλά χρόνια που ο Παναθηναϊκός έκανε θαύματα στην Ευρώπη και πιο παλιά -τελικός με Αγιαξ- και στη νεότερη ιστορία του -ημιτελικοί με Λίβερπουλ, Αγιαξ, προημιτελικοί με Μπριζ, Μπαρτσελόνα, Πόρτο- οι οπαδοί αντίπαλων ομάδων χλεύαζαν τον Παναθηναϊκό και έλεγαν: «Πορείες κάνουν μόνο οι συνταξιούχοι, στην Ευρώπη μετράει μόνο αν πάρεις κούπα, οτιδήποτε άλλο κάνεις δεν μετράει». Αυτοί που τα έλεγαν αυτά για χρόνια, λένε τα ίδια και σήμερα, η «με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω»;

*Καταλαβαίνω απόλυτα τον κόσμο του Παναθηναϊκού, που ήθελε και αυτός φέτος πρόκριση από τον όμιλο και να παίξει η ομάδα και Μάρτιο και Απρίλιο στην Ευρώπη. Από την άλλη όλοι πρέπει να καταλάβουμε, ότι η ομάδα πέρασε μία πολύ δύσκολη 10ετία, που όχι μόνο δεν έκανε τίποτα στην Ευρώπη, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν έπαιζε καν. Φέτος είχε στόχο να παίξει για πρώτη φορά στους ομίλους και το έκανε. Πέτυχε μία μεγάλη πρόκριση επί της Μαρσέιγ (συνεχίζει ακόμα στο Europa)στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από την Μπράγκα από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έζησε μία μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά με τη νίκη επί της Βιγιαρεάλ στο ΟΑΚΑ και δεν κατάφερε να προκριθεί από τους ομίλους σε βάρος της Μακάμπι Χάιφα. Ναι σε αυτό το ματς ήθελε δύο αποτελέσματα για να συνεχίσει η ομάδα, είχε ευκαιρίες να το πάρει και δεν τα κατάφερε (η Μακάμπι Χάιφα που χωρίς να αγωνίζεται στην έδρα της λόγω πολέμου αποκλείστηκε πολύ δύσκολα από την Φιορεντίνα). Αλλά μετά από τόσα χρόνια που είχε να παίξει Ευρώπη η ομάδα θα έμοιαζε με θαύμα αν έκανε και την πρώτη χρονιά μεγάλη πορεία. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ είναι δύο ομάδες που εδώ και χρόνια κάνουν νίκες στην Ευρώπη και έχουν εμπειρίες και φέτος ήρθε η ώρα να κάνουν το βήμα παραπάνω. Αυτό το βήμα παραπάνω θα κάνει και ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη μετά την φετινή του επιστροφή μετά από μία δεκαετία. Το ποδόσφαιρο θέλει βήμα-βήμα για να πετύχεις κάτι…

Όλα για το ρόστερ του Παναθηναϊκού Aktor της επόμενης σεζόν – Ποιες μεταβολές θα γίνουν!

Previous article

O Ντραγκόβσκι προηγείται του… «Μουσλέρα»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.