0

Η πιο μεγάλη ώρα για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο εκατομμυρίων φίλων του Παναθηναϊκού φαίνεται πλέον πως έφτασε, αφού οι συναρμόδιοι φορείς για την υλοποίησή του μπαίνουν στην τελική ευθεία και… σπριντάρουν αφήνοντας πίσω την «καθυστέρηση» μηνών.

Η «στασιμότητα» (για μια σειρά λόγους που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) που υπήρξε το διάστημα που ακολούθησε τις Δημοτικές εκλογές έχει δώσει πλέον τη θέση της στη δουλειά και στη λελογισμένη αισιοδοξία. Σήμερα μπορούμε να σας παρουσιάσουμε, μέσα από ένα απόλυτα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ τις τελευταίες ενέργειες του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, τη «συμφωνία κυρίων» που έκανε με την Κοινοπραξία των εταιρειών «Μυτιληναίος, ΑΚΤΩΡ και ΤΕΡΝΑ» (η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου με εγκεκριμένο ήδη το κονδύλι των 115 εκατ. ευρώ που θα χρειαστούν) και, το κυριότερο, τις απαντήσεις στα δύο μεγάλα ερωτήματα που βασανίζουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού: 1. Πότε θα μπουν μπουλντόζες στο εργοτάξιο. 2 Πότε θα πέσει το πρώτο θεμέλιο για το γήπεδο. Με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε οι απαντήσεις είναι: Μέχρι το Πάσχα μπουλντόζες, τον Αύγουστο θεμέλια!

Αυτοί δεν είναι μόνο οι στόχοι του Δημάρχου, αλλά –επαναλαμβάνω- η προφορική «συμφωνία κυρίων» που έχει κάνει με την Κοινοπραξία. Το βασικό «κλειδί» που φαίνεται ότι άνοιξε την πόρτα για την τελική ευθεία ήταν η απόφαση να πάρει η συγκεκριμένη Κοινοπραξία ΚΑΙ όλο το έργο που προηγείται της θεμελίωσης, δηλαδή την απομάκρυνση απορριμμάτων και χωμάτων καθώς και τις εκσκαφές. Να παραδώσει δηλαδή η ίδια… στον εαυτό της τον χώρο έτοιμο προς θεμελίωση.

Αναλυτικά:

– Έχουν ήδη, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, εξασφαλιστεί –από το ΠΔΕ της Αθήνας- τα χρήματα 6,8 εκατ. ευρώ (5 εκατ. συν ΦΠΑ) για αυτές τις εργασίες. Τις οποίες δεν θα υλοποιήσει η εταιρεία (η οποία κανονικά θα έπρεπε να είχε παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο 1-1-2024) που είχε συμφωνήσει με την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη, αλλά -με απόφαση του κ. Δούκα- η Κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του γηπέδου. Με δυο λόγια ο ίδιος παίκτης θα «παίξει μπάλα» για τον εαυτό του! Γι αυτό χρειάστηκε έξτρα νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπάρξει επέκταση της υπάρχουσας σύμβασης με την Κοινοπραξία. Ο Δήμαρχος Αθηναίων πήρε το πράσινο φως για τα χρήματα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση και μόλις εκταμιευθούν θα «πέσουν» οι υπογραφές με την Κοινοπραξία.

– Ο Δήμος Αθηναίων έχει βάλει μπροστά, ταυτόχρονα, για την έκδοση τόσο της άδειας ανέγερσης του γηπέδου όσο και για την άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου. Το δεύτερο γίνεται παράλληλα για διασφάλιση της Πολιτείας. Θα πρόκειται για άδεια 20 ετών, η οποία φυσικά δεν θα είναι εκτελεστή έως την ημέρα που προβλέπει ρητά το Προεδρικό Διάταγμα: Δηλαδή, η Λεωφόρος θα κατεδαφιστεί ΜΟΝΟ όταν πάρει ο Παναθηναϊκός στο χέρι τα κλειδιά του ΕΤΟΙΜΟΥ Βοτανικού. Ο κ. Δούκας θα ήθελε ιδανικά να έχουν βγει οι άδειες και να μπουν ταυτόχρονα οι μπουλντόζες στο χώρο, όμως αυτό μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί εξαιτίας των γνωστών ελληνικών γραφειοκρατικών διαδικασιών.

– Με βάσει το χρονοδιάγραμμα, τη συμφωνία και τις ενέργειες που προαναφέραμε, στόχος, προσδοκία και ρεαλιστική αισιοδοξία του Δημάρχου Αθηναίων είναι ότι μέχρι το Πάσχα θα μπουν στον Βοτανικό οι μπουλντόζες. Θα χρειαστούν τρεις μήνες εργασιών και εκσκαφών ώστε να παραδοθεί ο χώρος έτοιμος προς θεμελίωση. Αρκεί να καταλάβει κάποιος ότι γι αυτή τη διαδικασία απαιτούνται καθημερινά 250 φορτηγά που θα απομακρύνουν απορρίμματα και χώμα!

– Από εκεί και πέρα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, ο κ. Δούκας θεωρεί ότι το πρότζεκτ απογειώνεται και αρχές Αυγούστου θα πέσουν τα ΘΕΜΕΛΙΑ του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Ο χρόνος κατασκευής θεωρούν στο Δήμο ότι είναι 30 μήνες. Και στόχος τους είναι να παραδοθεί έτοιμο προς χρήση το γήπεδο στον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο του 2026. Ουσιαστικά 6 μήνες αργότερα απ΄ότι προέβλεπε το αρχικό πλάνο και η σύμβαση, πριν από το χρονικό διάστημα που όπως προαναφέραμε «χάθηκε».

– Σημειώνουμε επίσης ότι: 1. Υπογράφεται άμεσα από τον Δήμο σύμβαση με εταιρεία τεχνικών συμβούλων η οποία θα παρακολουθεί το έργο. 2. Καθώς και μία δεύτερη σύμβαση με εταιρεία συμβούλων που θα παρακολουθεί τα έργα πρασίνου και υποδομών.

Επιθυμία να πάρει η Κοινοπραξία ΚΑΙ την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Πάμε τώρα στο πλάνο που αφορά την ανέγερση των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, οι οποίες θυμίζω ότι πρέπει πρώτα να δημοπρατηθούν από το Κονσόρτσιουμ των Τραπεζών. Επιθυμία του Δημάρχου Αθηναίων είναι ανάδοχος και αυτού του έργου να γίνει η Κοινοπραξία του ποδοσφαιρικού ώστε στο χώρο του Βοτανικού να υπάρχει ουσιαστικά ένα κοινό εργοτάξιο.

Σημειώνουμε ότι για την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη απαιτείται μικρότερος χρόνος κατασκευής από το ποδοσφαιρικό γήπεδο, δηλαδή από 18 έως 24 μήνες.

 Πολύ καλή συνεργασία με την κυβέρνηση

Ένα ακόμη ερώτημα που «πλανάται» το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αν ο κ. Δούκας (που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ στις Δημοτικές Εκλογές) έχει καλή συνεργασία και στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το πρώτο χρονικό διάστημα που ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρχε μία εμφανής «παγωμάρα» από πλευράς κυβέρνησης, αλλά τελευταία η συνεργασία των δύο πλευρών είναι πολύ καλή. Ο Δήμαρχος έχει συνομιλήσει και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος του εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε το μεγάλο έργο της Διπλής Ανάπλασης.

«Έργα, όχι δηλώσεις, θέλει ο κόσμος»

Από την πλευρά του ο κ. Δούκας αποφεύγει να τοποθετείται δημόσια. Όπως λέει χαρακτηριστικά στους συνεργάτες του «Ο κόσμος κουράστηκε από δηλώσεις και συνεντεύξεις. Το μόνο που θέλει είναι να δει το έργο να προχωράει».

Την Τετάρτη θα ενημερώσει αναλυτικά για όλα τα θέματα του πρότζεκτ το Δημοτικό Συμβούλιο και σίγουρα από εκεί θα μάθουμε ακόμη περισσότερα πράγματα για την πορεία του έργου.

 

Αποκαλύψεις από Κοτζιά: Το θαύμα του Παναθηναϊκού και το «τι σου έχω για το καλοκαίρι»

Previous article

Έξαλλοι στην Μπαρτσελόνα με την διαιτησία – «Έβαλαν» στον πρώτο διαιτητή πράσινη φανέλα! (Pic)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.