0

Ο Παναθηναϊκός του Φατίχ Τερίμ μπήκε στα playoffs με το πόδι… στο γκάζι, μετά το τεράστιο διπλό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Οι «πράσινοι», παράλληλα με το στραβοπάτημα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, έσβησαν σχεδόν άμεσα τις όποιες ανορθογραφίες με Κηφισιά, ΟΦΗ και Λαμία.  Πλέον, υπό άλλο πρίσμα, ανυπομονούν για επιστροφή στη δράση. Ωστόσο, τα δεδομένα ενόψει της επανεκκίνησης έχουν αλλάξει σημαντικά υπέρ του Παναθηναϊκού. Το «τριφύλλι» μπαίνει προσεχώς σε αυτήν την τελική ευθεία πιο γεμάτο από κάθε άποψη. Σε μια επίπονη διαδικασία, που θα κρίνει (σχεδόν) τα πάντα, αναλογικά με τους φετινούς του στόχους.

Ποια στοιχεία θα προσθέσει στην επιστροφή του στην αγωνιστική καθημερινότητα ο Παναθηναϊκός;

Θα παρακολουθήσουμε ένα σαφώς πιο ξεκούραστο σύνολο. Ανεβασμένο ψυχολογικά από κάθε άποψη μετά την εμφατική νίκη στον Πειραιά, που βρίσκεται σε πολύ καλό timing στο πρωτάθλημα. Και καλείται, στα δυο ντέρμπι «φωτιά» με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να παίξει τα ρέστα του μπροστά στον κόσμο του, στην έδρα του. Δυο κομβικά ραντεβού, που μπορούν να αλλάξουν εντελώς βαθμολογικά -έστω και περιστασιακά- τα δεδομένα στην κορυφή.

Παράλληλα, στον Παναθηναϊκό αναμένονται ενισχύσεις, με αρκετές σημαντικές μονάδες, που έχουν σημαίνοντα ρόλο στα πλάνα του Τούρκου τεχνικού. Δεν μιλάμε μόνο για παίκτες ρολίστες. Αλλά, για ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο γήπεδο με τη συμβολή τους.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, οι Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Χουάνκαρ μετρούν αντίστροφα για να φορέσουν φανέλα βασικού στα πλάνα του Τερίμ, ενώ ο Γεντβάι προβάρει ήδη θέση στην ενδεκάδα δίπλα στον Αράο. Όσο για τον ήρωα κόντρα στον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο, Ντραγκόφσκι, επανήλθε δριμύτερος στις προπονήσεις. Άπαντες, προσθέτουν έξτρα… βέλη στην προπονητική φαρέτρα του Τούρκου κόουτς.

Τα οφέλη από τις μεταγραφές Ιανουαρίου

Μεγάλη άνθιση, όμως, μαζί με τις επιστροφές παρουσιάζουν και τα στατιστικά των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων, που έχουν γίνει ήδη ή τείνουν να γίνουν σταθερές στην απόδοση τους. Απόδειξη για τα παραπάνω, παρά την υπέρμετρη κριτική που κάνουμε συνήθως στην Ελλάδα, αποτελούν οι αριθμοί τους στο γήπεδο. Εκεί όπου απεικονίζεται ανάγλυφα η ανοδική πορεία των πρόσφατων μεταγραφικών αποκτημάτων του Παναθηναϊκού. Πάμε, λοιπόν, να τους αναλύσουμε έναν προς έναν:

Πρώτος στη λίστα βρίσκεται ο ολοκληρωμένος ως προς την ποδοσφαιρική του προσωπικότητα, την αγωνιστική του ταυτότητα, Τάσος Μπακασέτας. Μια προσωπική επιλογή του Φατίχ Τερίμ. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός άρχισε να κάνει άμεσα απόσβεση της υψηλής επένδυσης που έγινε στο πρόσωπό του. Μετρά ήδη 10 εμφανίσεις με τους «πράσινους», εκ των οποίων τις 9 ως βασικός, καταγράφοντας στο «κοντέρ» του ήδη 4 γκολ και 2 ασίστ.

Ο «Μπάκα» αποδεικνύεται ιδιαίτερα λειτουργικός. Πασάρει με 87% ευστοχία, ενώ κερδίζει τις μονομαχίες, στις οποίες συμμετέχει σε ποσοστό 56%. Μετράει 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι και 1 απόκρουση. Οι περισσότερες αλλαγές παιχνιδιού του Παναθηναϊκού στο «πράσινο» passing game περνάνε από τα πόδια του.

Η δεύτερη αναφορά μας είναι για τον Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι. Τον Πολωνό keeper, ο οποίος ήρθε από την ιταλική Σπέτσια ως δανεικός με μια αρκετά υψηλή οψιόν αγοράς και ο οποίος κυριολεκτικά έκανε τον Μπρινιόλι να ξεχαστεί σε δυο μήνες. Ο «Ντράγκο» μετρά ήδη στο ενεργητικό του μία μεγάλη πρόκριση απέναντι στον ΠΑΟΚ, η οποία έχει ξεκάθαρα, φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του! Στα 10 παιχνίδια όπου αγωνίστηκε, διατήρησε στα μισά απαραβίαστη εστία του με ποσοστό 70% επιτυχημένων αποκρούσεων

Επόμενος στη λίστα της μεταγραφικής αξιολόγησης μας είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Ο άνθρωπος που έστειλε παρέα με τον Ντραγκόφσκι το «τριφύλλι» στον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο 25χρονος εξτρέμ σίγουρα ψάχνει ακόμη τα πατήματά του, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τον ρυθμό του.

Η γκολάρα του στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, στη Λεωφόρο, θα μνημονεύεται για αρκετά χρόνια στις τάξεις του κόσμου της ομάδας. Ο Λημνιός μετρά ήδη 8 συμμετοχές και 1 γκολ. Όταν αποφασίσει να πασάρει, το κάνει σχεδόν άψογα, με 88% ευστοχία στις πάσες του. Στο 100% κυμαίνεται και η ευστοχία που διαθέτει, όταν προσπαθεί να τροφοδοτήσει συμπαίκτες του στις μακρινές μπάλες.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Σαμέτ Ακαϊντίν. Ο 30χρονος Τούρκος κεντρικός αμυντικός, πήρε με… το καλημέρα φανέλα βασικού. Αποκτήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε και αποτελεί τον πρώτο Τούρκο που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού! Αν και δέχτηκε έντονη κριτική από μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού, έχει καταγράψει ένα πραγματικά αξιοπερίεργο στατιστικό…

Το δίδυμο Ακαϊντίν-Ούγκο, συνεργαζόμενο, «βραχυκυκλώνει» τους πιο επικίνδυνους παίκτες του πρωταθλήματος, όταν τους βρίσκει απέναντι…Όπως οι Μορόν, Ελ Καμπί, Πόνσε, στην προσπάθειά τους να βρουν δίχτυα. Ο Τούρκος διεθνής πασάρει με 85% ευστοχία. Έχει ποσοστό στο 55% στις κερδισμένες μονομαχίες. Είτε στον αέρα, είτε ακόμη και στο χορτάρι. Σε 7 αγώνες έπαιξε ως τώρα και ήταν στους 5 εξ αυτών βασικός. Μετρά επίσης 4,3 αποκρούσεις ανά μέσο όρο το παιχνίδι και 1 ασίστ.

Θα έχει να το λέει στα εγγόνια του ότι στην πρώτη του εν Ελλάδι συμμετοχή με τον Παναθηναϊκό έπαιξε ως φορ, στη μεγάλη πρόκληση/πρόκριση του «τριφυλλιού» στο Κύπελλο, όπου απέκλεισε τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης»!

Μια άλλη ποιοτική μονάδα που προσφέρει στο γήπεδο, αλλά έχει και προοπτική με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, είναι ο Βίκτορ Ούγκο. Ο Βραζιάνος στόπερ διεκδικεί με το σπαθί του θέση στην ενδεκάδα του Τερίμ. Αγωνίζεται δανεικός στο «τριφύλλι». Είναι σχεδόν ανίκητος σε όλες τις προσωπικές μονομαχίες στο έδαφος, αλλά και δυναμικός ελεγκτής της εναέριας κυκλοφορίας..

Ο Λατίνος άσος βγαίνει στις όποιες διεκδικήσεις της μπάλας νικητής με ποσοστό άνω του 51%. Έχει επιτυχημένες πάσες με νούμερα κοντά στο 87%. Διαθέτει τεράστια εμπειρία, ενώ κουβαλά -μεταξύ άλλων- ως προίκα τη λάμψη της κατάκτησης ενός μεγάλου τίτλου στην καριέρα του: το Copa Libertadores.

Από τα στατιστικά που παραθέσαμε παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι νέες μεταγραφές του Παναθηναϊκού παρουσιάζουν -συνολικά- μια σταθερά ανοδική πορεία. Βεβαίως, ο λαός μας χαρακτηριστικά λέει ότι «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό». Οπότε, για να μην ξεφύγουμε από τον κανόνα, θα πρέπει να κριθούν άπαντες στο πέσιμο της αυλαίας της περιόδου.

Ωστόσο, τα φετινά χειμερινά μεταγραφικά αποκτήματα δείχνουν να δικαιώνουν -σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον- τον Τερίμ για τις επιλογές του. Οι στόχοι του Παναθηναϊκού, βέβαια, θα κριθούν οριστικά και αμετάκλητα στο επόμενο δίμηνο. Και θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Είναι γραφτό να γίνει: Ο Παναθηναϊκός είναι μονόδρομος για τον Μάριο Χεζόνια

Previous article

Ο Παναθηναϊκός θα στηρίξει τον Μπακασέτα με κάθε τρόπο

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.