0

Πώς ο Παναθηναϊκός μέσα σε μία σεζόν έχασε τις ποδοσφαιρικές νόρμες του και ετοιμάζεται για καλοκαίρι μεγάλων αλλαγών που θα είναι πιο θεμελιώδεις αν αντικατασταθεί και ο Τερίμ.

Ενας από τους πρωταγωνιστές του πολυσέλιδου αφιερώματος της Athens Voice για τον Παναθηναϊκό ήταν και ο Φατίχ Τερίμ. Οταν ρωτήθηκε, λοιπόν, “Τι σας έκανε να έρθετε στον Παναθηναϊκό;», η απάντησή του ήταν η εξής: «Πιστεύω ότι έχω εµπειρία στον πρωταθλητισµό. Έχω κερδίσει πολλά πρωταθλήµατα στην καριέρα µου και µπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι κανένα από αυτά δεν ήταν εύκολο. Ήρθα στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στον Παναθηναϊκό, για να γράψω µια ιστορία. Μπορεί να σας φανεί περίεργο αλλά σε όλη τη διάρκεια της καριέρας µου δεν σκεφτόµουν πολύ όταν υπέγραφα συµβόλαια. Είµαι άνθρωπος που χτίζει σχέσεις βάσει εµπιστοσύνης. Έτσι διασταυρώθηκαν οι δρόµοι µας µε τον Παναθηναϊκό. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μερικές φορές σε ένα κλάσµα του δευτερολέπτου νιώθεις ότι πήρες τη σωστή απόφαση.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντησή µας µε τον κύριο Γιάννη Αλαφούζο, µου εξήγησε πολύ καλά τι ήθελε, τι ονειρευόταν για τον Παναθηναϊκό. Από την πρώτη στιγµή υπήρχε θετική ενέργεια, αµοιβαία αγάπη και σεβασµός µεταξύ µας. Μετά από µια πολύ σύντοµη συνάντηση δώσαµε τα χέρια και ξεκινήσαµε. ∆εν έχουµε χωρίσει ούτε δευτερόλεπτο από εκείνη την ηµέρα. Εκτός αυτού, φυσικά, ήξερα πολύ καλά ότι ο Παναθηναϊκός ήταν ο πιο επιτυχηµένος σύλλογος της Ελλάδας στην Ευρώπη, πόσο σηµαντική ιστορία είχε, τη δοµή του συλλόγου του και τη δύναµη των φιλάθλων του. Όταν όλα αυτά ενώθηκαν, δεν είχα καµία αµφιβολία ότι πήρα τη σωστή απόφαση».

Όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ρωτήθηκε στο ίδιο αφιέρωμα για το πώς κατέληξε στην επιλογή του Φατίχ Τερίμ, αφού πρωτίστως εξήγησε ότι η πρώτη επιλογή ήταν ο Πάουλο Σόουζα που απαίτησε να φύγει από την ομάδα ένας παίκτης (ο Αράο, για τον οποίο θεωρεί ότι είχε παίξει ρόλο στην απόλυσή του από τη Φλαμένγκο), είπε: «Είµαι πολύ φίλος µε τον Ατζούν, είµαστε πραγµατικοί φίλοι. Είναι ένας έντιµος και µπεσαλής άνθρωπος. Έχουν υπάρξει προσωπικά θέµατα που του δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσει και βοήθησε. Του έλεγα λοιπόν τον πόνο µου και µου είπε ‘Γιάννη, έχω έναν φίλο ο οποίος είναι σπουδαίος άνθρωπος και νικητής και ηγέτης. Στον συνιστώ ανεπιφύλακτα’. Πήγα ανήµερα τα Χριστούγεννα, 25 ∆εκεµβρίου, στο γραφείο του Ατζούν στην Τουρκία και είδα τον κύριο Τερίµ. Μου άρεσε πάρα πολύ σαν χαρακτήρας και η ενέργεια που εξέπεµπε. Δέχτηκε λόγω της µεσολάβησης και του Ατζούν».

Νομίζω πως – χωρίς κανένα περαιτέρω σχόλιο – αυτές οι ατάκες αρκούν για να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής πώς ο Παναθηναϊκός συνεργάστηκε με τον Φατίχ Τερίμ. Βάσει ποιας διαδικασίας και ποιον κριτηρίων προσελήφθη ο 70χρονος «Αυτοκράτορας» του τουρκικού ποδοσφαίρου.
Χωρίς τίποτα να αποκλείεται 100%, ας υποθέσουμε ότι ο Τούρκος κόουτς μένει στον πάγκο του Τριφυλλιού και για τα επόμενα τρία παιχνίδια, με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο και τον τελικό Κυπέλλου εναντίον του Αρη. Στόχος πια δεν είναι το πρωτάθλημα. Είναι – αρχικά – η αποφυγή της τέταρτης θέσης και – εν συνεχεία – το Κύπελλο. Όμως στην πραγματικότητα η μεγάλη εικόνα είναι μία: είτε ο Παναθηναϊκός πάρει το Κύπελλο είτε αποτύχει, η απόφαση για τον κόουτς της επόμενης σεζόν θα είναι κομβική.

  • Ο Παναθηναϊκός έχει επτά συμβόλαια που λήγουν μετά τη δεδομένη φυγή των Μπιρνιόλι, Μπερνάρ, Χουάνκαρ και το πιθανό φινάλε της καριέρας του Ζέκα.
  • Εχει τουλάχιστον τέσσερις παίκτες με εν ισχύ συμβόλαια οι οποίοι πήραν ελάχιστο ή και μηδαμινό χρόνο συμμετοχής στα play offs και θεωρούνται «αναπληρωματικοί» ή… «εξεδράτοι»: ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τους Σένκεφελντ, Αϊτόρ, Πέρεθ, Τζούρισιτς.
  • Εχει μεγάλο ανοιχτό θέμα για την επιλογή δύο τετράδων. Των στόπερ και των εξτρέμ! Μάγκνουσον, Πάλμερ – Μπράουν, Σένκεφελντ, Ούγκο, Ακαϊντίν και… Αράο από τη μια. Παλάσιος, Μαντσίνι, Βέρμπιτς, Λημνιός από την άλλη. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται: προπονητής πρέπει να αποφασίσει ποιοι μένουν και ποιοι φεύγουν με στόχο ασφαλώς την ποιοτική αναβάθμισή συγκριτικά με την εφετινή σεζόν.
  • Θα αποκτήσει σίγουρα βασικό αριστερό μπακ που θα συναγωνίζεται με τον Μλαντένοβιτς.
  • Μπορεί να χρειαστεί τερματοφύλακα αν οι Πράσινοι δεν τα βρουν στο οικονομικό με τη Σπέτσια για την απόκτηση του Ντραγκόφσκι.
  • Πρέπει να έχει έτοιμο το εναλλακτικό πλάνο για την περίπτωση πώλησης του Ιωαννίδη, διότι όσα χρήματα κι αν πάρει από το καινούριο του συμβόλαιο που αξίζει 100%, αν έρθει η «κατάλληλη» πρόταση ανά πάσα στιγμή στη μεταγραφική περίοδο, θα φύγει. Επειδή θα το θελήσει ο ίδιος, ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός θέλει να τον κρατήσει μέχρι τα 40 του.

Η μεταγραφή του Μαξίμοβιτς που μπορεί σίγουρα να αναβαθμίσει τη μεσαία γραμμή της ομάδας μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί ο Παναθηναϊκός το προσεχές καλοκαίρι, δεδομένου μάλιστα ότι (αν δεν μείνει στον καναπέ του) θα παίξει το πρώτου του «ευρωπαϊκό» παιχνίδι στις 11 ή στις 25 Ιουλίου. Κι όλα αυτά είτε μείνει ο Τερίμ, είτε απολυθεί, που είναι και το πιθανότερο.

Ο Γιάννης Αλαφούζος δήλωσε πως ο Τερίμ του είχε πει «έρχομαι για έξι μήνες κι αν δεν πάρω το πρωτάθλημα θα φύγω», όμως τα τουρκικά δημοσιεύματα προ δέκα ημερών ανέφεραν συζητήσεις για μεταγραφικό σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Κάτι που ήταν και το λογικό ανεξάρτητα από την κατάληξη της σεζόν.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει το καλοκαίρι. Θα αλλάξει πολύ! Κι αν αλλάξει πρόσωπο και στον πάγκο του, ακόμα περισσότερο. Μια ομάδα η οποία μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι έδειχνε ότι… έρχεται μετά από την περυσινή πορεία πρωταθλητισμού και πολύ περισσότερο μετά από την είσοδό της στους ομίλους του Europa League, τώρα ετοιμάζεται για «Extreme Makeover». Φτου κι απ’ την αρχή, μιας και αυτή τη στιγμή δεν έχει και ποδοσφαιρική ταυτότητα. Αν είχε, τα αποτελέσματά της δεν θα ήταν τόσο εξαρτώμενα από την απόδοση του αντιπάλου της σε κάθε ματς. Θα ήταν εξαρτώμενα κυρίως από τη δική της απόδοση.

Πηγή: gazzetta.gr

Η κόντρα πίσω από το «ναυάγιο» με Σόουζα λόγω Αράο

Previous article

Τα βρήκε σε όλα με Μπάλντοκ ο Παναθηναϊκός!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.