0

Πέρασαν αισίως 24 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή του… σχεδόν αμούστακου Εργκίν Αταμάν σε Final Four.

Ήταν μόλις 34 ετών όταν και εκτελούσε για δεύτερη σεζόν στην καριέρα χρέη head coach μετά το σύντομο πέρασμά του από την Καρσίγιακα. Τότε που άρχισε να συνδέει το όνομά του και με την (όπως λεγόταν τότε) Εφές Πίλσεν.

Ειρωνεία της τύχης; Απλούστατα στο παρθενικό Final Four της καριέρας του είχε κληθεί να αντιμετωπίσει τη… νυν ομάδα του! Συγκεκριμένα το 2000 στη Θεσσαλονίκη. Τότε που έβλεπε τον Παναθηναϊκό να αποκλείει την ομάδα του στον ημιτελικό με σκορ 81-71 και δύο ημέρες αργότερα να στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης…

Έκτοτε ο Τούρκος τεχνικός πήρε μέρος σε άλλα τέσσερα Final Four. Το 2003 στο «Palau Sant Jordi» της Βαρκελώνης ως προπονητής της Σιένα ενώ ακολούθησε η μεγάλη εκτόξευση την τετραετία 2018-2022, όταν έστειλε την Αναντολού Εφές σε τρία Final Four (2019, 2021, 2022) κατακτώντας δύο συνεχόμενες χρονιές (2021, 2022) το βαρύτιμο τρόπαιο της Euroleague. Αν και θα μπορούσαν να ήταν και άλλα τέσσερα τα Final Four με την Εφές καθώς τη χρονιά της πανδημίας η τουρκική ομάδα έμοιαζε… πυραυλοκίνητη στην Euroleague.

Φέτος «έχτισε» από το «μηδέν» τον Παναθηναϊκό, έβαλε στην εξίσωση 11 νέους παίκτες, πραγματοποίησε πραγματικό ντεμαράζ στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση και παρουσιάζεται πιο «διψασμένος» από ποτέ και έτοιμος για την μεγάλη επιστροφή στον θρόνο! Από το «start from scratch» στην κορυφή της Ευρώπης;

image

Το μεγάλο restart του Παναθηναϊκού και του Αταμάν

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας συμφωνίας πήρε επίσημη μορφή στις 20 Ιουνίου 2023! Ο Εργκίν Αταμάν αποτελούσε και με τη βούλα τον νέο προπονητή του Παναθηναϊκού για τα (τουλάχιστον) επόμενα δύο χρόνια. Ήταν εκείνος ο οποίος αναλάμβανε (άλλη) μια μεγάλη πρόκληση στην καριέρα του, όπως επίσης και το δύσκολο έργο να βγάλει τους «πράσινους» από την (ευρωπαϊκή κυρίως) αφάνεια και την ανυποληψία των τελευταίων ετών, έχοντας έναν και μοναδικό στόχο. Να «ζωντανέψει» τις ένδοξες στιγμές ώστε να σταματήσουν να αποτελούν «περασμένα μεγαλεία» και επετειακά βίντεο μέσα από τις αναρτήσεις της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR.

Αν μη τι άλλο μόνο εύκολο δεν ήταν το έργο του. Όταν ανέλαβε την ομάδα ήταν δεδομένο ότι μόλις τέσσερις παίκτες θα έμεναν στο ρόστερ και για τη σεζόν 2023-24. Και αυτοί κατόπιν και της δικής του σύμφωνης γνώμης με πρώτο και καλύτερο τον Μάριους Γκριγκόνις. Αν και τα δημοσιεύματα τον ήθελαν με το ενάμιση πόδι στην έξοδο προκειμένου να πάρει τη θέση του ο Σβι Μιχάιλιουκ, ο Τούρκος τεχνικός εισηγήθηκε την παραμονή στο «πράσινο» ρόστερ καθώς πίστευε στις δυνατότητές του. Το αποτέλεσμα; Ο «Γκρίγκο» να πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του.

Επίσης ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο Λευτέρης Μαντζούκας και ο Αλέξανδρος Σαμοντούροφ. Όπως και ο Νεοκλής Αβδάλας ωστόσο ήταν κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι ο νεαρός γκαρντ θα δινόταν δανεικός και ότι δεν θα συνέχιζε στην ομάδα. Όπως και έγινε Τι σήμαινε πρακτικά αυτό; Ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να πάρει 11 νέους παίκτες και ο Αταμάν να «χτίσει» μια ομάδα από την αρχή. Και όχι μόνο να φτιάξει μια… οποιαδήποτε ομάδα, αλλά μια ομάδα που να μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Euroleague βάζοντας συγκεκριμένους στόχους. Όπως ήταν τότε η επιστροφή στα playoffs της διοργάνωσης. Ο ίδιος ωστόσο είχε… διαφορετική άποψη. Αν και εκείνη τη περίοδο ο εφικτός στόχος ήταν η είσοδος στην δεύτερη φάση της Euroleague, εκείνος έβαζε πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Χωρίς να γνώριζε καν το ρόστερ!

Άλλωστε ήταν κάτι που το είχε ξανακάνει στην Αναντολού Εφές. Για ποιον λόγο να μην το επαναλάμβανε και στον Παναθηναϊκό; Για ποιον λόγο να μην εμφάνιζε και πάλι το μαγικό του ραβδάκι; Ήξερε ότι μπορούσε. Ήξερε ότι είχε τεράστια εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του. Σαν να ήξερε ότι στο τέλος θα δικαιωνόταν…

image

Οι ατάκες-φωτιά του Αταμάν που αμφισβητήθηκαν αλλά στο τέλος τον δικαίωσαν!

«Σίγουρα θα φτιάξουμε μια ομάδα με στόχο το Final Four και τον τίτλο της EuroLeague. Θα έχουμε μια πολύ δυνατή ομάδα». Τάδε έφη Εργκίν Αταμάν στις 18 Ιουνίου 2023 μιλώντας σε τουρκικό μέσο και πιο συγκεκριμένα στο «A Sport». Και, ναι. Καλά καταλάβατε! Δύο μέρες πριν ανακοινωθεί και επίσημα η πρόσληψή του από την ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR. Χωρίς να γνωρίζει τίποτα απολύτως για τη νέα του ομάδα. Χωρίς να έχει… ιδέα για το «πώς» θα στελεχώσει το ρόστερ!

Περίπου 11 μήνες αργότερα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ήδη στο Final Four! Και αν μη τι άλλο, τα όσα τα όσα δήλωνε το περασμένο καλοκαίρι και τα όσα υποστήριζε θερμά όπου και αν βρισκόταν, πήραν «σάρκα και οστά». Η αλήθεια είναι ότι ο Αταμάν έχει τον άτυπο «τίτλο» του «ατακαδόρου», ο οποίος εντελώς αυθόρμητα, πλην όμως και 100% συνειδητοποιημένος όταν θέλει να πει κάτι, εκφράζει ανοικτά τις σκέψεις του και τα «πιστεύω» του. Χωρίς να τον νοιάζει εάν εκτεθεί ή όχι.

Αν μη τι άλλο έγραψαν… ιστορία τα όσα έλεγε ο Τούρκος τεχνικός κατά τη διάρκεια της χρονιάς: «Οι οπαδοί του Ολυμπιακού ανησυχούν που ήρθα στον Παναθηναϊκό, αλλά έχουν τον απόλυτο σεβασμό μου. Πρέπει να ανησυχεί και ο Γιώργος Μπαρτζώκας…» συνέχισε ο Αταμάν στο τουρκικό «beINSports» δύο μέρες μετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού.

Ο πήχης ήταν ψηλά από τη πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της άφιξής του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 25 Αυγούστου για την έναρξη της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού, ο Εργκίν Αταμάν ήταν ξεκάθαρος: «Ο πρώτος στόχος για τον Παναθηναϊκό και για εμένα είναι το Final Four. Να φτάσουμε στο Final Four της EuroLeague και έπειτα όλα είναι ανοιχτά. Σίγουρα υπάρχουν πολλές ομάδες με τον ίδιο στόχο, 10-11 ομάδες με τρομερά ρόστερ όμως φτιάξαμε και εμείς το ρόστερ μας για να παλέψουμε κόντρα σε όλους. Δεν φοβόμαστε κανέναν στην EuroLeague» είχε πει χαρακτηριστικά.

Πότε; Πριν από εννέα μήνες! Χωρίς να είχε κάνει ούτε μία προπόνηση με τον Παναθηναϊκό! Και ήταν κάτι το οποίο δεν σταμάτησε να λέει και να ξαναλέει. Πολλοί τον κοιτούσαν με μισό μάτι. Σαν να έκανε υπερφίαλες δηλώσεις. Όμως όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ήξερε πολύ καλά τι έλεγε: «Να πάρουμε τον τίτλο απ’ τον Ολυμπιακό και να φτάσουμε στο Final Four» επανέλαβε στις 15 Σεπτεμβρίου μιλώντας στο «Action» ενώ στην παρουσίαση της νέας φανέλας εξηγούσε: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εδώ. Ο λόγος που κάναμε μεταγραφή αυτούς τους παίκτες για να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους και τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν οι φίλαθλοι μας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα τα καταφέρουμε».

Ενώ… στο περιθώριο του τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» έλεγε: «Ευχάριστο που δεν θα έχω τον Σλούκα αντίπαλο, φέτος το ΟΑΚΑ θα παίρνει φωτιά». Περίμενε κανείς τόσα sold out τη φετινή σεζόν; Να βρίσκονται 18.000 φίλαθλοι στα περισσότερα ματς; Να υπάρχουν 10.000 στα παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος; Ναι. Και όμως υπήρχε κάποιος. Ο Εργκίν Αταμάν! Εκείνος ο οποίος έλεγε τα καλά, αλλά έλεγε… ανοικτά και τα άσχημα. Πόσες και πόσες φορές δεν έβγαλε στη… σέντρα όλους τους παίκτες. Χωρίς να κάνει διακρίσεις. Τον Σλούκα, τον Χουάντσο, τον Βιλντόσα, όλους. Δεν χάριζε (και δεν χαρίζει) κάστανα σε κανέναν.

Αποκορύφωμα; Η δήλωσή του κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του χορηγού στα τέλη του περασμένο Νοεμβρίου. Τότε που ο Παναθηναϊκός δεν έπαιζε καλό μπάσκετ. Τότε που είχε αρνητικό ρεκόρ στην Euroleague. Τότε που κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει τη συνέχεια: «Πολύ σύντομα θα έχουμε sold out σε όλα τα ματς. Να κλείσουν οι φίλαθλοι μας τα εισιτήρια για τα επόμενα ματς, για τα play off και ίσως για Final Four. Θα παλέψουμε για τον τίτλο της Euroleague», ήταν τα λόγια του προπονητή του Παναθηναϊκού.

Οι περισσότεροι τον κοίταζαν με… μισό μάτι με αυτά που έλεγε. Όμως ο Εργκίν Αταμάν συνέχισε να πιστεύει στην ομάδα και στον εαυτό του. Και ας είχε πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει με σοβαρές και μακρόχρονες απουσίες όπως ήταν αυτές των Παπαπέτρου, Ερνανγκόμεθ και Βιλντόζα. Όπως και αυτή του Σλούκα που προστέθηκε λίγο αργότερα. Και… ιδού το αποτέλεσμα. Έκτοτε οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν τρομερό «ντεμαράζ» νικών και έφτασαν στο σημείο να τερματίσουν στην 2η θέση και στο αβαντάζ της έδρας στα play off.

Εκείνος τα έλεγε από τότε…

image

Η χρυσή καριέρα του

Λένε ότι τίποτα στην ζωή δεν είναι τυχαίο. Και μια ματιά στα κατορθώματα του Εργκίν Αταμάν φτάνει και περισσεύει για να καταλάβει κάποιος το μέγεθός του στα σαλόνια του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι επιτυχίες του δεν ήρθαν τυχαία. Και ούτε ήταν… ουρανοκατέβατες. Ήταν απόρροια της δουλειάς, της τεχνογνωσίας, των παραστάσεων και της εμπειρίας που αποκόμισε στους πάγκους από το 1998 έως και σήμερα.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους! Δύο φορές στην καριέρα του έχει στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης και μάλιστα κατακτώντας back to back το βαρύτιμο τρόπαιο ως προπονητής της Αναντολού Εφές, το 2021 στην Κολωνία και έναν χρόνο αργότερα στο Βελιγράδι. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μιλούσα για three peat εάν και εφόσον το 2020 δεν είχε διακοπεί η σεζόν εξαιτίας της πανδημίας που είχε «παραλύσει» ολόκληρη την Υφήλιο. Μια χρονιά όπου η ομάδα του έπαιζε κατά γενική ομολογία το καλύτερο μπάσκετ που είχε εμφανιστεί στην Euroleague τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά ο Αταμάν έχει πάρει μέρος σε 5 Final Four Euroleague. Τέσσερα με την Αναντολού Εφές (σ.σ. εκ των οποίων το ένα υπό την αιγίδα της FIBA στα πρώτα χρόνια της καριέρας) και ένα με την Μοντεπάσκι Σιένα. Στο Βερολίνο θα βρεθεί με 3η διαφορετική ομάδα. Στα 58 του χρόνια, ο Τούρκος τεχνικός θεωρείται (και είναι) από τους πιο πετυχημένους προπονητές στην Ευρώπη και σίγουρα ο πιο πετυχημένος στη χώρα του.

Και δεν είναι μόνο τα δύο τρόπαια της Euroleague που κατέκτησε με την Αναντολού Εφές. Ξεχωρίζει φυσικά και το τρόπαιο του Eurocup το 2016 ως προπονητής της Γαλατασαράι στους διπλούς τελικούς με την γαλλική Στρασμπούρ! Στο παλμαρέ του υπάρχει η κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα το 2002 ως προπονητής της Σιένα κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό του «Palais des Sports de Gerland» της Λιόν την Παμέσα Βαλένθια με 81-71.

Όπως επίσης και το FIBA EuroChallenge ως τεχνικός της Μπεσίκτας στον τελικό της Ουγγαρίας απέναντι στη γαλλική Σαλόν. Μάλιστα τα ευρωπαϊκά του τρόπαια είναι… έξι καθώς το 1996 ήταν βοηθός του Αϊντίν Ερς στην Εφές Πίλσεν όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κόρατς στους διπλούς τελικούς με αντίπαλο την Στεφανέλ Μιλάνο των Μποντιρόγκα και Ρολάντο Μπλάκμαν.

Από εκεί και πέρα ο Αταμάν έχει στη συλλογή του έξι πρωταθλήματα Τουρκίας (4 με την Εφές και από ένα με Μπεσίκτας και Γαλατασαράι), 6 Κύπελλα Τουρκίας (2 με την Ούλκερ, 3 με την Εφές και 1 με την Μπασίκτας) και 8 Σούπερ Καπ Τουρκίας (1 με την Τουρκ Τέλεκομ, 2 με την Ούλκερ, 5 με την Εφές).

Ο ΕΡΓΚΙΝ ΑΤΑΜΑΝ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE
ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΡΕΚΟΡ
2002-03 Σιένα 11-11
2003-04 Ούλκερ 6-7
2004-05 Ούλκερ 10-12
2005-06 Ούλκερ 6-13
2006-07 Φορτιτούντο Μπολόνια 5-9
2008-09 Εφές Πίλσεν 4-6
2009-10 Εφές Πίλσεν 6-10
2013-14 Γαλατασαράι 13-14
2014-15 Γαλατασαράι 6-18
2016-17 Γαλατασαράι 11-19
2017-18 Αναντολού Εφές 4-14
2018-19 Αναντολού Εφές 24-13
2019-20 Αναντολού Εφές 24-4
2020-21 Αναντολού Εφές 27-14
2021-22 Αναντολού Εφές 21-13
2022-23 Αναντολού Εφές 17-17
2023-24 Παναθηναϊκός 26-13
ΣΥΝΟΛΟ 194-193

Ο Χεζόνια είπε οτι θέλει να παραμείνει στη Ρεάλ και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού «έριξαν» το Twitter!

Previous article

Hearts in Berlin, Eyes in OAKA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.