0

Ο Τζιανλούκα Βιάλι «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών βυθίζοντας στη θλίψη το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ο εμβληματικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Γιόζεφ Βάντσικ είχε θυμηθεί κατά τη διάρκεια του EURO 2020, τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, όταν ο θρυλικός Ιταλός επιθετικός φορούσε τη φανέλα της μεγάλης Σαμπντόρια.

Ο Τζιανλούκα Βιάλι, που πάλεψε παλικαρίσια επί 5 χρόνια με τον καρκίνο, «έφυγε» σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών, σκορπώντας θλίψη στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Τελευταίος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν η αγαπημένη του εθνική Ιταλίας, με την οποία πανηγύρισε την κατάκτηση του EURO το καλοκαίρι του 2021, ως βοηθός στο πλευρό του άλλοτε συμπαίκτη και φίλου του, Ρομπέρτο Μαντσίνι.

Ο εμβληματικός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Γιόζεφ Βάντσικ είχε μιλήσει με αφορμή την εκπληκτική πορεία της Σκουάντρα Ατζούρα στο δρόμο προς τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Αγγλία και θυμήθηκε τις αναμετρήσεις του «τριφυλλιού» κόντρα στη μεγάλη τότε Σαμπντόρια των δύο Ιταλών ποδοσφαιριστών.

Ο Τζιανλούκα Βιάλι κατά την άφιξή του στην Αθήνα

Ήταν τη σεζόν 1991-΄92. Ο Παναθηναϊκός είχε αποσπάσει ισοπαλία από την ιταλική ομάδα στο ιστορικό παιχνίδι που μνημονεύεται ακόμα από τους «πράσινους», στο Στάδιο «Λουίτζι Φεράρις», παρουσία περίπου 300 οπαδών του, χάρη στο εκπληκτικό γκολ του Σπύρου Μαραγκού. Το 1-1 σημείωσε ο Ρομπέρτο Μαντσίνι με πανέμορφο σουτ στην κλειστή γωνία του Βάντσικ.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Σαμπντόρια (Βουγιαντίν Μποσκόφ): Παλιούκα, Μανίνι, Κάτανετς, Πάρι, Μπονέτι, Λάνα, Σίλας, Ινβερτίτσι (79′ Μπούζο), Βιάλι, Μαντσίνι, Ορλάντο.

Παναθηναϊκός (Βασίλης Δανιήλ) : Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλαντζής, Χριστοδούλου, Κουρμπανάς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Καραγεωργίου, Βαζέχα, Δώνης, Μαραγκός

Το «τριφύλλι» ήταν τότε η μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο πειραματικό στάδιο του μετέπειτα Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ και στο αλήστου μνήμης παιχνίδι που είχε προηγηθεί στο… χιονισμένο, αλλά με σχεδόν 50.000 κόσμο, Ολυμπιακό Στάδιο, κατάφερε να μείνει στο 0-0 με την ομάδα των Βιάλι και Μαντσίνι.

«Φοβερή ομάδα η Σαμπντόρια, θυμάμαι μόνο το γκολ του Μαραγκού»

«Τότε η Σαμπντόρια είχε φοβερή ομάδα. Ποιον να πρωτοθυμηθώ. Μαντσίνι, Παλιούκα, Βιάλι, Κάτανετς. Η μισή εθνική Ιταλίας ήταν και η μισή τότε Γιουγκοσλαβία. Το Καμπιονάτο εκείνη την εποχή βρισκόταν  σε ανώτατο επίπεδο, έπαιζαν τα μεγαλύτερα  αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ήταν τεράστια επιτυχία της Σαμπντόρια που πήρε το πρωτάθλημα της Serie A, κόντρα σε μεγαθήρια όπως η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Ίντερ αλλά και γενικά όλες τις ομάδες.

Στο εκτός έδρας παιχνίδι είχα πιο δύσκολο έργο. Θυμάμαι μόνο το γκολ του Μαραγκού και τους πανηγυρισμούς μας. Ήμασταν άτυχοι κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, γιατί ενώ παίζαμε πολύ καλά και παίρναμε ισοπαλίες, δεν μπορούσαμε να κερδίσουμε. Ο Κριστόφ Βαζέχα ήταν τραυματίας, είχε κάνει επέμβαση στους κοιλιακούς. Με την Άντερλεχτ δεν έπαιξε. Υπήρχαν τότε δύο όμιλοι γιατί είχε  αλλάξει το σύστημα και ουσιαστικά  ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ», είχε αναφέρει τότε το «Βουνό».

«Το προπονητικό τιμ των Ιταλών είναι το κλειδί της επιτυχίας»

Παράλληλα, ο Γιόζεφ Βάντσικ είχε αποδώσει την επιτυχία της Ιταλίας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στη σύνθεση του προπονητικού τιμ, όπου κυριαρχούσε η παρουσία του Τζιανλούκα Βιάλι.

«Το προπονητικό τιμ της Ιταλίας αποτελείται από παλιούς ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην Εθνική ομάδα. Όλοι είναι στον πάγκο δίπλα στον Μαντσίνι και αυτό κάνει τη διαφορά. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δούλεψε σε πολλές κορυφαίες ομάδες και πήρε τίτλους, δεν είναι τυχαίος προπονητής. Έχει πάρει στην Εθνική ομάδα παίκτες που διψούν  για επιτυχίες, όπως και η Αγγλία και η Ισπανία αλλά και οι άλλες ομάδες, που συμμετείχαν στο EURO 2020. Θέλουν  να δείξουν ότι αξίζουν, να αναδειχτούν και να πετύχουν καλές μεταγραφές. Δεν βλέπουμε πια κορεσμένους παίκτες που έχουν πλειάδα τίτλων και ίσως όχι τόσο ισχυρό κίνητρο, όπως εκείνοι που πλαισίωναν τις εθνικές ομάδες τα τελευταία χρόνια στις μεγάλες διοργανώσεις».

Τελικά, έμελλε οι δύο φίλοι να πανηγυρίσουν αγκαλιά την κατάκτηση του τροπαίου και ο Βιάλι είχε συγκινήσει τότε τους ποδοσφαιρόφιλους, δεδομένης της κατάστασης της υγείας του, που δεν τον απέτρεπε ωστόσο από το να είναι στρατιώτης» της Σκουάντρα Ατζούρα…

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

Ποτέ ξανά πέντε διαδοχικές ήττες στην EuroLeague

Previous article

Γιάκομπσεν: “Θα ξυρίσω και τα… γένια μου την επόμενη – Ο κόσμος με κρατάει στην Ελλάδα”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.