0

Ο Μαντσίνι θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Το τριφύλλι ανακοίνωσε επίσημα την απόκτηση του Αργεντινού από τον Άρη, με τον 26χρονο να υπογράφει μέχρι το 2026.

Έστω και καθυστερημένα, η ομάδα του Γιοβάνοβιτς αποκτά τον παίκτη που θα προσπαθήσει να καλύψει το τεράστιο κενό που άφησε ο τραυματισμός του Αϊτόρ που τον έθεσε εκτός για όλη τη σεζόν.

Καθυστερημένα γιατί ο Ισπανός τραυματίστηκε στις 23 Οκτωβρίου, στο ντέρμπι με τον Άρη, και πέρασαν τρεις μήνες για να αποκτηθεί παίκτης που να μπορεί να αναπληρώσει αυτά που έχασε ο Παναθηναϊκός.

Το θέμα όμως δεν είναι το παρελθόν, αλλά το μέλλον. Ο Μαντσίνι είναι πλέον παίκτης του Παναθηναϊκού και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της Opta / Stats Perform για να δούμε πως στέκονται οι επιδόσεις του δίπλα σε εκείνες του Αϊτόρ και πως τα έχει πάει ο Αργεντινός στη φετινή Super League.

Το Head To Head με τον Αϊτόρ

Ας δούμε λοιπόν δίπλα-δίπλα τις επιδόσεις του Αϊτόρ και αυτές του Μαντσίνι. Ο Ισπανός πρόλαβε να αγωνιστεί μόλις 650 στο φετινό πρωτάθλημα, οπότε για να μεγαλώσουμε το δείγμα θα δούμε τα πεπραγμένα τους τις τελευταίες δύο σεζόν, από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και σήμερα.

Άλλωστε, τότε ήταν που ανέλαβε ο Γιοβάνοβιτς τον Παναθηναϊκό, αλλάζοντας την εικόνα και του Αϊτόρ και της ομάδας. Αυτές είναι οι επιδόσεις Αϊτόρ και Μαντσίνι τις τελευταίες δύο σεζόν.

Ο Αϊτόρ έχει σκοράρει περισσότερο και έχει δώσει περισσότερες ασίστ, παρότι έχει αγωνιστεί σχεδόν 800 λεπτά λιγότερα από τον Μαντσίνι.

Ακόμα και χωρίς τα γκολ με πέναλτι, ο Ισπανός έχει βρει δίχτυα περισσότερες φορές από τον Αργεντινό. Θα πρέπει να υπολογίσουμε βέβαια ότι ο περσινός Άρης τελείωσε την κανονική περίοδο με μόλις 18 γκολ στο open play: μόνο η Λαμία και ο Απόλλωνας που έπεσε έβαλαν λιγότερα.

Οι δύο παίκτες είναι κοντά στα σουτ ανά παιχνίδι (2.5-2.4), αλλά ο Αϊτόρ είναι πιο απειλητικός, με 0.21 xGoals ανά 90′, μπροστά από το 0.16 του Μαντσίνι. Ο Ισπανός έβρισκε στον Παναθηναϊκό πιο καλές ευκαιρίες απ’αυτές που έβρισκε ο Μαντσίνι στον Άρη.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες ο Μαντσίνι είναι πιο μπροστά. Ο Αργεντινός δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες στην κανονική ροή του αγώνα (1.1-1.5), έχει περισσότερες ενέργειες με την μπάλα (52.8-56.1), περισσότερες ενέργειες στην περιοχή (3.7-4.1) και περισσότερα κουβαλήματα μπάλας (8.3-10.9).

Ο κορυφαίος του open play εκτός ΑΕΚ

Πάμε να εστιάσουμε στον φετινό Μαντσίνι. Αυτοί είναι οι 11 παίκτες με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απειλή στο open play στο φετινό πρωτάθλημα.

Οι κόκκινες μπάρες είναι οι τελικές που κάνουν ανά 90′, οι μπλε μπάρες οι ευκαιρίες που δημιουργούν και οι γκρι δείχνουν τις φορές που συμμετέχουν στο χτίσιμο επιθέσεων, χωρίς όμως να έχουν την τελική πάσα ή το σουτ.

Ο Μαντσίνι είναι ο κορυφαίος του πρωταθλήματος εκτός ΑΕΚ. Αραούχο, Λιβάι και Γκατσίνοβιτς έχουν τις τρεις πρώτες θέσεις και ακολουθεί ο Μαντσίνι.

Ο Αργεντινός είχε φέτος για τον Άρη στο open play 1.8 τελικές ανά ματς, έδινε 1.7 πάσες για να εκτελέσουν οι συμπαίκτες του, αλλά είχε και συμμετοχή σε 2.2 τελικές, χωρίς ο ίδιος να εκτελεί ή να δίνει την τελευταία πάσα.

Αυτή τη στιγμή κανένας παίκτης του Παναθηναϊκού δεν βρίσκεται στους πρώτους 11 παίκτες του πρωταθλήματος στην open play συμμετοχή.

Πριν τραυματιστεί, ο Αϊτόρ είχε 2.1 τελικές, 1.4 πάσες για τελική και 1.4 συμμετοχή στο builld-up ανά 90′.

Η απειλή μέσω της παρουσίας στο open play

Η Opta μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και κάτι ακόμα. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις open play τελικές στις οποίες έχουν συμμετοχή οι παίκτες και να τις αξιολογήσουμε με τα xGoals.

Να δούμε δηλαδή τους παίκτες των οποίων η συνολική παρουσία στο open play δημιουργεί την μεγαλύτερη απειλή για τις ομάδες τους. Αυτοί είναι οι κορυφαίοι 11 παίκτες στην απειλή που προσφέρουν με τελικές, πάσες για τελική, αλλά και με το χτίσιμο των επιθέσεων.

Στις πρώτες θέσεις οι φορ. Λιβάι, Μπακαμπού, Αραούχο και Γκρέι. Ακολουθούν οι μεσοεπιθετικοί, με πρώτο τον εκπληκτικό Κωνσταντέλια, και τον Μαντσίνι να δίνει 0.54 xGChain ανά 90′ και να βρίσκεται στην 8η θέση.

Ο φετινός μέσος όρος του Αϊτόρ πριν τον τραυματισμό ήταν 0.57, λίγο πάνω από τον Μαντσίνι.

Είναι λογικό ο Γιοβάνοβιτς και οι φίλοι του Παναθηναϊκού να περιμένουν από τον Αργεντινό να δώσει όσα δεν μπόρεσε να προσφέρει ο Βέρμπιτς από τότε που το τριφύλλι έχασε τον Αϊτόρ.

Κανείς παίκτης δεν είναι ίδιος με κάποιον άλλον, αλλά οι επιδόσεις του Μαντσίνι (σε διαφορετικό ποδοσφαιρικό σύνολο) είναι κοντινές, παραπλήσιες με αυτές του Αϊτόρ.

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Instagram

“Κούρσα” Τόμας-Γκάλογουεϊ για ΠΑΟ – Η… καψούρα Μπαρτζώκα στο ΟΑΚΑ – Σκάει ηχηρή αποχώρηση!

Previous article

Ο Άντριους κρατάει τον Γκριγκόνις εκτός ροτέισιον στην Basket League!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.