0

Τα νούμερα ευστοχίας που «ζαλίζουν» και οι τραγικές απώλειες που ατσάλωσαν τον Ματ Τόμας και τον μετέτρεψαν σε… ψυχρό εκτελεστή.

 

Ο Παναθηναϊκός έκανε μια εξαιρετική ενισχυτική κίνηση, σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί βελτιωμένος και σαφώς πιο ανταγωνιστικός, στην τελική ευθεία της σεζόν σε Euroleague και Ελλάδα. Το διάστημα δηλαδή που θα κριθούν οι εγχώριοι τίτλοι.

Με την απόκτηση του Ματ Τόμας, ο Ντέγιαν Ράντονιτς βάζει στο οπλοστάσιό του έναν ξεχωριστό και πολύ αποτελεσματικό σουτέρ. Έναν κλασικό παίκτη που μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε ομάδα στη βραδιά του, αλλά και μόνο με την παρουσία του να «ανοίξει χώρο» για παίκτες που τους χρειάζονται για να εκτελέσουν. Όπως είναι ο Ντουέιν Μπέικον…

Ο 28χρονος (γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1994) άσος, με θητεία στο NBA, αλλά (ίσως και πιο σημαντικό) με επιτυχημένη θητεία και στην Ευρώπη, ήταν περιζήτητος την τελευταία διετία. Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Αρμάνι, ήταν μερικές από τις ομάδες που τον είχαν βάλει στο στόχαστρό τους, αλλά το timing δεν ήταν ιδανικό για να επιστρέψει στα μέρη μας από το NBA. Ο Παναθηναϊκός το πέτυχε και ελπίζει πως θα δικαιωθεί.

Τα στατιστικά που «τρομάζουν»

Ο Ματ Τόμας είναι ένας κλασικός σουτέρ. Δεν είναι τυχαίο και το προσωνύμιο «The Iceman» (ψυχρός εκτελεστής σε ελεύθερη μετάφραση) που του κόλλησαν στο κολλέγιο, όπου ήταν συγκάτοικος με τον Ναζρ Μήτρου-Λονγκ. Εξαιρετικός στα spot shots, πολύ καλός σε off screen καταστάσεις, αλλά αρκετά αποτελεσματικός και σε προσπάθειες μετά από ντρίμπλα, όπως αναφέρουν τα περισσότερα scouting reports για τον Αμερικανό από την Οναλάσκα του Ουινσκόνσιν.

Κάποια από τα νούμερα του, ωστόσο, είναι πραγματικά τρομακτικά. Στη Βαλένθια, υπήρχε ξεχωριστό στατιστικό για τα τρίποντα που σούταρε ελεύθερος (χωρίς να τον μαρκάρει κάποιος). Είχε ποσοστό ευστοχίας 90%.

Εκεί που όμως έκανε τα καλύτερα νούμερα της καριέρας του, ήταν στην πρώτη του ευκαιρία στο NBA. Στους Τορόντο Ράπτορς. Στα σουτ τριών πόντων από τις γωνίες είχε 58,6% στον ενάμισι χρόνο που έπαιξε εκεί, ενώ μόνο στην τελευταία του σεζόν έφτασε το εξωπραγματικό 75%.

Επίσης, σε αυτό το διάστημα σούταρε με πάνω από 55% σε σουτ υπό πίεση (όταν κάποιος αντίπαλος μάρκαρε την προσπάθεια με σφικτή άμυνα). Βάζοντας μέσα και τη θητεία του στους Γιούτα Τζαζ (που δεν ήταν πολύ καλή), το ποσοστό αυτό έπεφτε στο επίσης πολύ καλό 45%.

Ξεχωρίζει επίσης και το 57,1% που μετρούσε στο ίδιο διάστημα σε προσπάθειες με άμυνα πάνω του σε σουτ μέσης απόστασης.

Η απώλεια των δύο μπαμπάδων του

Για να φτάσει όμως να κάνει καριέρα στο μπάσκετ, ο Ματ Τόμας χρειάστηκε να «επιβιώσει» από κάποιες τραγικές απώλειες στη ζωή του. Η πρώτη ήρθε όταν ήταν 11 ετών. Η μητέρα του, Μάρθα, στην οποία χρωστάει πολλά από όσα έχει πετύχει, όπως ο ίδιος λέει, τον πήρε από το σχολείο ξαφνικά και τον πήγε σπίτι. Εκεί, μαζί με τον κατά ένα χρόνο μεγαλύτερο αδερφό του και την 6χρονη αδερφή του, έμαθε πως ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει (αντιμετωπίζοντας προβλήματα αλκοολισμού και χρήσης ναρκωτικών ουσιών).

Ένα χρόνο αργότερα, σε τουρνουά του σχολείου του, είχε ευστοχήσει σε 99 από τις 100 βολές, με τα λυκειόπαιδα να εντυπωσιάζονται και να τον προκαλούν να βάλει 15 τρίποντα από διαφορετικές θέσεις μέσα σε 1,5 λεπτό. Το έκανε σε 53 δευτερόλεπτα…

Ο θάνατος του πατέρα του, τον έφερε κοντά με τον μπαμπά του κολλητού του Ντάστιν. Ο Τοντ έπαιξε το ρόλο της πατρικής φιγούρας που χρειαζόταν, αλλά η μοίρα τον χτύπησε και πάλι. Λίγα χρόνια αργότερα, το καλοκαίρι πριν από την τελευταία του χρονιά στο κολέγιο, η ομάδα του είχε μόλις προκριθεί στον τελικό ενός τουρνουά, όταν εκείνος βγήκε από το αυτοκίνητο της μαμάς του για να πάρει κάτι να πιεί. Χτύπησε το τηλέφωνο της. Τα νέα δεν ήταν ευχάριστα. Ο Τοντ είχε πνιγεί σε βόλτα με τη βάρκα του.

Τον ρώτησε αν ήθελε να γυρίσουν σπίτι (έξι ώρες διαδρομή με το αυτοκίνητο) για να είναι με τον φίλο του ή να μείνουν για το ματς. «Στο μυαλό μου δεν υπήρχε επιλογή». Πήγε στο φίλο του. Ήξερε από πρώτο χέρι ποια είναι η προτεραιότητα.

 

Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο GoogleNews στο Facebook στο Twitter στο Insta

 

Κριτική παικτών Παναθηναϊκού: «Πλήρωσε» την αποβολή του Κουρμπέλη αλλά και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Τζήλου!

Previous article

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ορίστηκαν οι ημερομηνίες των ημιτελικών του ευρωπαϊκού CEV Challenge Cup

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.