0

Η πρεμιέρα του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ και γιατί το αποψινό ντέρμπι με την ΑΕΚ είναι «do or die» ματς.

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Παναθηναϊκός ξεκινούσε τα πλέι οφ με την ΑΕΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου, 1-1 το τελικό αποτέλεσμα. Ακολούθησε το 0-0 με τον Άρη, η νίκη επί του ΠΑΟΚ, η ισοπαλία στους «Ζωσιμάδες», οι δύο νίκες με Ολυμπιακό και Άρη, η ισοπαλία με ΑΕΚ, το διπλό στο γήπεδο Καραϊσκάκη, η εύκολη νίκη με 4-0 επί του ΠΑΣ και η (αδιάφορη) ήττα από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα. Μία πορεία πρωταθλητισμού με μόλις μία ήττα σε 10 αγωνιστικές, στο δρόμο προς την έξοδο στην Ευρώπη.

Με στόχο… το τέλειο

Φέτος ξεκίνημα πάλι με την ΑΕΚ, αλλά στη Ν. Φιλαδέλφεια. Στη συνέχεια Βόλος, Άρης, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ, στον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Ένα repeet πρωταθληματικής πορείας με στόχο αυτή τη φορά το τέλειο, την κατάκτηση του τίτλου.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπαίνει απόψε στη μάχη ο Παναθηναϊκός. Όχι σε ένα (μίνι) πρωτάθλημα που έχει κριθεί, όπως το περσινό, αλλά σε ένα πρωτάθλημα που θα το κρίνει ο ίδιος ο Παναθηναϊκός. Πρώτος είναι, εκεί θέλει να τερματίσει στο φινάλε αυτού του μικρού μαραθωνίου των 10 αγωνιστικών. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει να χτίσει ο ίδιος τις συνθήκες του, όπερ σημαίνει νίκη στην OPAP Arena.

Ο Παναθηναϊκός οφείλει να μπει στο αποψινό ντέρμπι έχοντας στο μυαλό του το διπλό και όχι το «να μη χάσουμε». Διαφορετική κατάσταση με το αντίστοιχο ντέρμπι της κανονικής περιόδου. Τότε ήταν «οκ, δεν πάθαμε και τίποτα», τώρα τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί και ο βαθμός δυσκολίας και απαιτήσεων έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

O Παναθηναϊκός μπαίνει απόψε σε ένα (μίνι) πρωτάθλημα που δεν έχει κριθεί, όπως το περσινό, αλλά σε ένα πρωτάθλημα που θα το κρίνει ο ίδιος

Πιθανόν την ισοπαλία θα την «αγόραζαν» πολλοί. Θεωρητικά δεν είναι κακό αποτέλεσμα, σε διατηρεί στην πρώτη θέση, βγήκες όρθιος από μία δύσκολη έδρα, του βασικού σου ανταγωνιστή στην προκειμένη περίπτωση, αλλά ξεχνάμε κάτι βασικό. Το εφετινό πρωτάθλημα δεν είναι υπόθεση δύο, αλλά τεσσάρων. Πείτε, λοιπόν, ότι ο Παναθηναϊκός φεύγει με βαθμό από τη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Βόλο και ο ΠΑΟΚ παίρνει το ντέρμπι με τον Άρη. Θα είναι ήσυχος, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός επειδή δεν έχασε στην έδρα της ΑΕΚ; Προφανώς και όχι.

Τα πλέι οφ έχουν «do or die» παιχνίδια

Τα πλέι οφ έχουν διαφορετικό… εγχειρίδιο από την κανονική περίοδο. Δεν είναι πρωτάθλημα τακτικής και «κυκλωμένων» αγώνων. Αν θέλετε να είμαστε ρεαλιστές, είναι «do or die» παιχνίδια. Οι αποστάσεις αυτή τη στιγμή στην πρώτη τετράδα δεν είναι τέτοιες για να… κοιμάσαι ήσυχος. Ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να μπει στη λογική των δύο αποτελεσμάτων σε κανένα από τα παιχνίδια της 10άδας. Στόχος του πρέπει να είναι η νίκη, γι’ αυτή να παίζει, αυτή να διεκδικεί γιατί απλούστατα αυτή είναι που δίνει το πρωτάθλημα.

Προσέξτε: οι «πράσινοι» δεν μπαίνουν στα πλέι οφ για να διαχειριστούν μία διαφορά, αλλά για να τη μεγαλώσουν ώστε να μπορέσουν να είναι πιο ασφαλείς στο δρόμο προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος. To +2 από την ΑΕΚ, το +5 από τον Ολυμπιακό και το +7 από τον ΠΑΟΚ με 10 αγώνες μπροστά δεν είναι διαφορές που σου διασφαλίζουν κάτι παρά μόνο γιγαντώνουν τις απαιτήσεις.

Με νίκη απόψε «σκοτώνει» εις διπλούν την ΑΕΚ

Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος του Παναθηναϊκού, αλλά αυτόν οφείλει να διαβεί. Με το μαχαίρι στα δόντια, με κυνισμό και με στόχο να εξοντώνει σιγά-σιγά τον κάθε αντίπαλο. Με διπλό στην OPAP Arena απόψε «σκοτώνει» την ΑΕΚ εις διπλούν, βαθμολογικά και ψυχολογικά. Και την βάζει να διαχειριστεί δύο κρίσεις, μετά από αυτή του 1-3 από τον Ολυμπιακό.

Όλοι ξέρουμε ότι όταν μπαίνεις σε ένα παιχνίδι για να μη χάσεις, συνήθως φεύγεις με το κεφάλι κάτω. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει την πολυτέλεια να μετράει «πληγές» από την αρχή ούτε πρόκειται για… πολυτέλεια μία εκτός έδρας νίκη στο αποψινό παιχνίδι. Αντίθετα, είναι η συνθήκη που διαμορφώνει πρωταθληματικό χαρακτήρα. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε…

Oι σκέψεις του Γιοβάνοβιτς για τη βασική ενδεκάδα

Previous article

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 74-76: Το πήγε στο σουτ, αλλά ας είναι καλά τα “παιδιά” της διαιτησίας

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.