0

Οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού, στο πρώτο καλοκαίρι που μετά από καιρό, το «τριφύλλι» μπαίνει σε μια σεζόν με στόχους που ανταποκρίνονται πλήρως στο μέγεθός του.

Δεδομένο πρώτο: Ο Παναθηναϊκός μετά από πολλά χρόνια, για την ακρίβεια για πρώτη φορά μετά το καλοκαίρι του 2011, μπαίνει σε μια σεζόν με απαιτήσεις και στόχους, οι οποίοι ανταποκρίνονται πλήρως στο μέγεθος και το dna του συλλόγου. Παράλληλα ανταποκρίνονται πλήρως στη ποδοσφαιρική πρόοδο της τελευταίας διετίας, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να έχει επαναφέρει την κανονικότητα στο «τριφύλλι» και τούτο να αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμά του.

Κατάκτηση του πρωταθλήματος και είσοδος σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, λοιπόν, με το υπερβατικό όνειρο του Champions League να αποτελεί κατά γενική ομολογία την μεγαλύτερη πρόκληση της χρονιάς. Αυτοί είναι οι στόχοι, όπως τους έθεσε ο προπονητής και όπως εκείνοι του τέθηκαν από τον ίδιο τον ψυχισμό του συλλόγου. «Ούτε βήμα πίσω», όπως είπε και στην συνέντευξη Τύπου μετά το τελευταίο ματς της σεζόν.

Δεδομένο δεύτερο: Το καλοκαίρι του 2021 το έργο των ανθρώπων που «έτρεξαν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό ήταν μία εύκολη πίστα. Χωρίς προκριματικά το καλοκαίρι, με ένα ρόστερ χαμηλού επιπέδου και αρκετούς παίκτες προς την έξοδο μετά την αξιολόγηση του επιτελείου, η ουσιαστική ενίσχυση της ομάδας ήρθε σαν φυσική εξέλιξη. Ο Ρούμπεν, ο Παλάσιος, ο Κώτσιρας, ο Γκατσίνοβιτς, ο Μπρινιόλι, ακόμη και ο Σάρλια έδωσαν πράγματα που δεν είχε το σύνολο και η ομάδα επέστρεψε στα τρόπαια μετά το 2014, κατακτώντας το Κύπελλου. Η πίστα έγινε πιο δύσκολη το καλοκαίρι του 2022. Κορμός υπήρχε, ο Παναθηναϊκός έψαχνε το κάτι παραπάνω, να βρει καλύτερους παίκτες από αυτούς που είχε.

Ακόμη και αν δεν πήρε όσα θα ήθελε από τις καλοκαιρινές του μεταγραφές πάνω στο χορτάρι, η ατομική ποιότητα αυξήθηκε, ο εσωτερικός ανταγωνισμός, επίσης και αυτή την στιγμή έρχεται το πιο απαιτητικό καλοκαίρι τις τριετίας. Με τα ματς για τα προκριματικά του Champions League να περιμένουν στα τέλη Ιουλίου, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα πρέπει με ακρίβεια «χειρουργού» να βρει τα κατάλληλα κομμάτια του παζλ, που θα ανεβάσουν το επίπεδο σε μία ομάδα που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 78 βαθμούς και ήταν πρώτη μέχρι και την 35η αγωνιστική. Η συνθήκη για τον σύλλογο είναι απόλυτα ευνοϊκή και μόνο έτσι «χτίζονται» οι καλές ομάδες. Κομμάτι με το κομμάτι. Η συνέχεια είναι το Α και το Ω. Η αποστολή, όμως, είναι σαφώς πιο δύσκολη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2021.

Δεδομένο τρίτο: Σε αυτή την δύσκολη αποστολή, όπως συμβαίνει τα τελευταία καλοκαίρια, ο Γιοβάνοβιτς θα έχει δύο «συμμάχους». Ο πρώτος είναι το ξεκάθαρο game plan που έχει στο κεφάλι του, οι ξεκάθαρες ιδέες για το τι θέλει να παίξει και πως, τα χαρακτηριστικά που ψάχνει από τα «εργαλεία» που αναζητεί. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αυτός και δεν πρέπει να τον ξεχνάμε. Ο δεύτερος «σύμμαχός» του είναι η διάθεση της διοίκησης να ανεβάσει και φέτος το μπάτζετ. Προφανώς οποιαδήποτε συζήτηση για ακριβή νούμερα και αριθμούς είναι άτοπη. Αυτό θα το μάθουμε στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

Το σημαντικότερο για τον οργανισμό είναι το γεγονός πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιάννης Αλαφούζος, θέλει να κάνει πράξη κάθε ποδοσφαιρική επιθυμία του προπονητή. Για αυτό και ένα από τα ονόματα που «κυκλοφορούν» και παίζουν σοβαρά είναι αυτό του Λινγκρ, για τον οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί ένα πολύ σημαντικό πόσο(3-4 εκατομμύρια ευρώ), ώστε να προχωρήσει η μεταγραφή του από την Σλάβια Πράγας. Σε επίπεδο συμβολαίων και χρημάτων σε ομάδες, ο Παναθηναϊκός θα κινηθεί στον δρόμο που ακολούθησε τόσο το καλοκαίρι του 2022 όσο και τον Ιανουάριο του 2023.

Δεδομένο τέταρτο: Μεταγραφικός στόχος του συλλόγου όπως υπαγορεύθηκε από τον πρόεδρο της ΠΑΕ, είναι να έχουν αποκτηθεί 3-4 κομβικοί παίκτες μέχρι την έναρξη της προετοιμασίας. Αυτό είναι και το σωστό, το ορθολογικό, να έχουν ενσωματωθεί στο σύνολο τα περισσότερα από τα νέα πρόσωπα και να δουλέψουν μαζί για ένα μήνα, ώστε να προλάβουν να κατανοήσουν, να διδαχθούν τα «θέλω» του προπονητή, να μάθουν τους συμπαίκτες τους, να νιώσουν οικεία με το νέο περιβάλλον.

Δημιουργικός μέσος, στόπερ και δεξί μπακ αποτελούν προτεραιότητες και ίσως σε αυτό να προστεθεί και η προτεραιότητα του αριστερού μπακ αν ο Γκάνεα παραμένει στα pits. Δεδομένα ο Παναθηναϊκός έχει ανάγκη και από ένα βαρβάτο «8άρι» και το ιδανικό θα ήταν αποκτηθεί και ένας τέτοιος ποδοσφαιριστής πρώτης γραμμής. Είτε πριν τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League, είτε μετά.

Δεδομένο πέμπτο: Για να έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει ο Παναθηναϊκός αυτό το καλοκαίρι μεταγραφικά και λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλα τα παραπάνω δεδομένα, θα πρέπει να βελτιώσει τους «μηχανισμούς» του. Τις δομές του, την οργάνωσή του, το τμήμα scouting, το στελεχιακό ποδοσφαιρικό του ρόστερ. Προλαβαίνει να το κάνει σε ένα μήνα, ώστε να προσδοκά σε άμεσα αποτελέσματα; Όχι. Ποτέ, όμως, δεν είναι αργά, ώστε να γίνει μια αρχή. Να γίνουν τα πρώτα σοβαρά βήματα και έπειτα να ακολουθήσουν κι άλλα.

Ο σωστός ποδοσφαιρικός δρόμος είναι εκεί και περιμένει το «τριφύλλι», να λύσει το χειρόφρενο, να πατήσει το γκάζι και να προχωρήσει, κάνοντας την ζωή του πιο εύκολη. Καμία ομάδα στον προηγμένο ποδοσφαιρικό πλανήτη, δεν περιμένει τα πάντα από προτάσεις ατζέντηδων.

Πηγή: gazzetta.gr

Ο Παναθηναϊκός κοιτάει τον μπακ Πρεσιάδο (Vids)

Previous article

Είναι υποχρέωση του Παναθηναϊκού να έχει καλύτερη ομάδα νέα σεζόν να κάνει καλές και ποιοτικές μεταγραφές

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.