0

Ο Βαλτέρι Μπότας εκκίνησε πρώτος και τελικά κατέκτησε τη νίκη στο τουρκικό γκραν πρι της Formula 1 στην πίστα της Κωνσταντινούπολης, που είναι και ο 16ος συνολικά αγώνα της εφετινής χρονιάς.

Ο Φινλανδός οδηγός της Mercedes πέτυχε τη δέκατη νίκη της καριέρας του σ’ έναν αγώνα, που η βροχή στο τέλος έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μαξ Φερστάπεν (Red Bull) και στην τρίτη θέση τον Σέρχιο Πέρεθ, επίσης της Red Bull.

Ο Ολλανδός πιλότος πάντως ανέβηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας των οδηγών, αφήνοντας πίσω του έξι βαθμούς τον Λιούις Χάμιλτον. Ο Βρετανός πιλότος της Mercedes, επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, έκανε μεγάλη προσπάθεια, καθώς ξεκίνησε από την 11η θέση της εκκίνησης, μολονότι ήταν ο ταχύτερος στις χθεσινές κατατακτήριες, λόγω της ποινής δέκα θέσεων για παραβίαση των κανονισμών για τον κινητήρα του μονοθεσίου του, και τελικά τερμάτισε στην 5η θέση.

Εκκίνηση

Με την πίστα βρεγμένη από την πρωινή βροχή, όλα τα μονοθέσια ξεκίνησαν τον αγώνα με τα ενδιάμεσα ελαστικά της Pirelli. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα οι τρεις πρώτοι κράτησαν τις θέσεις τους και έστριψαν με την σειρά που ξεκίνησαν: πρώτα ο Μπότας, πίσω του ο Φερστάπεν και πιο πίσω ο Λεκλέρ. Ο Πέρεζ ανέβηκε στην 4η θέση ενώ ο Γκασλί κατάστρεψε τον αγώνα του Αλόνσο, όταν τον χτύπησε από πίσω και τον ανάγκασε σε ένα τετακέ, που τον έστειλε στη 17η θέση. Λίγο αργότερα βέβαια ο Αλόνσο έκανε το ίδιο στον Μικ Σουμάχερ.

Ο Λούις Χάμιλτον από την αρχή προσπάθησε να κερδίσει θέσεις, Πέρασε σχετικά εύκολα τον Οκόν και τον Φέτελ αλλά όταν έφτασε πίσω από τον Τσουνόντα δυσκολεύτηκε πολύ περισσότερο. Σημαντική πρόοδο έκαναν οι Σάινθ και Ρικάρντο, που ξεκίνησαν από τις δύο τελευταίες θέσεις, με τον Ισπανό της Ferrari να φτάνει στους πρώτους γύρους στη 14η θέση και τον Αυστραλό της McLaren στη 16η.

Η επέλαση των Χάμιλτον και Σάινθ

Ο Χάμιλτον χρειάστηκε 7 γύρους για να περάσει τελικά τον Τσουνόντα και μόνο άλλον ένα για να απαλλαγεί και από τον Λανς Στρολ και να ανέβει στην 7η θέση. Πιο πίσω ο Σάινθ συνέχιζε τη δική του άνοδο και είχε φτάσει στην 11η θέση, όταν ανακοινώθηκαν ποινές 5 δευτερολέπτων στους Γκασλί και Αλόνσο. Λίγο αργότερα ο Χάμιλτον πέρασε και τον Λάντο Νόρις και «ξεχύθηκε» στο κυνήγι των Γκασλί και Πέρεζ.

Όσο γίνονταν αυτά στις πιο πίσω θέσεις, ο Βάλτερι Μπότας αργά αλλά σταθερά απομακρυνόταν από τον Μάξ Φερστάπεν. Ο Φινλανδός της Mercedes ανέβασε τη διαφορά σε πάνω από 3 δευτερόλεπτα, ενώ φυσικά ο ταχύτερος οδηγός από όλους σε εκείνο το σημείο ήταν ο Λούις Χάμιλτον. Ο Γκασλί δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Χάμιλτον, που τον πέρασε εύκολα όταν έφτασε πίσω του. Ο Σάινθ στο μεταξύ είχε μπει στη 10άδα, περνώντας τον Σεμπάστιαν Φέτελ.

Αγώνας υπομονής

Με την πίστα να στεγνώνει αργά, όλοι περίμεναν το κατάλληλο σημείο για να μπουν και να αλλάξουν τα ενδιάμεσα ελαστικά σε σλικ. Τα ενδιάμεσα όμως άρχιζαν να φθείρονται και το μεγάλο δίλημμα ήταν αν θα έμπαιναν για ένα φρέσκο σετ ενδιάμεσων ή θα περίμεναν για τα σλικ. Οι αποφάσεις αναβλήθηκαν για αργότερα, αφού η βροχή δυνάμωσε λίγο πριν από το μέσο του αγώνα και έδωσε άλλον ένα πονοκέφαλο στους μηχανικούς που αποφασίζουν τη στρατηγική.

Ο Χάμιλτον πλησίαζε όλο και περισσότερο τον Πέρεζ ενώ ο Φερστάπεν με μερικούς γρήγορους γύρους μείωσε λίγο τη διαφορά από τον Μπότας. Ο Σαρλ Λεκλέρ κινούνταν με τον ίδιο ρυθμό και παρέμενε σταθερά 2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Φερστάπεν. Δεν υπήρχαν όμως αλλαγές θέσεων στην πρώτη 10άδα.

Οι γύροι περνούσαν και ο Μπότας άρχισε ξανά να ανεβάζει τη διαφορά από τον Φερστάπεν, που στον 33ο γύρο πλησίαζε πλέον στα 5 δευτερόλεπτα. Ο Λεκλέρ ωστόσο παρέμενε στα 2 και κάτι δευτερόλεπτα πίσω από τον Ολλανδό. Το ενδιαφέρον όμως στράφηκε λίγο πιο πίσω, γιατί ο Χάμιλτον είχε πλέον φτάσει τον Πέρεζ. Οι δυο τους έδωσαν τεράστια μάχη τροχό με τροχό για περίπου μισό γύρο αλλά ο Μεξικανός κατάφερε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα να κρατηθεί μπροστά από τον Βρετανό.

Ο Φερστάπεν αντέδρασε πρώτος

Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε πρώτος την κίνηση του στον 37ο γύρο και μπήκε στα pit για να αλλάξει τα πολύ φθαρμένα ενδιάμεσα ελαστικά με ένα φρέσκο σετ. Στον επόμενο γύρο ακολούθησε ο Μπότας και στο επόμενο διάστημα τα pit έγιναν το πιο πολυσύχναστο σημείο της πίστας, καθώς πολλοί ακόμα οδηγοί μπήκαν για αλλαγή. Στην Aston Martin με τον Φέτελ πήραν το ρίσκο και έβαλαν σλικ ελαστικά στον Γερμανό, επιλογή όμως που αποδείχτηκε εντελώς λανθασμένη, καθώς οι συνθήκες ήταν τελείως ακατάλληλες για σλικ.

Οι Λεκλέρ και Χάμιλτον επέλεξαν όμως κάτι επίσης διαφορετικό. Δεν μπήκαν για αλλαγή ελαστικών μαζί με τους υπόλοιπους και προσπάθησαν να ολοκληρώσουν τον αγώνα με το σετ με το οποίο ξεκίνησαν. Ο Λεκλέρ βρισκόταν πλέον στην πρωτοπορία του αγώνα ενώ ο Χάμιλτον βρισκόταν στην 4η θέση, πίσω από Μπότας και Φερστάπεν.

Στο σημείο εκείνο είχαμε μια διαφωνία ανάμεσα στον Χάμιλτον και τη Mercedes. Ο μηχανικός του τον κάλεσε στα pit για αλλαγή αλλά ο Χάμιλτον διαφώνησε με αυτήν την επιλογή και παρέμεινε στην πίστα.

Ένα ρίσκο που δεν έπιασε

Τα ελαστικά του Λεκλέρ είχαν όμως «τελειώσει» και ο Μπότας τον έφτασε και τον πέρασε σχετικά εύκολα, καθώς η πίστα συνέχιζε να στεγνώνει. Ο Λεκλέρ στον επόμενο γύρο μπήκε όπως ήταν αναμενόμενο στα pit και έβαλε ένα φρέσκο σετ ενδιάμεσων ελαστικών. Ο Μονεγάσκος της Ferrari επέστρεψε στην πίστα στην 4η θέση, πίσω από τους Μπότας, Φερστάπεν και Χάμιλτον.

Μπαίνοντας στους τελευταίους 10 γύρους, ο Μπότας είχε ένα υγιές προβάδισμα 7 δευτερολέπτων από τον Φερστάπεν, ο οποίος κινούνταν ταχύτερα από τον Χάμιλτον και δεν ένιωθε απειλή. Το μόνο ερώτημα ήταν αν τα πολύ φθαρμένα ελαστικά του Χάμιλτον θα άντεχαν μέχρι το τέλος.

Το ερώτημα απαντήθηκε πολύ λίγο αργότερα, όταν ο Χάμιλτον μπήκε στα pit για αλλαγή ελαστικών. Αυτό τον έριξε στην 5η θέση, αλλά κοντά στη μάχη που έδιναν λίγο πιο μπροστά οι Λεκλέρ και Πέρεζ για την 3η θέση, από την οποία κερδισμένος βγήκε ο Πέρεζ. Ο Μεξικανός πλέον βρισκόταν σε θέση βάθρου αλλά ακόμα πιο σημαντικό ήταν ότι βρισκόταν μπροστά από τον Χάμιλτον. Ο Χάμιλτον στο μεταξύ όχι απλώς δεν πλησίαζε τον Λεκλέρ αλλά έβλεπε τους καθρέφτες του να γεμίζουν από την AlphaTauri του Πιέρ Γκασλί ενώ λίγο πιο πίσω ερχόταν και η McLaren του Λάντο Νόρις.

Ένας «αόρατος» νικητής

Την ώρα που όλα αυτά συνέβαιναν στις πιο πίσω θέσεις, ο Βάλτερι Μπότας είχε φτιάξει διαφορά πάνω από 10 δευτερόλεπτα και πανηγύρισε τη νίκη σε ένα δύσκολο αγώνα. Ο Μαξ Φερστάπεν πήρε τη 2η θέση, που μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική στη συνέχεια του πρωταθλήματος, ενώ ο ομόσταβλός του στη Red Bull Racing, ο Σέρχιο Πέρεζ πήρε την 3η θέση του Βάθρου. Πολύ καλό αγώνα έκανε ο Σαρλ Λεκλέρ με τη Ferrari, που πήρε την 4η θέση, ενώ ο Λούις Χάμιλτον τερμάτισε τελικά 5ος. Ακολούθησαν οι Πιέρ Γκασλί, Λάντο Νόρις, Κάρλος Σάινθ, ο οποίος ψηφίστηκε οδηγός της ημέρας, Λανς Στρολ και Εστεμπάν Οκόν.

Μετά το GP Τουρκίας ο Φερστάπεν επέστρεψε στην κορυφή της βαθμολογίας του Πρταθλήματος Οδηγών, με διαφορά 6 βαθμών από τον Λούις Χάμιλτον.

Επόμενος αγώνας είναι το GP ΗΠΑ στην πίστα του Όστιν, που θα διεξαχθεί το 3ήμερο 22-24 Οκτωβρίου.

Αποτελέσματα GP Τουρκίας

rac

Αλέξης Τζόρβας: Κρέμασε τα γάντια του τερματοφύλακα και έγινε αγρότης

Previous article

Μπαίνει την Τρίτη ο Βέλεθ για Ιωνικό

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.