0

Η ΕΟΚ που… πετάει χαρταετό αντί να λάβει μέτρα, η αλυσίδα που ξεκινά απ’ τους διαιτητές και ο Ολυμπιακός που μέσα σε ένα αγώνα έχασε κάθε επιχείρημα για τους λόγους που αποχώρησε.

Κορομηλάς και Φούφης, με τα σφυρίγματά τους κράτησαν τον Ολυμπιακό στο ματς. Ειδικά στο σημείο της αναμέτρησης στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό, που φαινόταν πως αρχικά επέστρεψε στο ματς και στη συνέχεια προσπαθούσε να ξεφύγει, τα σφυρίγματα είχαν γείρει το γήπεδο. Οι φάσεις που είδε όλη η Ελλάδα, δεν είναι αιτία για να υπάρξει έστω επίπληξη στους διαιτητές.

Αντίθετα, τους δόθηκαν και συγχαρητήρια απ’ τον παρατηρητή της ΚΕΔ του Νίκου Πιτσίλκα. Όλα αυτά, την ώρα που η ΕΟΚ τα βλέπει όμορφα κι ωραία και διαρκώς ρίχνει κάθε πιθανότητα λάθους, στο παρελθόν. Ήταν καλύτερη η κατάσταση στο παρελθόν; Οι ίδιοι ήταν αυτοί που διερύγνυαν τα ιμάτια τους πως όχι και έταζαν καλύτερες μέρες. Ισονομία. Αυστηρό 50-50. Και στο πρώτο ντέρμπι μετά από 2,5 χρόνια όχι μόνο είδαμε αυτή τη διαιτησία αλλά επιβραβεύτηκε και με συγχαρητήρια!

Αυτή η ακολουθία γεγονότων, με τον συγκεκριμένο τρόπο, δείχνει σε κάθε διαιτητή πως πρέπει να αντιλαμβάνεται το τι θεωρείται σωστό για τη νέα τάξη πραγμάτων.

«Σε έναν τόσο κρίσιμο ματς, με δύσκολες φάσεις, θεωρώ ότι πετύχατε στο έργο σας. Ο βαθμός δυσκολίας ήταν υψηλός και είμαι βέβαιος ότι η ΚΕΔ επέλεξε άριστα τους τρεις σας…», αυτό είπε ο παρατηρητής στους διαιτητές. Δεν είπε «σφυρίξατε σωστά», είπε όμως «πετύχατε το έργο σας».

Προφανώς η διαφορά στις βολές (28-13) με τη μια ομάδα να παίζει man to man και την άλλη άμυνα χώρου ή το να παίζει με 4 φάουλ ο Παπαγιάννης στα κρίσιμα τελευταία λεπτά, ή το να αποβάλλεται ο Νέντοβιτς σε μια αναμέτρηση που δεν ήταν απίθανο μέχρι και να οδηγηθεί στην παράταση, ή να μη σφυρίζονται τα φάουλ στα σουτ Νέντοβιτς-Σαντ Ρος, ή το «φάουλ» του Μέικον στον Σλούκα, ή το «φάουλ» του Κασελάκη στο τρίποντο του Βεζένκοφ, θεωρείται «επιτυχία έργου». Όλα αυτά συνέβησαν στα τελευταία 5 λεπτά! Δηλαδή 7-8 σφυρίγματα, σε ματς που κρίνεται σε μια λεπτομέρεια, όλα πήγαν στην πλευρά του Ολυμπιακού.

Πρώτα και πάνω απ’ όλους όμως, έπρεπε να αισθάνεται χάλια η ΚΑΕ Ολυμπιακός. Η ιδιοκτησία της. Αυτοί που διάλεξαν να ακολουθήσουν για τους δικούς τους λόγους το #mexritelous. Αυτούς που σήκωσαν λάβαρο επανάστασης, σε τέτοιο σημείο που μέχρι λίγες εβδομάδες πριν το τζάμπολ όσοι καλύπτουν τα θέματα των Ερυθρόλευκων, τόνιζαν πως δεν είναι σίγουρη η συμμετοχή στην Α1.

Η ρητορική ετών που κορυφώθηκε με την περίφημη αποχώρηση στο ημίχρονο εκείνου του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ και τον τεχνητό υποβιβασμό στην Α2, γίνεται σμπαράλια. Διότι όλη η εικόνα που δίνεται πλέον στους φιλάθλους, είναι πως ο Ολυμπιακός απουσίαζε περιμένοντας τη στιγμή που ο ίδιος θα έχει χαλινάρια στα χέρια. Με όποιο τρόπο κι αν βρέθηκαν αυτά εκεί.

Διαφορετικά, η «απόσταση» 15 βολών, ο τρόπος που σφύριξαν Κορομηλάς-Φούφης στα κρίσιμα τελευταία λεπτά και η τελική ήττα από μια ομάδα που δεδομένα δεν είναι ανώτερη ποιοτικά, καταρρίπτουν κάθε επιχείρημα περί εύνοιας του Παναθηναϊκού τα προηγούμενα χρόνια με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Όχι;

Με απλά λόγια, αν έβγαινε κάποιος απ’ τον Ολυμπιακό και έλεγε «κύριοι τα λάθη των διαιτητών μας ευνόησαν σε κρίσιμα σημεία του ματς και ευτυχώς δεν έκριναν το αποτέλεσμα», θα είχε κρατήσει το δικαίωμα της φωνής για το παρελθόν.

Τώρα που βίωσε ο Παναθηναϊκός αυτά για τα οποία φωνάζει επί σειρά ετών ο Ολυμπιακός, παρ’ όλα αυτά νίκησε και μάλιστα σε μια περίοδο που έχει χαμηλό μπάτζετ εσόδων-εξόδων, πώς δικαιολογεί τις δικές του ήττες; Τις δικές του αποτυχίες  τόσα χρόνια; Σε εποχές μάλιστα που ο Παναθηναϊκός ποιοτικά ήταν στον αφρό της Ευρώπης!

Το πρώτο ντέρμπι αυτής της εποχής του μπάσκετ, μετά το μέχρι τέλους, ήταν η ένδειξη του τι ζητούσε ο Ολυμπιακός όλα αυτά τα χρόνια. Διαιτησίες «Ευρωλίγκας», σαν αυτές του Κορομηλά και του Φούφη που ανήκαν τόσα χρόνια στη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Γιατί το δικό τους μήνυμα αν το ματς παιζόταν με το καρπούζι κομμένο στη μέση ή έστω με μοιρασμένα ανθρώπινα λάθη, θα ήταν αυτός της υγείας! Τώρα δυστυχώς το μήνυμα που περνάει στον μέσο φίλαθλο είναι φόβος. Τρόμος ότι στο μπάσκετ ο μέσος φίλαθλος μπορεί να βιώσει ό,τι σιχάθηκε επί δεκαετίες στο ποδόσφαιρο.

Ο game changer Μαουρίσιο

Previous article

Μουνιέ: “Απόλαυσα τις δύο σεζόν στον Παναθηναϊκό – Ήταν πρόβλημα η συχνή αλλαγή προπονητών”

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.