0

Οι επτά παίκτες που δεν έχουν ανταπεξέλθει μέχρι στιγμής στις μεγάλες προσδοκίες

Οι τέσσερις εξ’ αυτών (57,1%) αγωνίζονται σε συλλόγους που με το πέρας του πρώτου γύρου της Ευρωλίγκας βρίσκονται στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας αποτελώντας με την απόδοση τους έναν από τους λόγους της μέτριας εικόνας των συνόλων τους.

1. Ουέιντ Μπόλντουιν

Εθνικότητα: Αμερικάνος
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Μπασκόνια
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 6-11
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 11,8
2Π: 46%
3Π: 27,7%
Ασίστ: 2,8
Ριμπάουντ: 3,2
Αξιολόγηση: 10,1

Ναι μεν ο Ουέιντ Μπόλντουιν προέρχεται από την κορυφαία εμφάνιση του με την φανέλα της Μπασκόνια (30 π., 3 ασίστ και 6 ριμπ. στον εκτός έδρας αγώνα απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου), ενώ η παρουσία του δεν συγκρίνεται με αυτήν του συμπατριώτη του, Κέντρικ Πέρι στον Παναθηναϊκό, όμως η περυσινή του εικόνα ως παίκτης των Βαυαρών (15,3π., 4 ασίστ και 3 ριμπάουντ μέσο όρο) δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες που δεν έχουν μέχρι στιγμής εκπληρωθεί για τους Βάσκους.

Η ομάδα της Βιτόρια βρίσκεται στο 6-11 ρεκόρ και την 16η θέση. Διανύει μια από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας της, παρουσιάζει μέτριας ποιότητας μπάσκετ και σε αυτό δεν γίνεται να μην έχει καμιά ανάμειξη ο βασικός της πόιντ γκαρντ και κορυφαία μεταγραφή του καλοκαιριού. Ο Αμερικάνος άσος δεν έχει την επιρροή στο παιχνίδι της Μπασκόνια που παρουσίαζε πέρυσι σε αυτό της Μπάγερν και ως εκ τούτου δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Δεν φταίει αποκλειστικά αυτός για την εικόνα των Βάσκων (μην τρελαθούμε κιόλας), αλλά μια καλυτέρευσή του ιδίου, ίσως ανέβαζε και επίπεδο το σύνολο του Νέβεν Σπάχια.

2. Κέντρικ Πέρι

perry

Εθνικότητα: Αμερικάνος
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Παναθηναϊκός
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 4-13
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 4,3
2Π: 31,3%
3Π: 26,8%
Ασίστ: 1,7
Ριμπάουντ: 1,8
Αξιολόγηση: 1,8

Στην θέση του πόιντ γκαρντ ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο πρόβλημα τα τελευταία δύο χρόνια, από την στιγμή δηλαδή της αποχώρησης του Νικ Καλάθη. Οι άνθρωποι των “πρασίνων” με την απόκτηση του Κέντρικ Πέρι ήθελαν να δώσουν μια λύση στο συγκεκριμένο θέμα, όμως η μέχρι στιγμής παρουσία του Αμερικανού άσου δεν τους δικαιώνει και επεκτείνει τον προβληματισμό.

Ναι μεν υπάρχει η δικαιολογία της έλλειψης εμπειρίας του 28χρονου από αγώνες Ευρωλίγκας (πρώτη του σεζόν στην διοργάνωση), αλλά η πίεση για μια καλή πορεία που υφίσταντο ομάδες όπως το “τριφύλλι”, οι οποίες έχουν συνηθίσει τον πρωταθλητισμό δεν δίνει μεγάλη περίοδο χάριτος στον οποιοδήποτε.

Αποτελεί ίσως έναν από τους λόγους που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 4-13 ρεκόρ, στην έως τώρα χειρότερη σεζόν των τελευταίων ετών, όσον αφορά τους “πράσινους” στον θεσμό.

3. Μάριους Γκριγκόνις *

Εθνικότητα: Λιθουανός
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 10-7
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 5,8
2Π: 43,8%
3Π: 32%
Ασίστ: 1,2
Ριμπάουντ: 1,2
Αξιολόγηση: 5

Ο αστερίσκος που έχει δίπλα στο ονοματεπώνυμο του ο Μάριους Γκριγκόνις έχει να κάνει με την απουσία από επτά στους 17 αγώνες της ΤΣΣΚΑ Μόσχας (στο 41,2% από αυτούς) εξαιτίας του τραυματισμού του. Παρόλα αυτά, έχει επιστρέψει στην δράση και μέτρα εννιά συνεχόμενες παρουσίες στην Ευρωλίγκα, όπου δεν έχει δικαιολογήσει τον ντόρο τον οποίο δημιούργησε η περυσινή του εκπληκτική εικόνα στην Ζαλγκίρις Κάουνας (13,4π., 3,3 ασίστ και 2,1 ριμπ. μέσο όρο).

Το καλοκαίρι οι Ρώσοι δαπάνησαν ένα όχι ευκαταφρόνητο πόσο για να τον υπογράψουν με προοπτική να δώσει τα μέγιστα σε μια κομβική θέση όπως αυτή του γκαρντ. Όμως δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει την ηγετική φυσιογνωμία την οποία έδειχνε πέρυσι στην Ζαλγκίρις. Βέβαια άλλο ΤΣΣΚΑ και άλλο Ζαλγκίρις, όμως για να διατηρηθείς στο ρόστερ μιας κορυφαίας ομάδας όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας χρειάζεται να αποδίδεις τα μέγιστα και να είσαι επιδραστικός στο παιχνίδι της.

Άλλωστε η έβδομη θέση που κατέχει η “ρωσική αρκούδα” έπειτα από τον πρώτο γύρο, αν μη τι άλλο δεν είναι κολακευτική και χρειάζεται μεγάλη βελτίωση από όλους για να βελτιωθεί και το σύνολο του Δημήτρη Ιτούδη να επιστρέψει στις συνηθισμένες για αυτό πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

4. Κρις Σίγκλετον

Εθνικότητα: Αμερικάνος
Θέση: Πάουερ Φόργουορντ
Ομάδα: Εφές
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 9-8
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 3,3
2Π: 39,1%
3Π: 24,1%
Ριμπάουντ: 1,9
Ασίστ: 0,6
Αξιολόγηση: 3,1

Διανύει την χειρότερη μέχρι στιγμής σεζόν του στην Ευρωλίγκα με μέτρια στατιστικά και εικόνα. Μπορεί από την στιγμή που πήγε στην Εφές να μην έχει ηγετικό ρόλο όσο ο Σέιν Λάρκιν ή ο Βασίλιε Μίσιτς, όμως τις προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους προσέδιδε κάποια από την μεγάλη του ποιότητα ως παίκτης και βοηθούσε σαν βασικός πάουερ φόργουορντ τους Τούρκους να φτάσουν στην κορυφή.

Φέτος αγωνίζεται περίπου έξι λεπτά λιγότερο από πέρυσι (16′ αντί 22′) και με μόλις 3,3 πόντους μέσο όρο από 6,1 πόντους την σεζόν 2020-2021 είναι ένας από τους λόγους που η πρωταθλήτρια Ευρώπης βρίσκεται στην 8η θέση με 9-8 ρεκόρ, ενώ πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζον έχουν θετικό συντελεστή Ν-Η. Έχει ένα μόνο ματς με διψήφια συγκομιδή στα 15 που μέτρα την φετινή αγωνιστική περίοδο στην διοργάνωση (6,7% ποσοστό) και τέσσερα άποντος. Αποτέλεσμα να είναι από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μέχρι στιγμής της σεζόν.

5. Τζέιλεν Ρέινολντς

Εθνικότητα: Αμερικάνος
Θέση: Σέντερ
Ομάδα: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 7-10
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 9,1
2Π: 55,4%
3Π: 0%
Ριμπάουντ: 4,9
Ασίστ: 1,2
Αξιολόγηση: 9,2

Όταν κοιτάξει κάποιος τον τελευταίο μέχρι στιγμής αγώνα του Τζέιλεν Ρέινολντς στην Ευρωλίγκα (24π. και 11 ριμπ. στην εκτός έδρας ήττα απέναντι στην Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης) όπως και τα έως τώρα στατιστικά του θα πει πως πραγματοποιεί μια καλή σεζόν.

Όμως άλλο αυτό και άλλο να προσφέρει στην ομάδα του τα αναμενόμενα. Αυτά δηλαδή για τα οποία τον “χρυσοπλήρωσαν” το καλοκαίρι έπειτα από μια εκπληκτική αγωνιστική περίοδο που είχε στην Μπάγερν Μονάχου (13,6 π. , 5,8 ριμπ., 1,1 ασίστ και 15,5 αξιολόγηση).

Όπως βλέπετε οι 13,6 πόντοι της περυσινής σεζόν έχουν μετατραπεί σε 9,1 φέτος (49,5% μείωση) και οι 15,5 μονάδες στην αξιολόγηση έγιναν 9,2 (68,5% μείωση), με αποτέλεσμα η Μακάμπι Τελ Αβίβ να έχει απλά έναν “ΟΚ” σέντερ, όμως όχι αυτόν που περίμενε να διαθέτει στο ρόστερ της για να κάνει την διαφορά. Αυτό συμβαίνει και με άλλους παίκτες της, κάτι που προκαλεί… ζημιά στους Ισραηλινούς, οι οποίοι βρίσκονται μόλις στην 11η θέση της βαθμολογίας με 7-10 ρεκόρ.

6. Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος

Εθνικότητα: Αμερικάνος
Θέση: Γκαρντ
Ομάδα: Ρεάλ Μαδρίτης
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 14-3
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 8,2
2Π: 50%
3Π: 31,8%
Ασίστ: 2,5
Ριμπάουντ: 1,9
Αξιολόγηση: 8,1

Η περίπτωση του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος μοιάζει αρκετά με αυτήν του Μάριους Γκριγκόνις της “ρωσικής αρκούδας”!

Όπως ο Λιθουανός έμεινε εκτός για κάποιες αγωνιστικές εξαιτίας ενός τραυματισμού του (έχει αγωνιστεί σε 11 από τα 17 ματς του πρώτου γύρου), ανέβηκε και αυτός επίπεδο μετακομίζοντας από την Λοκομοτίβ Κουμπάν στην Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ πραγματοποιεί και αυτός μέτριες εμφανίσεις εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

Παρόλα αυτά, σε αντίθεση με τον γκαρντ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η μετριότητα του Αμερικανού παίκτη δεν έχει επηρεάσει αρκετά την “βασίλισσα” που “προελαύνει” στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 14-3 ρεκόρ, καθώς οι λύσεις που έχει η ομάδα του Πάμπλο Λάσο είναι περισσότερες και το επίπεδο αυτοματισμών μεγαλύτερο.

7. Ντονάτας Μοτιεγιούνας

Εθνικότητα: Λιθουανός
Θέση: Πάουερ Φόργουορντ
Ομάδα: Μονακό
Ρεκόρ (Ν-Η) στην φετινή Ευρωλίγκα: 6-11
Στατιστικά σεζόν 2021-2022 στην Ευρωλίγκα: Πόντοι: 8,7
2Π: 57,8%
3Π: 50%
Ριμπάουντ: 3,8
Ασίστ: 0,6
Αξιολόγηση: 8,6

Ο Λιθουανός πάουερ φόργουορντ και πρώην NBAερ – με αξιοσημείωτη καριέρα – αποκτήθηκε από τους νεοφώτιστους με σκοπό να είναι το σήμα κατατεθέν στην ρακέτα τους.

Μπορεί τα στατιστικά του να μην θεωρούνται τα χειρότερα δυνατά, όμως την ίδια στιγμή μαζί με την γενικότερη εικόνα του στο παρκέ είναι ανεπαρκή. Εκτός κάποιων αγώνων διψήφιας συγκομιδής πόντων και μονάδων αξιολόγησης, δεν προσφέρει να αναμενόμενα. Αυτό αποτελεί έναν από τους λίγους που δεν επιτρέπει στην ομάδα του Λιθουανός παίκτη να παραμείνει ψηλά στην βαθμολογία, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει στην 14η θέση με 6-11 ρεκόρ.

“Εκκαθάριση” του ρόστερ ενόψει Ιανουαρίου!

Previous article

Η μεγάλη ευκαιρία για ένα τρόπαιο…

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.