0

Η Λίβερπουλ ήταν καταπληκτική στο πρώτο ημίχρονο όπου πέτυχε πέντε γκολ (!) και έφτασε σε έναν ιστορικό θρίαμβο με 5-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Ολντ Τράφορντ, έχοντας για απόλυτο πρωταγωνιστή τον Σαλάχ που είχε χατ-τρικ και μία ασίστ.

Ήταν 28 Απριλίου 1894, όταν Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ ξεκίνησαν να γράφουν την ιστορία του πιο κλασικού ντέρμπι στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Από το απόγευμα της Κυριακής, όμως, υπάρχει ένα ντέρμπι που δεν έχει καμία σχέση με όλα όσα προηγήθηκαν σε όλα αυτά τα 127 χρόνια!

Γιατί αυτό το απίθανο 5-0 με το οποίο συνέτριψαν οι «κόκκινοι» την «αιώνια» αντίπαλό τους μέσα στο ίδιο της το σπίτι θα το αφηγούνται… τον επόμενο αιώνα όλες οι γενιές των φίλων της Λίβερπουλ. Ένα ποδοσφαιρικό όργιο, μια ποδοσφαιρική μυσταγωγία, που όμοιά της ενδεχομένως να μη συναντήσουν ξανά ούτε οι ιστορικοί του μέλλοντος ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του μεγάλου ντέρμπι.

Και, βέβαια, επειδή σε κάθε παραμύθι, σε κάθε ιστορικό γεγονός υπάρχει πάντα ένας μεγάλος πρωταγωνιστής, αυτός δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο κορυφαίος αυτή τη στιγμή ποδοσφαιριστής στον πλανήτη. Γιατί αν υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί πλέον την προ ημερών δημόσια τοποθέτηση του Γιούργκεν Κλοπ για τον Μο Σαλάχ, ας… μελετήσει το βίντεο του χατ τρικ και της ονειρεμένης εμφάνισης του Αιγύπτιου σούπερ σταρ στο «Ολντ Τράφορντ»!

Ο Σαλάχ άνοιξε τον ασκό της… οργής στο «Ολντ Τράφορντ»

Πως διαμορφώθηκε όμως αυτό το ιστορικό, αυτό το ανεπανάληπτο 0-5; Με τη Γιουνάιτεντ να αφήνει όπως στα περισσότερα παιχνίδια τεράστια κενά στον κεντρικό της άξονα, η Λίβερπουλ δεν άργησε να χτυπήσει την εμφανή αδυναμία της αντιπάλου της. Μόλις στο 5’ οι «κόκκινοι» έβγαλαν ταχύτατη αντεπίθεση, ο Ναμπί Κεϊτά ούτε που κατάλαβε πως βρέθηκε μόνος και ανενόχλητος προ του Ντε Χέα και με υπέροχο πλασέ «άνοιξε» το σκορ.

Σαν να μην έφτανε το σοκ για τους γηπεδούχους, δεν πρόλαβαν να περάσουν δέκα λεπτά και η Λίβερπουλ… μάτωσε ξανά τα δίχτυα της Γιουνάιτεντ. Πριν συμπληρωθεί ένα τέταρτο αγώνα, οι φιλοξενούμενοι ζευγάρωσαν τα τέρματά τους εκμεταλλευόμενοι μεγάλο λάθος του Μαγκουάιρ που έδωσε την ευκαιρία στον Αλεξάντερ Άρνολντ να προσθέσει άλλη μια ασίστ στη συλλογή του και τον Ζότα ένα ακόμη γκολ στο ρεπερτόριό του!

Οι φίλοι της Γιουνάιτεντ ζούσαν σε… ριμέικ τον εφιάλτη του παιχνιδιού με την Αταλάντα, οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ το… σίκουελ του απίθανου ξεκινήματος της ομάδας τους στη Μαδρίτη κόντρα στην Ατλέτικο. Και βέβαια άπαντες ανέμεναν αν θα υπήρχε επανάληψη του μεσοβδόμαδου σεναρίου των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων των δύο μονομάχων με ολική ανατροπή του σκηνικού. Η απάντηση θα δινόταν άμεσα…

Με τον Γιούργκεν Κλοπ να αναγκάζεται να αναθεωρήσει πρόωρα τη στρατηγική του (καθώς στο 27′ ο Μίλνερ εγκατέλειψε τραυματίας τον αγωνιστικό χώρο, παραχωρόντας τη θέση του στον Κέρτις Τζόουνς) η Γιουνάιτεντ επιχείρησε να εκματελλευτεί την «αναταραχή» στην ενδεκάδα των “reds” και κατάφερε να επιχειρήσει την πρώτη της τελική εντός εστίας στο 29, με τον Άλισον να απομακρύνει εντυπωσιακά «κεραυνό» του Γκρίνγουντ.

Αν η Γιουνάιτεντ, βέβαια, πλησίασε στη μείωση του σκορ με τη συμπλήρωση του ημιώρου, η Λίβερπουλ σχεδόν την… άγγιξε ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Σαλάχ βρέθηκε μόνος (αλλά σε διαγώνια θέση) απέναντι στον Ντε Χέα με τον Ισπανό πορτιέρο να κρατάει την ομάδα του ζωντανή στη διεκδίκηση βαθμού ή βαθμών.

Κανείς, όμως, δεν μπορούσε να σταματήσει ούτε τον ιστορικό εφιάλτη που θα βίωναν μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου οι «κόκκινοι διάβολοι», ούτε τον «Φαραώ» της Λίβερπουλ.

Στο 38ο λεπτό ο Μο Σαλάχ γκρέμισε καμιά… δεκαριά ρεκόρ στην ιστορία των «κόκκινων» εκματελλευόμενος ασίστ του Κεϊτά, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 0-3. Και δεν σταμάτησε εκεί!

Δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του πρώτου μισού της αναμέτρησης, εκτέλεσε εκ νέου τον Ντε Χέα για να ανοίξει τον ασκό της οργής στο «Ολντ Τράφορντ»; Τι άλλαξε σε σχέση με τη φάση του τρίτου γκολ της Λίβερπουλ; Ο παρτενέρ στην ασίστ (Ζότα αντί Κεϊτά) και το πόδι που χρησιμοποίησε ο Αιγύπτιος για να στείλει εκ νέου την μπάλα στα δίχτυα.

Κι αν πιστεύετε ότι το σενάριο του πρώτου ημιχρόνου δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο για τους γηπεδούχους κάνετε λάθος! Ας όψεται ο Άντονι Τέιλορ, ο οποίος χάρισε κόκκινη κάρτα στον εκτός εαυτού Κριστιάνο Ρονάλντο, σε μια φάση που ο Πορτογάλος πήρε παραμάζωμα τον Αλεξάντερ Άρνολντ και στη συνέχεια θεώρησε σκόπιμο να κλωτσήσει με ορμή προς το κορμί του διεθνή Άγγλου αμυντικού πετυχαίνοντας την μπάλα.

Εκτός εαυτού οι «κόκκινοι διάβολοι»… χτύπαγαν στο ψαχνό! 

Με την ατμόσφαιρα να έχει βαρύνει πολύ στο «Ολντ Τράφορντ», οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμοιαζαν να έχουν θολωμένη σκέψη σε κάθε φάση. Κι αυτή η θολούρα στο μυαλό (που φάνηκε στη φάση της μη αποβολής του Κριστιάνο) έγινε ακόμη πιο έντονη όταν στο 50′ ο Χέντερσον βρήκε με ονειρεμένη μακρινή μεταβίβαση τον Σαλάχ στην πλάτη της παραπαίουσας άμυνας των γηπεδούχων και ο Αιγύπτιος συνέχισε απλά να γράφει ιστορία! 5-0 και το μαρτύριο δεν είχε τελειωμό…

Με το VAR να ακυρώνει γκολ του Κριστιάνο ως οφσάιντ, στο τελευταίο ημίωρο δύο ήταν τα ερωτηματικά που αναζητούσαν απάντηση στο χορτάρι: Ο αριθμός των γκολ που θα έφτανε η Λίβερπουλ και ο αριθμός των παικτών της που θα κατάφερναν να επιστρέψουν σώοι στο «Άνφιλντ». Και δυστυχώς, ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορικής βραδιάς δεν τα κατάφερε…

Στο 64′ ο Ναμπί Κεϊτά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με φορείο το γήπεδο, όταν δέχτηκε «εγκληματικό» τάκλιν με τα δύο πόδια από τον Πογκμπά, με τον Γάλλο να αποβάλλεται και τη Γιουνάιτεντ να μένει με δέκα παίκτες για να πιει τις τελευταίες σταγόνες του μαρτυρίου της.

Η μαζική αποχώρηση χιλιάδων οπαδών της Γιουνάιτεντ από το «θέατρο των ονείρων» έμοιαζε ουσιαστικά να αποτελεί την πιο χαρακτηριστική αποτύπωση ενός ιστορικού εφιάλτη για τους γηπεδούχους. Η συγκεκριμένη εικόνα θλίψης και μιζέριας της Γιουνάιτεντ σε συνδυασμό με την «παγωμάρα» που προκάλεσε ο – κατά τα φαινόμενα – σοβαρός τραυματισμός του Κεϊτά μετέτρεψε το φινάλε της αναμέτρησης σε διεκπαιρεωτική διαδικασία. Ο Σόλσκιερ έδωσε εντολή στους παίκτες του να «ταμπουρωθούν» στην περιοχή του Ντε Χέα για να μείνει όσο πιο χαμηλά γινόταν ο δείκτης του σκορ, ο Κλοπ μάλλον είχε στο μυαλό του να μην εγκαταλείψει το «Ολντ Τράφορντ» με περισσότερες απώλειες παικτών του και κάπως έτσι το 5-0 δεν έλαβε ακόμη πιο… ιστορικές διαστάσεις. Το δοκάρι του Καβάνι στο 83′ ήρθε απλά να θυμίσει ότι… μια φορά κι έναν καιρό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το αφεντικό στα «αιώνια» ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου. Γιατί στα χρόνια του Γιούργκεν Κλοπ οι ρόλοι άλλαξαν πλέον για τα καλά. Και το “You’ll never walk alone” με το οποίο ολοκληρώθηκε μια ιστορική βραδιά των «κόκκινων» φάνταζε πιο γλυκό από ποτέ!

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Σο, Μπισάκα, Λίντελοφ, Μαγκουάιρ, Μπρούνο Φερνάντες (62′ Καβάνι), Φρεντ, ΜακΤόμινεϊ, Γκρίνγουντ (46′ Πογκμπά), Ράσφορντ (62′ Νταλότ), Ρονάλντο

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ Άρνολντ, Ρόμπερτσον, Φαν Ντάικ, Κονατέ, Χέντερσον, Μίλνερ (27′ Τζόουνς), Κεϊτά (64′ Τσάμπερλεϊν), Σαλάχ, Ζότα, Φιρμίνο (77′ Μανέ)

https://www.youtube.com/watch?v=i73q0mAmLDY

 

Το μόνο θετικό από το ματς με τον Αστέρα

Previous article

Γενική είσοδος 5 ευρώ κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.