0

Οι 4 αποτυχημένες επιλογές για τη θέση του πλέι μέικερ στην μετά-Καλάθη εποχή.

Επειγόντως… ευχέλαιο χρειάζονται στον Παναθηναϊκό όσον αφορά την «καταραμένη» (όπως εξελίσσονται τα πράγματα) θέση του βασικού point guard.

Μετά το «διαζύγιο» με τον Νικ Καλάθη τον Ιούλιο του 2020 οι «πράσινοι» δεν έχουν καταφέρει να βρουν έναν παίκτη ο οποίος θα έχει το ειδικό βάρος και τα αγωνιστικά χαρίσματα προκειμένου να «υπηρετήσει» (αν όχι επάξια, τουλάχιστον) αξιοπρεπώς τη συγκεκριμένη θέση και να μπορεί να αποτελέσει ένα (αν όχι TO) σημείο αναφοράς.

Οι (υψηλές) προσδοκίες που υπήρχαν για τον Γιόγκι Φέρελ αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες, καθώς ούτε και εκείνος κατάφερε να… στεριώσει στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού και μάλιστα αν αναλογιστεί κάποιος ότι με το που πάτησε το πόδι του στο Ελ. Βενιζέλος η πρώτη του δήλωσηήταν ότι θέλει να πάρει την Ευρωλίγκα.Όμως, όχι μόνο δεν στέριωσε αλλά ουδέποτε μπόρεσε να «αγγίξει» (έστω και στο ελάχιστο) τις απαιτήσεις του προπονητή.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων ούτε και εκείνος ήταν «καθαρός» point guard αλλά ένα «δυάρι» σε σωμα «άσου». Και στην EuroLeague φάνηκε ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει…

Από τη στιγμή που ο ίδιος ο παίκτης έμενε εκτός rotation ζήτησε να αποχωρήσει από την ομάδα, κάτι που δέχθηκε φυσικά και η «πράσινη» ΚΑΕ με αποτέλεσμα να αποτελέσει παρελθόν ύστερα από επτά εβδομάδες. Ο Γιόγκι Φέρελ ήταν ο τέταρτος «point guard» σε διάστημα 16 μηνών που δεν… μπόρεσε να στεριώσει ή έστω να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης θέσης.

Την αρχή έκανε ο Πιερ Τζακσον, τη σκυτάλη είχε πάρει ο Κίφερ Σάικς ενώ ο τελευταίος Αμερικανός πλέι μέικερ πριν από το Φέρελ ήταν ο Σέλβιν Μακ. Ας δούμε όμως τι έκανε καθένας από αυτούς ξεχωριστά και πόσο έμεινε στο «πράσινο» ρόστερ.

ΓΙΟΓΚΙ ΦΕΡΕΛ

Μόλις 46 ημέρες διήρκησε η παραμονή του Γιόγκι Φέρελ στον Παναθηναϊκό. Ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2021 και λύθηκε η συνεργασία μαζί του ύστερα από ενάμιση μήνα. Ο Αμερικανός γκαρντ αγωνίστηκε συνολικά σε 5 παιχνίδια της EuroLeague ενώ είχε και δύο «DNP» με Ζενίτ και Μπάγερν αντίστοιχα.

Στο παρκέ βρίσκονταν κατά μέσο όρο για 07:59 και μετρούσε 1,6 πόντους με 16,7% στα δίποντα (1/6) και 25% στα τρίποντα (2/8), 1,8 ασίστ, 1 ριμπάουντ και 1,8 λάθη. Highlight της παρουσίας του μία alley oop πάσα στον Παπαγιάννη και δη στο ντεμπούτο του στο Τελ Αβίβ, όπως επίσης και οι τέσσερις ασίστ κόντρα στην Εφές.

ΣΕΛΒΙΝ ΜΑΚ

Στις 7 Νοεμβρίου 2020 ο Παναθηναϊκός είχε καταλήξει στον Σέλβιν Μακ προκειμένου να καλύψει τη θέση του πλέι μέικερ. Ένας παίκτης που είχε ευρωπαϊκές παραστάσεις ύστερα από τη θητεία του σε Αρμάνι Μιλάνο και Χάποελ Ιερουσαλήμ ενώ μετρούσε και 456 ματς στο ΝΒΑ με 6,6 πόντους και 3,1 ασίστ. Αν μη τι άλλο τα πάντα έμοιαζαν ιδανικά για τον έμπειρο Αμερικανό. Και πράγματι.

Στο πρώτο δίμηνο της παρουσία τους στον Παναθηναϊκό είχε αποδείξει ότι μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω και γι’ αυτόν τον λόγο η ΚΑΕ του είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του (μιας και είχε υπογράψει για δύο μήνες στην αρχή) έως το τέλος της σεζόν. Τελικά μετά το νέο έτος ο Σέλβιν Μακ… εξαφανίστηκε από το παρκέ, «βυθίστηκε» στην μετριότητα και αποχώρησε πριν ξεκινήσουν οι τελικοί της Basket League. Σε 26 ματς της EuroLeague είχε 6 πόντους (41% στα δίποντα, 42% στα τρίποντα, 74% στις βολές), 2,8 ασίστ και 1,2 ριμπάουντ ενώ αντίστοιχα σε 23 ματς της Basket League μέτρησε 6,7 πόντους, 4,8 ασίστ και 2,4 ριμπάουντ ανά 19 λεπτά.

ΚΙΦΕΡ ΣΑΪΚΣ

Ο Κίφερ Σάικς ήταν ο δεύτερος κατά σειρά πλέι μέικερ που πήρε θέση στο ρόστερ του Παναθηναϊκού για την σεζόν 2020-21 υπογράφοντας -σε πρώτη φάση- μηνιαίο συμβόλαιο στις αρχές του Οκτωβρίου. Ο Αμερικανός γκαρντ φόρεσε σε όλα και όλα τέσσερα ματς τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ένα για το πρωτάθλημα της Basket League και τρία για την EuroLeague. Εντός των συνόρων αγωνίστηκε σε ένα εντός έδρας παιχνίδι με αντίπαλο τη Λάρισα όπου είχε 7 πόντους με 1/3 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 2/2 βολές, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Αυτά ήταν και τα μοναδικά του στατιστικά στην Basket League. Αντίστοιχα στην EuroLeague πήρε μέρος σε τρία ματς, στα δύο έμεινε άποντος (με Ολυμπιακό είχε 0/4 σουτ, με Μπαρτσελόνα όπου τραυματίστηκε είχε 0/3 σουτ) ενώ κόντρα στη Φενέρμπαχτσε έκανε και το καλύτερο παιχνίδι του με 11 πόντους (1/2 δίποντα, 3/5 τρίποντα), 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ. Παρόλα αυτά δεν ήθελε να ανανεώσει στον Παναθηναϊκό καθώς είχε βρει καλύτερη -από οικονομικής άποψης- πρόταση μετά το τέλος του μηνιαίου συμβολαίου του.

ΠΙΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ

Ο πρώτος που είχε κληθεί να… γεμίσει τα παπούτσια του Νικ Καλάθη μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες που είχαν γίνει με τους Νίκολα Λαπροβίτολα και Λορέντζο Μπράουν, δεν ήταν άλλος από τον βραχύσωμο, Πιερ Τζάκσον. Ένας «καθαρός» scoring point guard ο οποίος είχε να επιδείξει αρκετά καλά παιχνίδια στην EuroLeague με τη φανέλα Μακάμπι.

Παρόλα αυτά στον Παναθηναϊκό δεν πρόλαβε να παίξει ούτε σε ένα επίσημο ματς παρά μόνο στον ημιτελικό του Super Cup στο κλειστό του Περιστερίου, όταν οι «πράσινοι» είχαν γνωρίσει την ήττα με 90-82. Σ’ εκείνο το παιχνίδι είχε βρεθεί για 15:10 στο παρκέ και είχε μείνει άποντος με 0/2 τρίποντα, 3 ασίστ και 1 ριμπάουντ. Στον μικρό τελικό με την ΑΕΚ είχε μείνει εκτός 12άδας και έκτοτε δεν φόρεσε ποτέ ξανά τη φανέλα της ομάδας λύνοντας κοινή συναίνεση το συμβόλαιό του.

Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Previous article

Ο Λεβαντόβσκι ζήτησε από τον ατζέντη του να πάει στη Ρεάλ!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.