0

Το δίδυμο που φέτος αλληλοσυμπληρώνεται.

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε με άνεση την υποχρέωση με τον Βόλο και ο coach Γιοβάνοβιτς είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει πράγματα τόσο στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, όσο και στο build up. Το ρόστερ του Παναθηναϊκού φέτος έχει χαρακτηριστικά που “κουμπώνουν” όμορφα και ο προπονητής του Παναθηναϊκού φτιάχνει δίδυμα και συνεργασίες. Στο σημερινό μας κείμενο θα αναλύσουμε πως ο Ιωαννίδης μπορεί να επαναφέρει τον Βέρμπιτς και γιατί ο coach Γιοβάνοβιτς δίνει στον Μλαντένοβιτς τον ρόλο του inverted wing back.

Ο Ιωαννίδης κάνει τον Βέρμπιτς να ανασάνει

Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει ισχυροποιήσει την ταυτότητά του ως deep lying forward τον τελευταίο ένα χρόνο. Οι scouters στο Ευρωπαϊκό στερέωμα ως τέτοιον τον χαρακτηρίζουν και ως τέτοιος μπαίνει στις shortlists Ευρωπαϊκών clubs. Η ευχέρειά του στο να κινείται out of the box παίρνοντας τον κεντρικό διάδρομο (λίγο αριστερά ή δεξιά στα half spaces), δημιουργεί κενά στην τελευταία γραμμή του αντιπάλου για ορισμένα δέκατα του δευτερολέπτου, αλλάζει όμως και το positionig των stoppers. Υποδέχεται την μπάλα με πλάτη, το control του και η αλλαγή κατεύθυνσης on dribbling επιτρέπει στους συμπαίκτες του να πάρουν δύο – τρία δευτερόλεπτα για να τοποθετηθούν σωστά (κράτημα μπάλας). Αν καταφέρει να εξελίξει το παιχνίδι του και μέσα στο “κουτί”, ξεχάστε τον! Αυτό όμως είναι κάτι που θα αναλύσουμε σε άλλο κείμενο.

Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το πως κάποιος συμπαίκτης του Ιωαννίδη θα εκμεταλλευτεί την μετακίνηση της άμυνας που δημιουργεί ο Έλληνας φορ. Είμαι βέβαιος, πως ένα χρόνο και κάτι “ψιλά” πριν, όταν ο coach Γιοβάνοβιτς υπέγραφε τον Μπέντζαμιν Βέρμπιτς είχε στο μυαλό του να του δώσει τον ρόλο του inside forward και να τον κάνει δίδυμο με τον Ιωαννίδη. Στο βασικό του σχήμα λοιπόν, ο Σπόραρ θα ήταν στην κορυφή της επίθεσης “στον ώμο” των αντίπαλον stoppers και ο Αϊτόρ θα ερχόταν από αριστερά στο left half space με το two way playing style της δημιουργίας και της εκτέλεσης. Ο χρόνος και η τύχη τα φέραν έτσι όμως που ο καλός φορ του Παναθηναϊκού αυτό το διάστημα είναι ο Ιωαννίδης και ο Αϊτόρ που σιγά -σιγά ξαναμπαίνει στο rotation λογίζεται πιο πολύ ως inverted winger ξεκινώντας από την δεξιά πλάγια γραμμή (Άριεν Ρόμπεν).

Ας επιστρέψουμε όμως στον Βέρμπιτς. Ο Σλοβένος inside forward, στην Κοπεγχάγη αλλά και στο Κίεβο όπως και στην Βαρσοβία, έφτανε σε πολλές τελικές. Πως το έκανε; Είτε παίζοντας στον άξονα ως κρυφός φορ, είτε στα άκρα συγκλίνοντας σε off – ball παιχνίδι. Επαναλαμβάνω, το παιχνίδι εκτός μπάλας είναι το κύριο στοιχείο που έχει κάνει καριέρα ο Βέρμπιτς και – μαντέψτε – γι’ αυτό κουμπώνει άψογα με το on ball playing style του Ιωαννίδη. Πάντα στο ποδόσφαιρο μια on ball δράση για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να συνοδευτεί με μία off ball interaction.

Ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς λοιπόν, έχει την ικανότητα – περισσότερο από οποιονδήποτε παίκτη στο roster του Παναθηναϊκού – να “διαβάζει” τα κενά που δημιουργεί το “βύθισμα” του Ιωαννίδη. Η ψυχολογία του ανεβαίνει πολύ όταν βρίσκεται in the box, αισθάνεται άνετα καθώς είναι ο φυσικός του χώρος. Η συνεργασία Βέρμπιτς – Ιωαννίδη λοιπόν, ίσως είναι το νέο trend στην φετινή version του coach Γιοβάνοβιτς.

Νέο build up “3-2” με Μλαντένοβιτς

Mastermind, tactician, ότι θέλετε πείτε για τον coach Γιοβάνοβιτς. Για τον ρόλο του Μλαντένοβιτς, σας είχαμε προϊδεάσει. Αυτό που έχει σημασία, είναι να δούμε πως συμπεριφέρεται ο left winger και ο left central mieldfielder όταν ο Μλαντένοβιτς συγκλίνει για το “2” με τον αμυντικό χαφ (Πέρεθ η Αράο) στο πλάι.

Στο νέο build up με τον Μλαντένοβιτς ως inverted wing back, η στόχευση είναι το right / central channel ανάμεσα στον δεξιό μπακ και δεξιό stopper των αντιπάλων. Πως γίνεται αυτό; Όπως βλέπεται στην παραπάνω εικόνα, ο Βέρμπιτς εγκαταλείπει τις κινήσεις στην περιοχή και αγωνίζεται στην γραμμή. Ο δεξιός αντίπαλος μπακ είναι αναγκασμένος να έχει το μυαλό του στον Βέρμπιτς και αυτόματα μεγαλώνει την απόσταση με τον συμπαίκτη του που αγωνίζεται ως δεξί stopper. Η θέση του Μλαντένοβιτς στο “2”, “σπρώχνει” τον αριστερό εσωτερικό χαφ του Παναθηναϊκού (Τσέριν) ψηλά στο left center channel που έχει δημιουργηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, ο Γιοβάνοβιτς εισάγει ένα νέο play απέναντι σε κλειστές άμυνες, καθώς όπως αναφέραμε και πιο πάνω, αρκούν λίγα δευτερόλεπτα του χρόνου ή λίγα εκατοστά στο positioning τον αντιπάλων για να γίνει η ζημιά.

Πηγή: paopantou.gr

Κοιτάζει τον Τσόκαϊ του Παναθηναϊκού ο Αστέρας Τρίπολης!

Previous article

Νικολογιάννης: «Πιθανό να δούμε την 11άδα της Πορτογαλίας στη ρεβάνς με Μπράγκα – Μεγάλη η πρόκληση»

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.