0

Τα δύο δίδυμα του “πράσινου” άξονα Αράο-Γεντβάι, Ρουμπέν-Τσέριν, ο “σκληρός πυρήνας” της ενδεκάδας του Παναθηναϊκού κι ο τρόπος προσέγγισης όλης της διαδικασίας των playoffs, που θέλει να περάσει ο Τερίμ στους ποδοσφαιριστές του.

Ήταν πολύ σημαντική κι αγωνιστικά ευεργετική για τον Παναθηναϊκό, αυτή η διακοπή για τις υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων. Κι ας φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση πως “κόβει” το momentum και την αύρα που απέκτησε το “τριφύλλι” μετά το μεγάλο διπλό στο Φάληρο, στην πρεμιέρα των playoffs, έπειτα από ένα δύσκολο 20ήμερο με τις τρεις οδυνηρές ισοπαλίες με Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ.

Το ήθελε κι ο Φατίχ Τερίμ αυτό το break, αφενός για να πάρουν μια κανονική (κι όχι… τζούφια) “ανάσα” 4 ημερών οι παίκτες του (πλην των 8 διεθνών) μετά από δυόμιση μήνες που παίζουν σερί και στα “κόκκινα” σε πρωτάθλημα και Κύπελλο κι αφετέρου, για να μπορέσει απ’ την προσεχή Τρίτη (19/3) να δουλέψει στο “Γ. Καλαφάτης” πάνω σε πολύ πιο συγκεκριμένα πράγματα και σε αγωνιστικές λεπτομέρειες, έχοντας περισσότερο χρόνο και μικρότερη πίεση μέχρι το επόμενο επίσημο ματς, με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο, το απόγευμα της 31ης Μαρτίου.

Και είναι αλήθεια πως σ’ αυτό το κομμάτι έχει όλο το… δίκιο μαζί του ο Τούρκος τεχνικός, ο οποίος έκανε την πρώτη του προπόνηση με τους “πράσινους” την 27η Δεκεμβρίου κι επί δυόμιση μήνες δεν έχει μπορέσει πέρα από δύο εβδομάδες (4 έως 11 Φεβρουαρίου και 3 με 10 Μαρτίου) να κάνει έναν πλήρη κύκλο προπονήσεων, δίχως να υπάρχει αγώνας μεσοβδόμαδα. Κι εκεί βεβαίως, οι προπονήσεις πάλι… λειψές ήταν, καθώς είχε πάντοτε απουσίες κι απώλειες λόγω τραυματισμών.

Τούτη τη φορά τα δεδομένα δείχνουν να είναι διαφορετικά… Διότι, μπορεί έως τις 26 Μαρτίου να απουσιάζουν οι 8 διεθνείς (Μπακασέτας, Ιωαννίδης, Ζέκα με την Ελλάδα, Σπόραρ, Τσέριν, Βέρμπιτς με τη Σλοβενία, Λοντίγκιν με τη Ρωσία κι Ακαϊντίν με την Τουρκία), ωστόσο, σ’ αυτό το διάστημα θα έχει πλέον όλους τους υπόλοιπους στη διάθεσή του για να δουλέψει (με το τιμ του) μαζί τους στο Κορωπί.

Ο Χουάνκαρ επέστρεψε απ’ τον τραυματισμό του, Τζούριτσιτς είναι πια έτοιμος, ο Γεντβάι γυρίζει μέσα στην εβδομάδα και το απουσιολόγιο του Τούρκου τεχνικού αδειάζει μετά από καιρό, με την ελπίδα να μην έχει “απώλειες” μέσα απ’ τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων.

Οι προτεραιότητές του μέσα στη διακοπή

Ο Τερίμ θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη διακοπή για να φέρει σε καλή κατάσταση παίκτες όπως ο Φίλιπ Τζούριτσιτς κι ο Βίκτορ Ούγκο που θεωρεί πως μπορούν να αποτελέσουν “κλειδιά” ως έξτρα επιλογές σ’ αυτή τη σειρά των 9 αγώνων που ακολουθούν στα playoffs, για να δώσει μεγαλύτερη “φρεσκάδα” στους τρομερά καταπονημένους Γιάννη Κώτσιρα, Φίλιπ Μλαντένοβιτς, ενώ την ίδια ώρα δείχνει να έχει καταλήξει στις σταθερές με τις οποίες θα πορευτεί η βάση του game plan του στα ματς που ακολουθούν. Αρχής γενομένης απ’ τα δύο back-to-back μεγάλα ματς της Λεωφόρου με τον ΠΑΟΚ στις 31/3 και την ΑΕΚ στις 3/4…

Η… σκάλα που πρέπει να ανέβει βήμα-βήμα

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού έχει τονίσει στις ομιλίες και στις συζητήσεις που έκανε με τους ποδοσφαιριστές του πριν απ’ το πρώτο μεγάλο ματς της σειράς, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, πως τα playoffs είναι μία εντελώς “διαφορετική” διαδικασία, την οποία επιβάλλεται να δουν όλοι μαζί αγώνα με τον αγώνα, μάχη με τη μάχη. Σαν μία σκάλα που πρέπει να ανέβουν βήμα με το βήμα. Απ’ το τέταρτο σκαλοπάτι στο τρίτο, από εκεί στο δεύτερο και στο πρώτο.

Η σειρά του προγράμματος και της κλήρωσης έφερε ακριβώς μία τέτοια συνθήκη για τους “πράσινους”, που στην πρώτη τριάδα αγώνων των playoffs έχουν απέναντί τους όλους τους άμεσους ανταγωνιστές τους. Κι όπως τόνιζε προς όλους τους τόνους ο Τερίμ επιβάλλεται να κοιτάζουν σ’ όλη αυτή τη διαδικασία μόνο τη δική τους “δουλειά”, χωρίς να χάνουν το… μυαλό τους σε συνδυασμούς και σε σκέψεις γύρω απ’ το τι βολεύει κάθε φορά τον Παναθηναϊκό.

Η επιστροφή του Γεντβάι δίπλα στον Αράο

Οι δικές του σταθερές σ’ αυτή τη διαδρομή και την προσπάθεια για τη μεγάλη ανατροπή και την ολική “επιστροφή” του Παναθηναϊκού μέσα από τα παιχνίδια που ακολουθούν με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, είναι πια λίγο πολύ ξεκάθαρες.

Ο Γουίλιαν Αράο είναι “κλειδωμένο” πως θα παραμείνει στα μετόπισθεν, με τον Τερίμ να ευελπιστεί πως μέχρι το πρώτο ματς με τον δικέφαλο του Βορρά θα έχει στο 100% από πλευράς ετοιμότητας τον Γεντβάι, έχοντας ως backup επιλογή τον Ακαϊντίν.

Όπως έκανε και στο τελευταίο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο “Γ. Καραϊσκάκης”, όπου ο Τούρκος στόπερ έδειξε πως μπορεί να υπηρετήσει συγκεκριμένες αποστολές μέσα στο γήπεδο.

Τα 57 ματς του διδύμου Ρουμπέν-Τσέριν

Στον άξονα της μεσαίας γραμμής ο Ρουμπέν Πέρεθ με τον Άνταμ Τσέριν είναι το δίδυμο στο οποίο έχει καταλήξει, με τους δύο μέσους να προσφέρουν σκληράδα, μεγαλύτερη ασφάλεια, στιβαρότητα και σταθερότητα στον έλεγχο του αγώνα και την κυκλοφορία της μπάλας. Κάτι που επιβεβαίωσαν σε όλα τα “μεγάλα” ματς όπου έπαιξαν φέτος μαζί: Στο πρώτο ματς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, στη ρεβάνς-ανατροπής με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, στο ντέρμπι του β’ γύρου με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, στο διπλό επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, στο διπλό επί του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Σ’ όλα τα παραπάνω ήταν το δίδυμο στο κέντρο του Παναθηναϊκού, μετρώντας πλέον 57 αγώνες μαζί στην ενδεκάδα την τελευταία διετία. Και σ’ αυτή ακριβώς τη “χημεία” τους θέλει να ποντάρει κι ο Τερίμ στην τελική ευθεία της σεζόν.

Η βάση για τα playoffs και ο πάγκος του

Τα δύο παραπάνω δίδυμα (Αράο-Γεντβάι, Ρουμπέν-Τσέριν), μαζί με τους Κώτσιρα, Μπερνάρ, Παλάσιος, Μπακασέτα και Ιωαννίδη, θα αποτελέσουν τον “σκληρό πυρήνα” της “πράσινης” ενδεκάδας και τη βάση του Παναθηναϊκού με την οποία θα πορευτεί ο Τερίμ στους 9 “τελικούς” που ακολουθούν. Έχοντας όμως από πίσω πια κι έναν πολύ πιο “γεμάτο” πάγκο κι επιλογές για όλες τις θέσεις.

Γιατί στο τέλος, θα “μετρήσει” πολύ κι αυτό το κομμάτι, μετά από μία σεζόν όπου όλοι (μα όλοι) οι ανταγωνιστές και διεκδικητές του τίτλου είναι πολύ επιβαρυμένοι απ’ τους μήνες που προηγήθηκαν…

 

Τι θα κάνει τελικά ο Παναθηναϊκός με την περίπτωση του Παλάσιος

Previous article

Ο “αποχαιρετισμός” στον Μαξίμοβιτς από τον προπονητή του

Next article

You may also like